14
-
duke #14 Nagyon erdekes lesz mondjuk 5 ev mulva.Addigra remelhetoleg kiderul melyik marad meg,terjed el.Vagy csak egy kovethetetlen kaosz lesz 30 fele felkesz formatummal.Na meg a minoseguk is erdekes lesz meddig orzik meg az adatokat. -
#13 A Verbatim álal szabványosított, szerves, fényérzékeny hordozóréteg (a fejlesztése még a CD-R korszakban kezdődött meg, aztán lett DVD-s és most a kék lézeres adathordozókra is külön változata), amely az adattároló réteget képezi az optikai adattárolású lemezen. Gyakorlatilag ezt "írja" meg a lézer. Számos más gyártó is az MKM által fejlesztett kémiai keveréke(ke)t használja az írható lemezek gyártásához. -
dez #12 Azért azt se felejtsük el, hogy minnél több réteg, annál lassabb az írás.
Btw, tudja valaki, pontosan mi a csuda ez az "AZO" dolog? -
#11 Ez most vadiúj termék, persze hogy drága, mint ahogy a kétrétegű írható és újraírható BD is drága, de majd megy lefelé az ára. Rádaásul a HD DVD-R árának elvileg gyorsabban kellene zuhannia majd, mint a BD-R-nek, mert előbbinek a gyártásához nem kell teljesen új infrastruktúrát venni. -
nylchq #10 Ennyi pénzért kapok egy újraírható TDK BD lemezt. :) (jó persze az "csak" 25 GB)
Adatbiztonságról meg annyit, h a cd és a dvd sem tart örökké, úgyhogy aki tutira akar menni az mindenből több példányt archivál. :) -
#9 Szerintem meg Blu ray, mellesleg HD DVD-nél is nézhetsz pár év múlva az adataid után. A Bluray-be több szufla lesz, de majd ezt az idő eldönti. amúgy meg felesleges vitázni, mind a két szabvány meg fog élni, ahogy a dvd-r és a dvd+r. Ergo már van mind az 5 formátum olvasására és írására képes fej és chip (cd, dvd-r, dvd+r, dvd-ram, blu-ray, hd-dvd és persze irható illetve újraírható változatai) szóval pár év múlva minden benne lesz egymeghajtóban, azt kész. Utána meg a boltban olyan lemezt veszel ami neked jól esik. Ezzel az ügy le is van zárva :d -
#8 Teljesen értelmetlen dolog itt magyarázni, a Sony fanboyok csak annyit látnak, hogy a PS3-ban Blu-ray van és csak az lehet a király. :D -
HM #7 Mondta ezt a sony.
Aztán ha véletlenül az 1 év múlva megírt lemez is ezt csinálja akkor lehet nagyokat nézni. -
#6 A HD DVD formátum előbb kész volt, mint a Blu-ray, csak szólok. Nem linkeltem be semmit, nem tudom miről beszélsz. :D A HD DVD-ből is készítettek több rétegű prototípusokat is, mint ahogy a Blu-ray 200 GB-os verziója is csak laboratóriumokban működik, meg kiállításokra hurcolták szét (tudom, fogtam a kezemben egy mintapélányt). Szerintem tájékozódjál, mielőtt hülyeségeket írsz. A Blu-ray semmivel nem kisebb zsákutca, mint a HD DVD, ha már mindenképp zsákutcát emlegetsz. -
#5 Blu Ray egy rétegen 25GB, a HD DVD csak 15. Blu Ray-ből csináltak 200 gigást, HD DVD-ből nem. Vagy ha tudnának is, jóval több rétegen. Minél több réteg, annál nagyobb a sérülékenység esélye. Szóval a Blu Ray technológiailag előrébb van, tehát ha a technikai fejlődés szemszögéből nézem (nem marketingérdekekből), akkor kár volt piacra dobni a HD DVD-t, mert csak feleslegesen osztja meg a piacot.
HM: El is olvastad a cikket, amit belinkeltél, vagy csak a főcímet? Nincs semmi baja, csak kosz került abba a néhány lemezbe, ez bármelyik gyárban előfordul, ahol emberek dolgoznak gépekkel.
-
#4 Nem azért kapta ezt a nevet. Hanem mert technológia szempontból a mostani DVD egyenes leszármazottjának tekinthető. Ugyanolyan fókusztávolság, ugyanaz a lemez szendvicses szerkezete, a gyártástechnológia is megegyezik. A HD DVD név nem az elmúlt évek marketingtalálmánya, már a 90-es évek végén ennek nevezték az akkor még csak kísérleti stádiumban léteztő formátumot. És mivel ugyanaz a konzorcium bábáskodik felett, amely a DVD-t is fejleszti és összefogja, logikus, hogy nem kretáltak új nevet neki. El tudnád magyarázni, hogy a HD DVD miért tecnológiai zsákutca, csal pár szóban, szakmai szempontok alapján? Ugye nem. A HD DVD csak annyira zsákutca, mint a Blu-ray, vagy minden más követlező generációs optikai adathordozó. Egyikükről sem lehet kijelenteni, hogy a specifikációi alapján messzebbre mutatna, mint a másik. -
HM #3 bluríy
:D:D -
#2 Az egy rétegű Blu Ray, ami azért nem caddy-ben lett kiadva, mert TDK-ék olyan bevonatot tettek rá, ami elég jó védelmet nyújt a karcolásokkal szemben.
Ezzel szemben a HD DVD csak egy zsákutca, ami azért kapta ezt a nevet, hogy az egyszerű user a HDTV-ből és a DVD-ből (amik mára már jól ismert fogalmak, főleg az utóbbi) asszociáljon rá, ezáltal elindítva a tudatalatti marketingcsalit. -
Hardzsi #1 Na most melyik a megbízhatóbb adattároló, az egyrétegű Blu-ray, amin a hordozó csak 0.1 mm-re van a felszíntől, vagy a kétrétegű HD-DVD a két réteg bonyolultabb összeillesztésével? Kapacitásra hasonlók: 25GB vs. 30GB