18
  • eax
    #18
    "A másik, hogy olyan ,,áramszünet'' is van, amikor vagy 10-20-szor ki-bekapcsol az áram a másodperc törtrésze alatt, vagy pedig a feszültség esik le 100 Volt alá."
    Az ilyesmit a kapcsolouzemu tapok nem szoktak zokon venni, sot, van hogy meg sem erzik (UPS-t meg mar lattam ugy is vigan, betaprol menni, amikor a szakik veletlenul egy masik fazist kotottek a nulla helyere; persze nem a 20E forintos kategoriabol). A tulfeszultseg/tularam rosszabb nekik.
  • eax
    #17
    "Azt ugyanis nem tehetem meg, hogy nem veszek áramot és mondjuk elhelyezek egy kisebb szélerőművet a kertemben, mivel az szerintük szabályellenes és nemcsak lebontatják, hanem be is perelnek, mert kárt okozok nekik (állam, áramszolgáltató, stb.)"
    Errol tudnal valami konkretumot irni, mert szerintem ez igy urban legend. Ha van epitesi engedelyed, akkor epithetsz nyugodtan - szvsz (viszont ha az aramszolgaltato rendelkezesreallasa keves, akkor a szeleromuvel sem vagy kisegitve).
  • eax
    #16
    "Ja, és én még NEM LÁTTAM működő UPS-t, de biztos létezik ilyen..."
    Majd mutatok egyet, kellemes kis 150kVA-s, online, kettos konverzios peldany, az egesz gepterem elszalad rola negyed oraig.

    "Egy komolyabb sütő, mikró, mosógép is bonyolult, érzékeny és költséges elektronikákkal van tele. És akkor még nem beszéltünk a DVD lejátszóról, TV-ről vagy akár a hálózati töltőre dugott mobiltelefonról."
    Ilyesmit viszont nem szabad UPS-re kotni, azok ugyanis a dinamikus terhelest nem viselik tul jol (de gondolom az nem is tragedia, ha a suto alol elmegy az aram), tulfeszultsegvedobol meg letezik kozponti, amit a villanyora-dobozba, a kismegszakitok utan, es a fogyasztok ele kell szerelni. Egyebkent is ajanlott, mert feszultsegtuske ugy is johet, hogy a szolgaltato teljesen artatlan.
  • efraim
    #15
    Az aramszolgaltato mar regota nem allami tulajdon, privatizacio cimszoval regen eladtak oket (arra most ne terjunk ki, hogy milyen nevetsegesen alacsony aron es eszement kotelezettsegvallalasokkal), mostanra pedig az E-ON tulajdonaban van mar szinte az osszes, a gazszolgaltatokkal egyetemben. Sajnos pontosan errol van szo, amit irsz, hogy nincs alternativa, es kenytelen vagy olyan szerzodest alairni, amit eled tesznek, mert nem tudsz mast tenni, nincs valasztasi lehetoseged. De kuszobon az arampiac liberalizacioja, remelhetoleg ez pozitivan befolyasolja majd a lehetosegeket, egyreszt az energiaar szempontjabol, hiszen tucatnyi szolgaltato kozul valaszthatsz, attol veszed majd, aki a legolcsobban kinalja, masreszt a szolgaltatas szinvonala is varhatoan emelkedni fog. Bar az aramot ugyanazon a halozaton kapod, mint eddig, hiba eseten azonban a halozat tulajdonosa nem veled fog szembenezni, hanem azzokkal a ceggekkel, akitol az aramot veszed, akiknel falkanyi ugyved varja, hogy perelhessenek barmilyen szerzodesszegesert...
  • came
    #14
    Akkor tudnál alternatívát mondani az állami áramszolgáltató helyett? Azt ugyanis nem tehetem meg, hogy nem veszek áramot és mondjuk elhelyezek egy kisebb szélerőművet a kertemben, mivel az szerintük szabályellenes és nemcsak lebontatják, hanem be is perelnek, mert kárt okozok nekik (állam, áramszolgáltató, stb.). Tehát ha nem veszek áramot, akkor nincs áram a házban. Vagy az utóbbi hetekben változott valamit a magyar helyzet? (Talán a napelemet nem büntetik a ház tetjén, de az a teljes ellátáshoz több tízmillióba kerülne.)
  • efraim
    #13
    Nem akarom az aramszolgaltatokat vedeni, mert rohadt multi az osszes, de nem kotelezo senkinek aramot venni. Ha megis veszel, akkor ahhoz szerzodest kellett kotnod, amiben az aramszolgaltato reszletesen kifejtette, hogy milyen kotelezettsegeket vallal uzemzavar eseten, illetve hogy milyen rendelkezesre allassal szolgaltat. Ha ugy gondolod, hogy a szolgaltato megszegte a szerzodest, akkor pereld be. Mast sajnos nem tehetsz...

    Ha az aramszolgaltato valamelyik kozep vagy nagyfeszultsegu halozata kiesik ( ezek azok a nagy oszlopok es vezeteket,amik a mezokon, utak mellett latni) mert vihar van es radolt a fa, v villam csapott bele, akkor varosban altalaban csak par masodpercnyi aramszunet van, mert azonnal atveszi egy masik transzformator az ellatast. Videken van gond, ahol nincs masik trafo, igy addig nincs aram, amig a szolgaltato nem lokalizalja a hibat, es az adott halozatreszt meg nem taplalja mashonnan. Az is elofordulhat, hogy csak az automatika kapcsolja le a vonalat par masodpercre, mert a viharban hozzaert egy faag, es zarlat keletkezett, ilyenkor van a par masodperces kieses.
  • szombi
    #12
    Jaja, majd azér vegyek UPS-t 20 kilóért mert a szolgáltató nem képes áldozni a jobb hálózatért!
    És cseréljem 2-3 évenként, mert vagy az akksi száll el, vagy az elektronika gyullad ki!

    Egy zalai kis faluban lakom, és nagyon ritkán van ilyen.
    Azt viszont nem értem, hogy az évenként 1-2-szeri kimaradás úgy történik, hogy
    a villámlás pillanatában kikapcsolják, majd pár másodperc és visszajön, majd újra elmegy fél órára...

    Ja, és én még NEM LÁTTAM működő UPS-t, de biztos létezik ilyen...

  • JL666
    #11
    igen és tudni kell azt is, hogy első körben nem vizsgálják a panaszok jogosságát, hanem egyből elzavarják, ha nagyon fenyegetőzik (média, Magyar Energiahivatal, stb) akkor hajlandók esetleg csak fizetni (persze ha kijön, hogy jogos)...
  • Komolytalan
    #10
    Azért el lehetne azon is gondolkodni, hogy nem lenne-e kézenfekvő hogy az Nx15eFt-t kiszámlázza az illető az áramszolgáltató felé. Ugyanis az ő trehánysága miatt van szükség UPSre. Eléggé nevetséges, hogy ha minden értékesebb fogyasztót meg akarsz védeni akkor kb éves villanyszámlád díját kell beruháznod eszközökre, gyakorlatilag az áramszolgáltató helyett (azért van szükség UPS-re, mert az áramszolgáltató nem hajlandó beruházni, Horty korabeli eszközökkel "szolgáltat").
  • kutyak
    #9
    Okoska, ha egy családi házban minden értékes fogyasztót meg akarsz védeni a hálózat felöl érkező hibáktól, akkor azért sokszor ki kell fizetni a 15e-t. Ami persze azért nem csodaszer. Egy komolyabb sütő, mikró, mosógép is bonyolult, érzékeny és költséges elektronikákkal van tele. És akkor még nem beszéltünk a DVD lejátszóról, TV-ről vagy akár a hálózati töltőre dugott mobiltelefonról.
    UPS helyett szerintem hozzáértő emberek és energiapolitikai koncepció kellene.
  • Kagemusha
    #8
    Azért azt se magyarázd meg nekem, hogy az lenne a normális, hogy mindenki, aki számítógéppel rendelkezik, eleve kalkuláljon egy UPS-sel is... ez enyhén szólva is röhej, még ha relatíve olcsó is a cucc!
    Tudod, van akinek nem fán terem a pénz és az a 10-15ezer is jól jön, még ha ez egyszeri kiadás is... nem lehet mindenki Krőzus, nem úgy, mint te.
  • assdf
    #7
    De persze az sem lenne utolsó ha nem menne el az áram csak úgy váratlanul napi 3x...
  • avman
    #6
    izé, itt senki nem hallott még az ups-ről, azaz szünetmentes tápegységről? már egy kevésbé noname márkát is meg lehet úszni 15e alatt, a felújított apc-ket meg már 10e környékén hozzávágják az emberhez. mellesleg túlfesz ellen is véd a legtöbb, ami megint nem utolosó szempont, hiszen egy csúf tüske sokkal nagyobb értékeket tehet tönkre.
    imádom, mikor okos emberek nyígnek azon, h fontos munkáik szálltak el áramszünet meg vinyóhiba miatt. backup vinyó (ez sem ökör ára) + ups. akinek meg a melója nem tudja kitermelni ezt a pár 10e forintos költséget, az meg talán jobb, ha eladja a gépét és átképezteti magát valamilyen szakmunkára, abból úgyis hiány van és jól fizet.
  • came
    #5
    Nyírtelken is hasonló a helyzet, de nem csak az utóbbi időkben, hanem már évek óta. Mivel a szolgáltatót nem érdekli a fogyasztó problémája, inkább vegyen mindenki saját generátort. Vagy legalább szünetmentes tápegységeket, nekem azzal van tele a számítógép környéke, eddig kb 50 ezret költöttem rá, de megérte, mert így bármilyen áramszünetben is tudok játszani, netezni, stb., igaz max. 15 percet bír ki egyhuzamba.
  • Tothenkopf
    #4
    Jah,itt lakom tokaj mellett Bodrogkereszturban.Tényleg kibaszott kellemes amikor az ember honlapot csinál mondjuk és a közepén száll el az egész.Gondolom a modemnek is rohadt jót tesz nem is beszélve a dolgokrol amik elvesznek...30 másodpercenként azért nem fogok mentegetni.
    És tényleg minden előrelátható jel nélkül kimegy az áram a [email protected] tudjátok meg milyen szar.
  • szombi
    #3
    Igazad van, tényleg a tápegység megy ki, de egy áramszünet IGENIS ROSSZABB mint egy egyszerű kikapcsolás. Hogy miért?

    Először is ,,kikapcsoláskor'' csupán standby módba áll be a tápegység, tehát továbbra is ad áramot, csak kisebb intenzitással.
    Ha menet közben váratlanul szakad meg az ellátás, akkor egy 10 évnél régebbi TV kapcsolóüzemű tápegységének kondenzátoraiban
    tárolt energia könnyedén megsütheti a kapcsolgató tranzisztort.
    A másik, hogy olyan ,,áramszünet'' is van, amikor vagy 10-20-szor ki-bekapcsol az áram a másodperc törtrésze alatt,
    vagy pedig a feszültség esik le 100 Volt alá. Az előbbinek nem vitás milyen jótékony hatása van,
    az utóbbi mégis a legalattomosabb, mert a tápegység tovább akar működni, de ezt csak
    nagyobb áramerősséggel teheti meg(P=U*I), ami jobb esetben még csak a biztosítékot vágja ki...
  • Frosty01
    #2
    viszont a számítógépet előszeretettel qrogatja.
    felém oyan az áramszünet, hogy tutira akkor kapom ki, amikor valami fontosat csinálok a géppel :D
  • aaaaa
    #1
    kiégnek a televíziók képcsövei... Jó hogy ilyen felkészült szakemberek nyilatkoznak a témában...
    Iszonyat egy marhaság, amit mond. Még a túlfeszültségtől sem "ég ki" csak úgy egy "újabb" (mondjuk 25 évnél fiatalabb) TV-ben a képcső, nem hogy egy áramszünettől.
    Persze a gyakori ki-be kapcsolgatás
    nem tesz jót neki, de semmivel sem rosszabb, mint ha ki és be kapcsoljuk.
    Inkább a készülékek tápegységei szoktak tönkremenni ilyen esetekben.

    De hát egy polgármestertől nem is kell elvárni, hogy tudja, hogyan működik egy TV :)
    Bár az áramszünet tényleg bosszantó sajnos.