MTI

Az internetszolgáltatók nagyon örülnek az ÁFA-csökkentésnek

Pozitívan fogadták a távközlési piaci szereplők az internet-áfa csökkentésének hírét.

A Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT) üdvözli Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentését, miszerint a jelenleg 18 százalékos áfa-kulccsal adózó termékek, szolgáltatások köre kiegészülne az internet-szolgáltatással - közölték. Kövesi Gabriella, a HÉT elnöke elmondta: a szervezet együttműködő partner az adócsökkentésről szóló szakmai egyeztetéseken. A HÉT reméli, hogy az áfa csökkentése hozzájárul az internet iránti kereslet növekedéséhez, és így elősegíti a Digitális Jólét Program egyéb céljainak a teljesülését is - tette hozzá.

A Magyar Telekom szerint az internethasználat forgalmi adójának mérséklése hozzájárulhat az internet további terjedéséhez. Ehhez ugyanis a hálózati infrastruktúra fejlesztése mellett elengedhetetlen a hozzáférők körének bővítése - írták. A digitális társadalom szempontjából elsődleges, hogy az internethasználók száma növekedjen és belátható időn belül elérje az uniós átlagot, ezáltal minél több állampolgár, vállalkozás és közösség számra biztosítva legyenek a digitális világ előnyei - hangsúlyozták a Magyar Telekomnál.

A Vodafone-nál elmondták: az alacsonyabb áfa eredményeként akár olcsóbbá is válhatnak a tarifacsomagok, illetve kedvezőbb lehet a szolgáltatások ár-érték aránya. Az internet hozzáférési szolgáltatás áfa-tartalmának csökkentése várhatóan jótékonyan hat az internethasználatra, a digitális szakadék felszámolására - reagált a Telenor Magyarország.

Az intézkedésnek köszönhetően mértékadó becslések szerint olyan új adathasználók jelenhetnek meg, akik korábbi mobiltelefonjukat csupán hanghívásra használták. További lökést adhat az aktív internetezők számának növekedéséhez, amennyiben egyéb ösztönzők is megjelennek az igénybevétel élénkítésére mind kormányzati, mind szolgáltatói oldalon - áll a közleményükben. A Telenor ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a világon egyedülálló adóterhek, és európai szinten is kiemelkedő éves frekvenciadíjak (800 MHz) csökkentése jelenthetné az igazi áttörést.

"Üdvözöljük és támogatjuk a kormány bejelentését az internethasználatot terhelő áfacsökkentésről, hiszen a döntés előkészítésében a kormányzat és az iparág más szereplőivel együtt magunk is részt vettünk" - közölte a UPC Magyarország. A társaság szerint az intézkedéssel a fogyasztók járnak jól - az adó mérséklésével tovább erősödhet a digitális gazdaság és szélesebb kör kaphat hozzáférést az internet nyújtotta lehetőségekhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Kikikirly1991 #4
  Ha csökkentik az internet adót az a bajotok.Előfordul hogy kék az ég zöld a fű és szivárvá....
  Utoljára szerkesztette: Kikikirly1991, 2016.04.23. 10:18:35
 • btz #3
  Persze hogy válrják az internet szolgáltatók az ÁFA csökkenését, mivel több haszon marad nekik ezzel. Van egy 1000 ft előfozetésed, ebből most 270 ft az ÁFA. Akor meg lesz egy 1000 ft-os előfizetésed, amiből 180 ft lesz az ÁFA, a szolgáltatónak 270-180=90 ft plusz bevétel.
 • CRMessen #2
  jaja, internetadóból áfacsökkentés. Messziről indítják a kampányt