SG.hu

Új dokumentumszabvány mutatkozott be Budapesten

A tegnapi parlamenti megnyitó protokolláris eseményei után a mai napon már a technikai újításoké volt a főszerep a nemzetközi OpenOffice.org konferencián.

A rendezvény külön programjaként a délelőtt folyamán mutatták be az új nyílt dokumentumformátumot, az ODF 1.2-t. A tervek szerint ez az új szabvány 2011-ben kapja meg az ISO minősítést és a következő években felválthatja a jelenleg alkalmazott nyílt és zárt dokumentumformátumokat.

Az új dokumentumszabvány, az ODF 1.2 bemutatója nem csupán egy technológiai demonstráció volt: az ISO minősítés alapfeltétele, hogy az adott szabvány rendeltetésszerű működését annak készítői nyilvánosan demonstrálják. A Nyílt Dokumentumformátum (ODF) új verziójának tehát a nagyközönség előtt kellett bizonyítania, hogy különböző platformokon, különböző eszközökkel, technológiákkal alkalmazva is megállja a helyét, azaz nem veszik el a dokumentum tartalma és nem változik meg a formája.

Az "Interoperability Demo" néven jegyzett demonstráción összesen 9 vállalat termékeivel szerkesztettek, módosítottak táblázatot, szöveges dokumentumot. A végeredményt továbbítva a nagyközönség meggyőződhetett arról, hogy még a legfinomabb szerkesztési finomságok (pl. RDF adatok, szövegben elrejtett megjegyzések, digitális aláírás) is tökéletesen és működőképesen jelentek meg akár mobiltelefonon, desktopon, laptopon vagy az újabban elsősorban a vállalatok körében népszerű, úgynevezett "cloud" környezetben.

Don Harbison - az OASIS ODF adoptálását végző bizottság társelnöke - szerint a ma délelőtti interoperabilitási demó egy fontos mérföldkő az OpenOffice.org életében. A demó sikere alapfeltétele annak, hogy a dokumentumformátum valóban elfogadott szabványként terjedhessen el és a jövő évtől kezdve univerzális szabványként meghódíthassa a világot. A demonstrációban részt vevő ODF1.2-t támogató alkalmazások: KOffice, lpOD ODF, Python Library, ODF Toolkit for Java, Oracle OpenOffice, OpenOffice.org, IBM Lotus Symphony, Novell Go-OO

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #3
    Én tisztelem és becsülöm az Openoffice-t, de nem értem, hogy mi szükség volt újabb doksi formátumra. Mi az, amit a régi nem tud, az új pedig igen?
    Akkor el tudom dönteni, hogy ez a plussz tudás olyan fontos-e nekem.

    Mivel nem vagyok informatikus, a belső részleteket nem tudom annyira nagyra értékelni, mint ők. Ezzel szemben ilyen szempontjaim vannak: tudja-e a magyar elválasztást, védett-e a kellemetlenkedő kódokkal szemben
    vagyis ha efgy dokumentumot megnyitok, akkor az KIZÁRÓLAG dokumentumként nyíljon meg, és semmiféle idegen program NE kezdjen futni a háttérben, ami esetleg -- hoorible dictu! -- a dokumentbe van belebújtatva
    ellentétben a böngészőkkel meg a html mindenféle ravasz megfejelésével...
    szóval ilyesmi.
  • FoodLFG #2
    Videó nincs ??
  • caprocorno #1
    Azért az lett volna az igazi, ha azt is demonstrálják, hogy az MS-Office is elboldogul vele, és nem tördeli szét. Vállalti környezetben, de sok otthoni felhasználónál is még mindig ez a legnagyobb arányban használt irodai csomag véleményem és tapasztalatom szerint.