Berta Sándor

Norvégiában kötelező lehet az ODF használata

A norvég kormány azt fontolgatja, hogy az állami intézményeket törvénnyel kötelezi az Open Document Format (ODF) alkalmazására.

Mindez azt jelenti, hogy amennyiben elfogadják az elképzelést, akkor jelentősen visszaszorulhat a Microsoft Office irodai szoftvercsomag és annak formátumainak használata a skandináv országban. A helyi reform- és közigazgatási minisztérium még az idén meg szeretné hozni a kérdésben a döntését.

Egy norvég szabványosítási ügyekkel foglalkozó és azokban döntő testület hat hónapon keresztül vizsgálta, tesztelte és hasonlította össze a különböző fájlformátumokat. A program végeredménye az lett, hogy az ODF és a Portable Document Format (PDF) használata lenne a legjobb a norvég állami intézmények számára.

Tavaly júniusban Belgium határozott az ODF bevezetéséről. A belga minisztertanács június 23-ai döntése értelmében a belga kormánynak 2008-ig át kell állnia a belső kommunikáció területén egy nyílt dokumentumformátumra. A belga politikusok az Open Document Format (ODF) fájlformátum bevezetését támogatják. Franciaország és Dánia pedig jelenleg is vizsgálja az Open Document Format bevezetését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kisb92 #1
    Mért, miben jobb a pdf és a odf? Gondolom a hordozhatóság, de egyébként?

    Na, mindegy, azért hajrá!