Napi Online

Feketék az információs sztrádán

Két év alatt megduplázódott, a 2005-ös 14 százalékról 2007-re 30-ra nőtt azoknak az afroamerikai háztartásoknak az aránya, amelyek rendelkeznek széles sávú internet-hozzáféréssel.

Eközben az összes felnőtt korú amerikaiak körében 30-ról 47 százalékra nőtt ez az arány, tehát drasztikusan csökkent a feketék elmaradása, annak ellenére, hogy korábban sokan úgy gondolták, ebben a tekintetben is örök szakadék alakul ki a két népességcsoport között. A változás egyik legfontosabb oka az internetkapcsolatok árának jelentős esése, amely esetenként a szolgáltatási díjak feleződését jelenti. Ezzel a szegényebb házasságok számára is elérhetővé vált a világháló - a 30 ezer dollár éves jövedelem alattiak megkétszerezve korábbi arányukat 30 százalékra emelték internet-hozzáféréseik számát. (Ez persze még mindig messze van a piac lassabban növekvő felső szegmenségtől: a 75 ezer dollár feletti éves jövedelműek 76 százaléka fér hozzá a világhálóhoz otthonról is.)

A feketéket az alacsonyabb árak mellett az őket jobban érdeklő tartalmak elérhetősége is az internetre vonzza. Ilyen például a dzsessz zene, amely szinte teljesen eltűnt a rádiók és a televíziók programjaiból, de kedvelik a videókat, a játékokat, no meg az álláskereső portálokat, amelyek segíthetnek elhelyezkedni gyakrabban munkanélkülivé váló afroamerikaiaknak. Miközben a feketék több mint kétharmada használja a világhálót munkaügyi tréninget vagy munkalehetőségek keresésére, ez az arány 50 százalék körül alakult vagy még kevesebb a fehérek körében - idézi a Business Week a Pew Internet & American Life Project piackutató felmérésnek tanulságait.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!