Berta Sándor

DVD-kiadót vett a londoni operaház

Új szemlélet kezd megvalósulni Nyugat-Európában. Eszerint a zene és a színházak, operaházak jövője erősen összefügg a multimédia világával. Ideje, hogy az operák és más színházi művek is eljussanak az emberek otthonába.

Ennek a szemléletnek a jegyében került sor egy nem mindennapi és eddig szinte teljesen elképzelhetetlennek hitt tranzakcióra. A londoni Royal Opera House Covent Garden ugyanis 5,7 millió fontért megvásárolta az Opus Arte nevű zenei DVD-kiadót. Tony Hall, a londoni operaház gazdasági vezetője az üzletet szenzációsnak minősítette és hangsúlyozta, hogy ilyesmit még soha egyetlen operaház sem csinált korábban.

A tranzakció célja az volt, hogy a jövőben az operaház DVD-n is kiadhassa az általa játszott műveket, ezáltal új célközönséget érhessen el és növelhesse a digitális operakínálatot. A multimédiás világba való betöréshez szükséges fontmilliókat az intézmény támogatóktól szerezte. Az Opus Arte-t 2000-ben alapította Hollandiában Hans Petri. A jövőben is ő fogja vezetni a kiadót. "Közel vihetjük az emberekhez az operát, ahelyett, hogy őket kellene állandóan beinvitálnunk az operaházakba" - kommentálta a cége megvásárlását Petri.

Az Opus Arte jelenlegi kínálatában 140 opera- és balettelőadás, valamint számos koncertfelvétel található. Ezek között vannak a londoni operaházban, a párizsi, a barcelonai és a madridi operában rögzített előadások. A felvételek többség kiváló minőségű és a jövőben akár online is elérhetők lehetnek majd a video-on-demand szolgáltatásoknak köszönhetően.

Az ötlet ugyan sokak számára először megmosolyogtatónak tűnik, de közel sem elvetendő, sőt! Amikor Peter Gelb, a New York-i Metropolitan Opera új intendánsa bejelentette, hogy a produkcióik a jövőben láthatók lesznek a mozikban is, a szakma először csak nevetett, azóta azonban már 50 000 látták ezeket az előadásokat. Az ötlet annyira megtetszett a brit Glyndebourne-Festival szervezőinek, hogy ősztől összesen tíz előadás, köztük Cosi fan tutte és a Trisztán és Izolda is látható lesz tíz szigetországi moziban. A szervezet emellett saját DVD-ket is kiad. Szintén így tesz a Zürichi Opera is, amely világszerte forgalmazza a saját előadásairól készült DVD-ket, eddig összesen 30 ilyen mű készült el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #1
    Jó hogy rájöttek, vazz.