Gyurkity Péter

Észtország felmér és védekezik az interneten

Egyelőre még az érintett bankok sem igazán tudják felmérni az elmúlt hetekben kulmináló internetes támadások által okozott károkat, igaz sokaknak még az is problémát jelent, hogy Moszkvára mutassanak.

Amint arról a napokban beszámoltunk, Észtországban számos internetes oldal, olykor fontosabb portálok is kénytelenek voltak ideig-óráig szüneteltetni szolgáltatásaikat, miután több összehangolt támadás indult azok megbénítására. A támadók a vizsgálat eddigi eredményei szerint többnyire Oroszországból indították rohamaikat és orosz nyelven igyekeztek megszervezni az akciókat, ám többen óvakodnak attól, hogy egyértelműen a nagy keleti szomszédot hibáztassák az eseményekért.

Urmas Paet külügyminiszter kivételnek számít, ő ugyanis kijelentette, hogy a két ország közötti viszony felszültté válása, az utcai akciók és az internetes támadások között minden bizonnyal van összefüggés. Mások jóval óvatosabbak, és - mint például a védelmi minisztérium szóvivője - mindössze annyit mondanak, hogy a nyomok Oroszországba vezetnek, ám a hackereknek nem jelent gondot valódi identitásuk álcázása, ezért nem lehetünk biztosak az orosz felelősség kimondásában. Az biztos, hogy számos oldalt - köztük bankok portáljait - sikerült ideiglenesen túlterhelni, ám azt a tallini illetékesek gyorsan leszögezték, hogy a fontosabb szolgáltatások csak rövid időre estek ki.

Az eseményeknek eddig annyi következménye volt, hogy a NATO egy szakértőt küldött az országba, aki nemcsak a mostani támadások módszereit és következményeit vizsgálja, hanem azt is igyekszik felmérni, hogy a katonai tömb a jövőben hogyan védekezhet hatékonyan a hasonló akciók ellen. Ebből a szempontból mindenképpen figyelmeztető jel, hogy az észtek rövid időre még a külföldi vonalakat is kénytelenek voltak korlátozni, hogy elejét vegyék a nagyobb bajnak.

A költségek, az okozott károk mértéke egyelőre nem világos, ezt ugyanis még a bankok is nehezen tudják számszerűsíteni. Ez utóbbiak kiesése különösen nagy fejtörést okozhat, mivel az 1,3 millió lakosból 800 ezren veszik igénybe az internetes banki szolgáltatásokat, vagyis a felnőtt a lakosság szinte minden tagja érintetté válhat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • raingun #9
    nem olvastam el a legutolsó hozzászólást, de legalább egyetértünk...
  • raingun #8
    Miért nem lehet egyszerűen letiltani a routerekkel az ezekre az oldalakra külföldről érkező kéréseket?
    Kinának sikerül...
  • irkab1rka #7
    Nem értem, miért nem lehet adott szerverhez menő, adott országból érkező csomagokat egyszerűen eldobni. Orosz ip-ről (esetleg egyátalán külföldről) nem lehet elérni az észt kormányzati domaint oszt kész.

    BITEMBARDÓ BAZE

    Ha jól tudom, máshol ez működik. Mintha az íreknél vagy Angliában ki lenne tiltva fél afrika.
  • tar86 #6
    A NÁTO legfeljebb csak totyog!
  • Reggel #5
    Nem kell és nem is fog.
  • Griphons #4
    "A nagy testvér figyel"
    meg úgy tűnik oda is csap
    Kiváncsi leszek mennyibe fog kerülni nekik eltusolni a NATO-nál ezt a "támadást". Mert ha bebizonyosodik, hogy az volt, akkor a NATO-nak lépnie kell.
  • kristo p #3
    Ha a Szabadság térről is eltünik ez a szenylékmű ,akkor mi is kapjuk majd a támadásokat?!
  • assdf #2
    Mondjuk az hogy a támadás oroszországból indult nem feltétlen jelenti azt hogy rögtön putyin parancsára történt.
    Én pl. simán el tudom képzelni hogy nemzeti érzelmü orosz hackerek csinálták.
  • NEXUS6 #1
    Nos lehet, hogy ez volt a világon az első háború jellegű informatikai támadás egy ország ellen.