MTI

Tokajban szinte mindennapos az áramkimaradás

Tokajban szinte mindennapos a rendkívüli áramkimaradás - közölte a város polgármestere.

Májer János úgy fogalmazott, hogy nem a bejelentett áramkimaradástól félnek az intézményeknél és családi házaknál lévő fogyasztók, hanem a váratlan kimaradásoktól. Mint mondta, ezek a kimaradások nem ritkák, átlagban két-három naponta jelentkeznek, napi többszöri alkalommal. Az áramkimaradást a településen nemcsak rendkívüli időjárási események okozzák. "Ha süt a nap, ha csöpög az eső, ha hűvös van, ha langyos az időjárás, ha nincsenek frontok, akkor sem kizárt, hogy a városra ráköszönt az áramkimaradás" - jegyezte meg.

A szolgáltató részéről igyekeznek azonnal beavatkozni, azonban a kimaradások tönkreteszik a háztartási gépeket, számítógépeket, a számítógépen fájlok tűnnek el, kiégnek a televíziók képcsövei - sorolta a lehetséges problémákat. Májer János közölte: több alkalommal fordult az energiafelügyelethez, de szinte kivétel nélkül "rideg, elutasító, de főleg kioktató" volt a válasz. A helyzetben szerinte az a leginkább furcsa, hogy "egy bizonytalan áramszolgáltatás esetében is annyi a villanyszámla, mintha megbízható lenne".

Mészáros Sándor, az Észak-magyarországi Áramszolgáltató (Émász) Nyrt. kommunikációs és szabályozásmenedzsment igazgatóság vezetőhelyettese a távirati irodának az áramkimaradással kapcsolatban elmondta: a Tokaj városát is ellátó, Szerencsről induló 20 kilovoltos vezetéken ez év május 23-a óta "több üzemzavar volt a megszokottnál". Mint mondta, az áramkimaradások a zivataros és viharos időjárás közvetlen, illetve közvetett hatásaival függnek össze. A társasághoz azonban a város polgármestere által jelzett üzemzavarokkal kapcsolatban semmilyen megkeresés vagy érdeklődés nem érkezett, és a tokaji hibabejelentések száma is mindösszesen tizennyolc volt 2007. május 1. és június 3. között - hangsúlyozta Mészáros Sándor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • eax #18
    "A másik, hogy olyan ,,áramszünet'' is van, amikor vagy 10-20-szor ki-bekapcsol az áram a másodperc törtrésze alatt, vagy pedig a feszültség esik le 100 Volt alá."
    Az ilyesmit a kapcsolouzemu tapok nem szoktak zokon venni, sot, van hogy meg sem erzik (UPS-t meg mar lattam ugy is vigan, betaprol menni, amikor a szakik veletlenul egy masik fazist kotottek a nulla helyere; persze nem a 20E forintos kategoriabol). A tulfeszultseg/tularam rosszabb nekik.
  • eax #17
    "Azt ugyanis nem tehetem meg, hogy nem veszek áramot és mondjuk elhelyezek egy kisebb szélerőművet a kertemben, mivel az szerintük szabályellenes és nemcsak lebontatják, hanem be is perelnek, mert kárt okozok nekik (állam, áramszolgáltató, stb.)"
    Errol tudnal valami konkretumot irni, mert szerintem ez igy urban legend. Ha van epitesi engedelyed, akkor epithetsz nyugodtan - szvsz (viszont ha az aramszolgaltato rendelkezesreallasa keves, akkor a szeleromuvel sem vagy kisegitve).
  • eax #16
    "Ja, és én még NEM LÁTTAM működő UPS-t, de biztos létezik ilyen..."
    Majd mutatok egyet, kellemes kis 150kVA-s, online, kettos konverzios peldany, az egesz gepterem elszalad rola negyed oraig.

    "Egy komolyabb sütő, mikró, mosógép is bonyolult, érzékeny és költséges elektronikákkal van tele. És akkor még nem beszéltünk a DVD lejátszóról, TV-ről vagy akár a hálózati töltőre dugott mobiltelefonról."
    Ilyesmit viszont nem szabad UPS-re kotni, azok ugyanis a dinamikus terhelest nem viselik tul jol (de gondolom az nem is tragedia, ha a suto alol elmegy az aram), tulfeszultsegvedobol meg letezik kozponti, amit a villanyora-dobozba, a kismegszakitok utan, es a fogyasztok ele kell szerelni. Egyebkent is ajanlott, mert feszultsegtuske ugy is johet, hogy a szolgaltato teljesen artatlan.
  • efraim #15
    Az aramszolgaltato mar regota nem allami tulajdon, privatizacio cimszoval regen eladtak oket (arra most ne terjunk ki, hogy milyen nevetsegesen alacsony aron es eszement kotelezettsegvallalasokkal), mostanra pedig az E-ON tulajdonaban van mar szinte az osszes, a gazszolgaltatokkal egyetemben. Sajnos pontosan errol van szo, amit irsz, hogy nincs alternativa, es kenytelen vagy olyan szerzodest alairni, amit eled tesznek, mert nem tudsz mast tenni, nincs valasztasi lehetoseged. De kuszobon az arampiac liberalizacioja, remelhetoleg ez pozitivan befolyasolja majd a lehetosegeket, egyreszt az energiaar szempontjabol, hiszen tucatnyi szolgaltato kozul valaszthatsz, attol veszed majd, aki a legolcsobban kinalja, masreszt a szolgaltatas szinvonala is varhatoan emelkedni fog. Bar az aramot ugyanazon a halozaton kapod, mint eddig, hiba eseten azonban a halozat tulajdonosa nem veled fog szembenezni, hanem azzokkal a ceggekkel, akitol az aramot veszed, akiknel falkanyi ugyved varja, hogy perelhessenek barmilyen szerzodesszegesert...
  • came #14
    Akkor tudnál alternatívát mondani az állami áramszolgáltató helyett? Azt ugyanis nem tehetem meg, hogy nem veszek áramot és mondjuk elhelyezek egy kisebb szélerőművet a kertemben, mivel az szerintük szabályellenes és nemcsak lebontatják, hanem be is perelnek, mert kárt okozok nekik (állam, áramszolgáltató, stb.). Tehát ha nem veszek áramot, akkor nincs áram a házban. Vagy az utóbbi hetekben változott valamit a magyar helyzet? (Talán a napelemet nem büntetik a ház tetjén, de az a teljes ellátáshoz több tízmillióba kerülne.)
  • efraim #13
    Nem akarom az aramszolgaltatokat vedeni, mert rohadt multi az osszes, de nem kotelezo senkinek aramot venni. Ha megis veszel, akkor ahhoz szerzodest kellett kotnod, amiben az aramszolgaltato reszletesen kifejtette, hogy milyen kotelezettsegeket vallal uzemzavar eseten, illetve hogy milyen rendelkezesre allassal szolgaltat. Ha ugy gondolod, hogy a szolgaltato megszegte a szerzodest, akkor pereld be. Mast sajnos nem tehetsz...

    Ha az aramszolgaltato valamelyik kozep vagy nagyfeszultsegu halozata kiesik ( ezek azok a nagy oszlopok es vezeteket,amik a mezokon, utak mellett latni) mert vihar van es radolt a fa, v villam csapott bele, akkor varosban altalaban csak par masodpercnyi aramszunet van, mert azonnal atveszi egy masik transzformator az ellatast. Videken van gond, ahol nincs masik trafo, igy addig nincs aram, amig a szolgaltato nem lokalizalja a hibat, es az adott halozatreszt meg nem taplalja mashonnan. Az is elofordulhat, hogy csak az automatika kapcsolja le a vonalat par masodpercre, mert a viharban hozzaert egy faag, es zarlat keletkezett, ilyenkor van a par masodperces kieses.
  • szombi #12
    Jaja, majd azér vegyek UPS-t 20 kilóért mert a szolgáltató nem képes áldozni a jobb hálózatért!
    És cseréljem 2-3 évenként, mert vagy az akksi száll el, vagy az elektronika gyullad ki!

    Egy zalai kis faluban lakom, és nagyon ritkán van ilyen.
    Azt viszont nem értem, hogy az évenként 1-2-szeri kimaradás úgy történik, hogy
    a villámlás pillanatában kikapcsolják, majd pár másodperc és visszajön, majd újra elmegy fél órára...

    Ja, és én még NEM LÁTTAM működő UPS-t, de biztos létezik ilyen...

  • JL666 #11
    igen és tudni kell azt is, hogy első körben nem vizsgálják a panaszok jogosságát, hanem egyből elzavarják, ha nagyon fenyegetőzik (média, Magyar Energiahivatal, stb) akkor hajlandók esetleg csak fizetni (persze ha kijön, hogy jogos)...
  • Komolytalan #10
    Azért el lehetne azon is gondolkodni, hogy nem lenne-e kézenfekvő hogy az Nx15eFt-t kiszámlázza az illető az áramszolgáltató felé. Ugyanis az ő trehánysága miatt van szükség UPSre. Eléggé nevetséges, hogy ha minden értékesebb fogyasztót meg akarsz védeni akkor kb éves villanyszámlád díját kell beruháznod eszközökre, gyakorlatilag az áramszolgáltató helyett (azért van szükség UPS-re, mert az áramszolgáltató nem hajlandó beruházni, Horty korabeli eszközökkel "szolgáltat").
  • kutyak #9
    Okoska, ha egy családi házban minden értékes fogyasztót meg akarsz védeni a hálózat felöl érkező hibáktól, akkor azért sokszor ki kell fizetni a 15e-t. Ami persze azért nem csodaszer. Egy komolyabb sütő, mikró, mosógép is bonyolult, érzékeny és költséges elektronikákkal van tele. És akkor még nem beszéltünk a DVD lejátszóról, TV-ről vagy akár a hálózati töltőre dugott mobiltelefonról.
    UPS helyett szerintem hozzáértő emberek és energiapolitikai koncepció kellene.