Napi Online

PC 16 ezer forintért

A nagy PC-gyártók egyre erősebb gépeire igazából csak a megszállott felhasználók tartanak igényt - véli a 85 dolláros számítógép gyártója.

Az átlagos fogyasztók az Egyesült Államokban napjainkban már csak 741 dollárt költenek számítógépre, szemben az egy évvel ezelőtti 912 dollárral, de ezért jobb gépet kapnak, mint 2006-ban - derül ki a Consumer Electronics Association felméréséből. Sokaknak azonban még ennyit sem érdemes kiadniuk, hiszen az igényeiket egyszerűbb, olcsóbb gépek is ki tudják szolgálni - véli a tajvani Norhtec PC-gyártó alapítója, Mechael Barnes. Cége ennek jegyében megalkotta a 85 dolláros gépet.

A Microclient JrSX akkora mint egy nagyobb könyv, csak 128 megabájt RAM-ot és 300 megahertzes processzort tartalmaz. Merevlemez helyett flash memóriakártyákon rögzíti az adatokat. Az árban nincs benne a billentyűzet és a képernyő költsége és nem futnak rajta a nagyon igényes programok, mint például az Adobe Photoshopja, nincs audio- vagy videolejátszó képessége, nem lehet vele online zeneáruházakban vásárolni vagy játszani. A CD/DVD-meghajtó el sem férne benne. Viszont az egyik gyorsétteremlánc ilyen gépeket vásárolt WiFi-hálózata kiépítéshez és légitársaságok is fantáziát láttak a helytakarékos gépekben.

Barnes szerint akkor robban majd a szuperolcsó gépek piaca, amikor 80 dollár alá esik az áruk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Yurij #8
    Ez nem más mint igy szabadulnak meg az elavult ketyeréktöl.
    A sok szarágó ember megveszi és rájön majd ugy 2 heten belül hogy semmire nem tudja használni.
    Nem is értem,miért nem ajánlanak fel iskoláknak ilyen gyengus gépeket ingyé.
    Arra pont jó.De otthoni használatra alkalmatlan.
  • PíszLávJuniti #7
    "nincs audio- vagy videolejátszó képessége"
    egy integrált hangchip már drága lett volna rá?
    nem létszükséglet, de a legtöbb ember szívesen hallgat zenét, akár internetes rádióról is.
  • Kobaljov #6
    a Mac Mini pedig a VIA Epia-k követője
  • Penge4 #5
    A miniben sem a multimédia a fő cél, még ha azzal is érvelnek, a komolyabb alkalmazások azért megfogják még ha tetetsz bele utólag +512 mega ramot is.
    Azért írtam, hogy kezdetleges, mert írták, hogy nem nagyobb, mint egy könyv, ezek szerint 5-6 év múlva eljutnak arra a szintre, hogy majd DVD író és Core 2 Duo proci lesz majd az ilyen gépekben.
  • asysoft #4
    Kíváncsi vagyok, mit tud ez a gép kezdeni egy Flash-ben bővelkedő oldallal:)
    Penge4: ebben mégis mi emlékeztet a minire? Semmi multimédia, és még böngészésre is csak korlátozottan alkalmas...
  • Gerygrey #3
    16-ért kapok egy használhatatlan valamit, 40 körül pedig hozzá lehet jutni low-end PDA-hoz amiben a képernyő és beviteli eszköz is meg van oldva, ráadásul bizonyos fokig multimédiára is alkalmas.
  • Penge4 #2
    Ez valami kezdetleges Mac mini majmolás lehet... Wazze, nincs benne CD/DVD meghajtó, kíváncsi vagyok milyen embereknek szolgálja ki az igényeit egy ilyen gép, azt leszámítva, hogy akárcsak a webterminálok, nyilvános gépnek olyan kell, amibe nem tud senki belebuzerálni a rendszerbe. WiFi-zni megfelel.
  • egyember1 #1
    érdekes, de ekkora teljesítményben mi kerül 85 dollárba?
    eddig nem gyártott senki célszámítógépeket??
    pl. ha légitársaság lennék, simán le tudok adni egy tízezres rendelést olyan gépekre amilyenekre szuksegem van. azokat pedig sztem szívesen legyartja barki. nem igy van? nem értem ezeket a cégeket manapság...