Napi Online

Olcsóbb lehet a villanykörte

Az unió tagállamai megosztottak, hogy fenntartsa-e az EU a Kínában gyártott energiatakarékos villanykörtékre öt évvel ezelőtt kivetett speciális importvámot vagy sem.

Akkor azért vezették be a 66,1 százalékos pluszterhet ezekre a termékekre, mert kiderült, hogy az exportőrök a gyártási költség alatti dömpingáron kínálták azokat Európában. A 2001 februárja óta érvényben lévő vámtétel fizetésének időszaka, hacsak meg nem hosszabbítják, 2007. október 15-én lejár. Dánia, Finnország, Hollandia, Svédország és hat további ország a közteher elvetése mellett érvel, míg egy Németország vezette csoport megtartaná azt. Nyolc tagország gondolkodási időt kért véleménye kialakítására.

A kormányok álláspontját természetesen igyekeznek befolyásolni a villanykörtegyártásban érdekelt cégek. A német Osram - Európa vezető termelője ebben a termékkörben - megtartaná az extravámot, annak ellenére, hogy árujának egy részét Kínából hozza be. A holland Philips, amely termelésének nagyobb részét helyezte át Kínába, mint az Osram, érthetően a speciális vám eltörlését támogatja. Két további európai villanykörtegyártó, a GE és a Sylvania szintén a vám felfüggesztése mellett van. Szakértők szerint a piacvezető csak azért tartaná fenn a pluszvámot, mert az jobban sújtja legnagyobb versenytársát, mint őt magát.

A döntéshozóknak két súlyos ellentmondó körülményt kell mérlegelniük. Az egyik az, hogy ha eltörlik a vámot, akkor olcsóbbak lesznek az energiatakarékos égők, így többet vesznek belőlük az emberek, s ezek használata csökkentheti a lakosság energiafelhasználását és a környezetszennyezést. A másik szempont viszont az, hogy a felpörgő import arra késztetheti a helyi gyártókat, hogy elbocsássák munkavállalóik egy részét. Az Európai Bizottság a többletvám felfüggesztését fogja javasolni - állította a testület kereskedelmi szóvivője. A tagországok - a dömpingellenes fellépés ügyében illetékes tanácsadó testület véleményét figyelembe véve - várhatóan szeptemberben hozzák meg döntésüket az üggyel kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lazsi #5
    Mekkora faszság. Szerintem meg ne legyen vám és ne engedjék be a kínai szemetet az EUs piacra.
  • exxile #4
    Nekem is kinai kompaktizzok vannak mindenhol a lakasban, es nagyon jol bevaltak.
  • greg971 #3
    Profi mérési módszert választottál.Gratulálok.
  • kernerster #2
    Ém is vettem már, de nálam: 10 perc amíg bemelegszik, és akkor úgy világít hogy a falakat röntgenezi...az is 15 w-os,de egyszer megnéztem és 38-at vitt a villanyórán.......


    Az energiacégek meg a vám megtartása miatt lobbiznak?
  • htmm #1
    Egyszer sikerult vennem egy kinai csodalampat. Energiatakarekos, meg minden. 15W. Ha bemelegszik ugy vilagit, mint egy sima 15os izzo. Megerte...