Berta Sándor

Videokamerák kerülnek az osztrák vonatokra

A bécsi elővárosi vasúthálózat S45-ös vonalán alkalmaznak először majd videokamerákat. A beruházástól a vállalat azt várja, hogy az utasok a jövőben nagyobb biztonságban fogják érezni magukat és a rendszerek elriaszthatják a bűnözőket.

Az Osztrák Vasút (ÖBB) úgy döntött, hogy új programot indít, amelynek célja, hogy minden vasúti szerelvényt biztonsági kamerákkal szerelnek fel. Katharina Gürtler, az ÖBB munkatársa elmondta, hogy a videorendszerek kiépítése napjainkban nemzetközi szinten teljesen elfogadottnak számít és ráadásul a 2008-as futball Európa-bajnokság is indokolttá teszi ezeknek a megoldásoknak a felszerelését. A felvételeket legfeljebb 48 órán át tárolják a számítógépek merevlemezén, utána a rendszer automatikusan letörli őket. Az anyagokat kizárólag abban az esetben őrzik meg tovább is, amennyiben bűncselekmény történt valamelyik vonaton.

Az ARGE Daten osztrák adatvédelmi szervezet szakértői bírálták a megoldást, mondván nem nyújt megfelelő védelmet az utasoknak és a kamerák nem elég hatékonyak a bűncselekmények megelőzésében. A tervek szerint először a vasúttársaság 100 Talent szerelvényébe szerelik be a videokamerákat. Ezek a vonatok elsősorban Bécs, Bludenz és Innsbruck környékén szállítják az utasokat. Később tervezik a Villach és Linz környéki vasúti szerelvények kamerákkal való ellátását is. A projekt egyelőre másfél évig tart, utána döntenek a program folytatásáról vagy felfüggesztéséről.

Az ÖBB-nek egyébként nem ez az első hasonló projektje, ugyanis tavaly már készített két javaslatot, amelyek szerint az idei év végéig összesen 70 pályaudvart és állomást látnának el biztonsági kamerákkal, 2011-re pedig ez a szám 160-ra nőne. Az intézkedés leginkább a bécsi megállókat, közülük is a helyi és elővárosi gyorsvasút-vonalakat érintené. Az első állomás, amelyet kamerákkal szerelnének fel a jelenleg is átépítés alatt álló Praterstern lenne, amelyet kereken 100 biztonsági kamerával látnának el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #9
    Föleg a vandálok miatt lett kitalálva gondolom...
    szerintem nagyon helyes itt is ez kéne(kell) talán akkor nem verik szét a kocsikat.
  • Neerpelt #8
    Én nemfogok 1984-el dobálózni! Már 1985 a divat
  • Szefmester #7
    de én nem is szoktam dobálózni vele :D ..
    tök fura eddigre már sok sok emberke panaszkododtt volna.. a meleg miatt nem lennének itt?
  • Ludverc #6
    Te. :)
  • Szefmester #5
    kiváncsi vagyok ki lesz az első aki 1984-el fog dobálózni.. :D
  • Watt #4
    Ezt nem értem. Már Mo.-on is vannak Talent-ek, nemrég utaztam rajta. Azon is ott van a kis matrica, hogy kamerával megfigyelt terület és vannak ilyen kis fekete félkörök a plafonban. Akkor az csak átverés és csak egy üres üveggolyók, vagy a cikk nem mutat be semmi újdonságot?
  • Remetix #3
    Lehet, hogy az osztrák rendőrök hatékonyabban végzik a munkájukat, mint a magyarok. Egyébként meg, hogy lehet visszaélni egy vonaton elhelyezett kamerával?
  • AranyKéz #2
    Semmit sem ér a kamera, ha a rendőrök szokás szerint szarnak rá elfogni a bűnözőket. Ellenben nagyszerűen vissza lehet élni vele.