Gyurkity Péter

Visszavonul a PlayStation atyja

Ken Kutaragi a tervek szerint június 19-én adja át posztját utódjának, a szakértők szerint ezzel véget ér egy jelentős éra a Sony életében. A cég eközben saját videómegosztó oldalán dolgozik.

A visszavonulási szándékot némileg váratlanul jelentették be a hírügynökségek, bár az nyilvánvaló volt, hogy Kutaragi az utóbbi időben egyre jobban visszaszorult a vállalaton belül. A PlayStation konzolok atyjaként tisztelt szakember, egykori főtervező, az SCE, vagyis a Sony Computer Entertainment tiszteletbeli elnöke lesz, vezérigazgatói posztját viszont az amerikai részlegtől nemrég Japánba visszaérkezett Kazuo Hirai veszi át.

Kutaragit mindig is fekete bárányként tartották számon a vállalaton belül, aki hírnevének megfelelően gyakran kirohant a Sony döntései ellen. A szakember 1994-től főszerepet játszott a PlayStation, majd 2000-től a PlayStation 2 megalkotásában és óriási sikerében, ezért különc státusza ellenére meglehetős népszerűségnek örvendett. Befolyásának csökkenése a PS3 körüli problémák miatt, illetve az új Sony elnök, Howard Stringer beiktatását követően kezdődött meg, ahogy egyre többször került összetűzésbe a felső vezetéssel. A korábban a Nintendo és a Sega gépeken dolgozó idol eredményeit a mai napig tiszteletben tartják és csodálják, a személyét övező tisztelet azonban némileg megkopott.

Kutaragit 2005-ben, Stringer kinevezésekor felfelé buktatták, ekkor lett az SCE első embere. A játékrészleg azonban óriási veszteséget halmozott fel, amit elsősorban a PS3 körüli költségekkel, a megjelenés csúszásával, valamint a relatíve alacsony árral magyaráznak, hiszen azt sem lehet elfelejteni, hogy a konzol minden egyes példányán bukik a cég. Ami a terveket illeti, a szakember szeretne tovább dolgozni a család új tagjain, bár azt még nem tudni, hogy ezt pontosan milyen szerepkörben és milyen jogosultságokkal teheti majd.

A Sony eközben saját videómegosztó oldalán dolgozik, amely a tervek szerint Japánban pénteken indul útjára. Az eyeVio névre keresztelt portálon mindvégig szorosan figyelemmel követik a megosztott tartalmakat, igyekezvén elkerülni a YouTube esetében felmerült szerzői jogi aggodalmakat és pereket. Ez reményeik szerint megfelelő ajánlatot jelent majd a vállalatoknak, akik mellett az otthoni felhasználók is eldönthetnék, hogy tartalmaikat kik nézhetik majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #20
    Na, mielőtt még válasszal fárasztanád magad:
    "A Tekken 6 kapcsán a Namco Bandai már szót ejtett arról, hogy a jövőben megjelenő arcade gépei a PLAYSTATION 3 hardverére fognak épülni. Tegnap a The Mainichi Daily News japán magazinban a japán cég hivatalosan is bejelentette a PS3 hardverére és kiváltképp annak CPU-jára, a CELL processzorra alapozó játéktermi játékok fejlesztését, ezzel tovább erősödött a Sony és a Namco Bandai közötti üzleti kapcsolat, mely a közös Celluis studió alapításával vette kezdetét. Az első PS3 hardverre épülő arcade játék a Tekken 6 lesz, mely az év végén kerül a japán játéktermekbe, később pedig érkezne a PS3 verzió." link
    Menjetek, szóljatok a Namconak, hogy milyen butuskák, hiszen ilyesmire nem való a Cell... LOL.
  • dez #19
    Már úgy érted, arra nagyon jó, de másra nem?
  • Mardel #18
    A cikkek alapján otthon a rákkutatást, meg más kutatásokat segíteni, arra nagyon jó.

    Jó hogy van ennyi segítőkész ember.
  • dez #17
    Wow. Na erre mit mondanak a FUD-olók, akik szerint a Cell nem játékokra való (meg másra sem)...? Biztos ez is csak a Sony marketing-kampályának része...
  • Zenty #16
    Mivel régen hozzájuk tartozot :) (snes-be sokat kontárgodot kutagari.)
    Nintendo meg vásárlás kedvébe van... Most vette meg a monolith softot + még álliolag a nemrégen alapitott seeds is meg akarja venni( mikami meg majdnem az össz legjobb japán fejlesztők) kuragari ára mennyi lehet? :DD

    Mondjuk ha vissza menne vezető mérnöknek, a nintendohoz az téleg kicsit morbid lenne egyébként :D
  • NEXUS6 #15
    A Nintendó vezetése meg a mestert most hívta meg sorai közé.
    ;)))

    Ha a Sony átengedi, akkor kezdhetnek másik iparágat keresni amiben valamikor sikeresek lehetnek.
  • NEXUS6 #14
    Van egy riport vele, amiben arról beszél, hogy azért elég sok köze lesz még a PS vonal stratégiai fejlesztéséhez. Jelenleg a PS4-5-6 gépek felvázolása folyik.

    Aztán megemlíti, hogy a Blu-ray miatti késlekedés csúsztatta az egész marketing stratégiájukat, ami ütemezve volt. Ezért csak most beszélnek részletesebben a network képességekről.
    Lehet persze hogy azzal is lemaradásban vannak, de pl a Home projekt még PS2-őn kezdődött jó pár éve, szal lehet még 1-2 meglepetés amiről nem beszélnek.

    Ahelyett hogy Kutaragit szídnák, aki összehozott egy új márkát, ráadásul az általa létrehozottt termékek segítségével a DVD és a BD piacnak is jelentős kezdőlökést adtak, ezáltal pl a TV + házimozi eladásokat is fellendítette, inkább a marketing stratégiájukat kéne felülvizsgálni, ami sajna nem volt képes a BD késését feldolgozni.
    Olyan volt mint amikor a boxoló kap egy maflást aztán lelassul és mindenre csak később reagál, így aztán csak a levegőt csapkodja.
  • Super DANTE #13
    Már konkrét irányítói jogköre nem lesz, de azért fogunk még róla hallani: Celluis.
  • dez #12
    Vezérigazgatóból tiszteletbeli elnök lesz. Ez visszavonulás?
  • Tetsuo #11
    egy mosfet erősítőbe hálisten nem szól bele a kutaragi..