MTI

Állami támogatást kaphatnak a kisebb magyar internetszolgáltatók?

Támogatni kell a vezeték nélküli internetszolgáltatást biztosító, magyar tulajdonban lévő szolgáltatókat - mondta Deutsch Tamás miniszterelnöki biztos.

Az internetről szóló nemzeti konzultáció előkészítéséért és lebonyolításáért felelős miniszterelnöki biztos a vezeték nélküli internetszolgáltatást biztosító alternatív szolgáltatók képviselőivel folytatott szakmai egyeztetést. Ezután úgy nyilatkozott, hogy Magyarországon a különböző településtípusokon elérhető szolgáltatások színvonala tekintetében nagy különbségek vannak, pedig a több ezer magyar kistelepülésen élőknek is magától értetődőnek kell lennie a háztartásokban igénybe vehető szélessávú internetnek. Ehhez szükséges a magyar tulajdonban lévő kisebb internetszolgáltatók támogatása, hogy a kistelepüléseken is ugyanolyan lehetőségek legyenek, mint a városokban - jelentette ki.

Deutsch Tamás hangsúlyozta: emellett e szolgáltatók technológiai fejlesztéseit is támogatni kell. E vállalkozások jogszabályi előírások nélkül is, a magyar piac tudatos szereplőiként az elmúlt években bevételük jelentős részét technológiájuk folyamatos megújítására fordították - mondta. Emlékeztetett: a kormány az EU-előírásokhoz képest ambiciózusabb célt tűzött ki: 2020 vége helyett már 2018 végére minden háztartásban hozzáférhetőnek kell lennie a szélessávú internetnek. Ezek a kisebb magyar szolgáltatók ugyanakkor már most szélessávú szolgáltatást nyújtanak, főleg a kistelepüléseken élőknek, a gazdasági fejlettség tekintetében hátrányos helyzetű régióknak - magyarázta.

A miniszterelnöki biztos arra is kitért, hogy a kormány szélessávúinternet-hozzáférhetőségével kapcsolatos célja eléréséhez jelentős pályázati forrásokat biztosítanak, és lehetővé kell tenni, hogy e pályázatokon a kisebb magyar internetszolgáltatók sikeresen szerepelhessenek, mert ezen a területen folyamatos fejlesztésekre van szükség - közölte.

Ma Magyarországon a telepített internetszolgáltatás húsz százalékát magyar tulajdonú mikro, kis- és közepes vállalkozások biztosítják. E szolgáltatók - amelyeknek képviselőivel konzultáltak szerdán - tevékenységükkel az országban telepített internetszolgáltatást igénybe vevők ötödét juttatják internethez - mondta. Hozzátette: e cégek összességében több ezer embernek adnak munkát. A szolgáltatók képviseletében Zelena Gergely elmondta: e cégek általában olyan területekre juttatják el az internetet, amelyeket a nagy szolgáltatók nem érnek el, így olyan helyeken is hozzáférhetővé válik a világháló, ahol ez nélkülük nem lenne lehetséges.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • CsZ #2
  Én csak egy ilyen szolgáltatást ismerek, és - bár csak ismerősnél tapasztaltam - nem vagyok elragadtatva tőle. Mennyiségi korlát, csúcsidőben halott sávszélesség.
  Ráadásul erre hivatkozva nem jelenhet meg több szolgáltató a (kis)városban.
  Ha ez eltűnne, akkor hajrá.
  Az meg demagógia, hogy évek alatt mennyit ruháztak be, mert a nagy szolgáltatók is ugyanígy tesznek. És igen, nem mindenkinek mindegy, hogy ki szedi össze az adatainkat.
 • vision5 #1
  ...adatokért cserébe?