MTI

Az áramszolgáltatók miatt drágulhat az internet

Kemény alkunak néznek elébe az internet- és a kábeltévé szolgáltatók, mert az áramszolgáltatók tulajdonában lévő oszlopok használata - elsősorban az energetikai cégek számára kedvezőtlen örökség miatt - drágább lesz.

A Magyar Villamosművek még az 1980-as évek végén állapodott meg a Magyar Postával abban, hogy a kisfeszültségű közcélú villanyoszlopokon telefonkábeleket helyezhetnek el. Akkor alakították ki a tartóoszlopok használatba vételi és bérleti díját is, ami azóta - az egyik áramszolgáltató közlése szerint - mindössze az infláció mértékével emelkedett.

A kommunikációs szolgáltatások fejlődése nyomán a szolgáltatóknak három lehetőségük van a hálózat bővítésére: földbe fektetett kábelek, saját tartóoszlopok építése, vagy a villamos hálózatok igénybevétele. Ez utóbbi a legolcsóbb, hiszen fizikailag már meglévő, nyomvonallal rendelkező és főleg minden települést behálózó tartószerkezet-rendszerről van szó.

Az áramszolgáltatók arra hivatkoznak, hogy a villamos elosztóhálózatok tervezésénél csak az energiaátviteli hálózat villamos- és mechanikai terhelhetőségét vették figyelembe, ezért azok mechanikai megerősítése, átépítése jelentős többletköltséget jelent. Ugyancsak többe kerül ezeknek az üzemeltetése, karbantartása és az üzemzavar-elhárítás is - érvelnek az áramszolgáltatók.

Az optikai kábelek föld alatti kiépítése minimálisan 30 százalékkal drágább a földfelszíni megoldásnál. Ezért a Magyarországon működő több mint 450 kábeltévé szolgáltató a kábeleinek több mint 50 százalékát villanyoszlopokra helyezte. A létesítési díj mellett az oszlopok tulajdonosainak bérleti díjat is fizetnek, de az erre vonatkozó szerződést jellemzően öt-tíz évre kötik meg - mondta Kéry Ferenc a Magyar Kábelkommunikációs Szövetség elnöke az MTI-nek.

Az elnök emlékeztetett arra, hogy az Első Nemzeti Fejlesztési terv kertében már több mint öt milliárd forint támogatást kiosztottak, többek között kábeltévé szolgáltatóknak szélessávú internetfejlesztési projektekre. Ezekben a tervekben azonban a pályázók nem számoltak jelentős áremelésekkel - mondta Kéry Ferenc.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ocsieu #4
  Arról nem nagyon írnak, hogy a PC mennyivel dobta meg az áramszámlát.
  És, mint tudjuk, PChez net is kell, anélkül nem ér semmit az egész.
  Ha meg net, akkor P2P, így mennek a gépek éjjel/nappal...
  És akkor még van pofájuk ekkorát kamuzni?
  Nahh, asszem érdemesebb visszafelé fejlődni.
  Eladom a PCm, notim, kiköttetem a netet, és egy halom pénzem marad.
  Új hobbyt kell találjak magamnak.
 • djukel #3
  k anyadat E-on
 • JL666 #2
  Pár nappal előtti cíkben még csak az eon volt a hibás, most már minden áramszolgáltató?! Hogy is van ez?!
  Amúgy csak annyi, hogy az e.on kb. tized annyiért adta bérbe oszlopait, mint amennyiért a matáv.
  Egyébként fenntartani nem kerül többe, viszont többlet terhelést jelent az oszlopnak, ami jobban igénybeveszi. Van olyan oszlop, ahol több kábelTV-s rendszer is fent van. Felhelyezés előtt komoly számításokat kell végezni húzószilárdságra.
 • peba #1
  Ennek kicsit olyan szaga van, hogy körülnéztek már, miből lehet pénzt csinálni.
  Szegény oszlopokat biztos többe kerül fenntartani, ha két kábellel többet tartanak. Hm.