Gyurkity Péter

Csúszik az olcsó Radeon, jön a Geforce 8950

A legújabb hírek szerint az AMD-nek kisebb gondja támadt az olcsóbb Radeon változatok sorozatgyártásával, riválisa azonban már az új erőgépek megjelenésén dolgozik. A 8800 Ultra mellett érkezik a 8950 GX2.

Az Inquirer a tajvani OCWorkbench értesüléseire hivatkozva számolt be arról, hogy az AMD-ATI készülő új sorozatának példányai - az RV610, az RV630 és az R600 - legkorábban májusban bukkanhatnak fel a boltok polcain. Ez újabb halasztást jelent a korábbi tervekhez képest, hiszen a nemrég megrendezett CeBIT előtt még arról szólt a fáma, hogy áprilisban végre belekóstolhatunk a következő Radeon generációba, amely várhatóan X2x00 jelöléssel jelenik meg.

Az egyre biztosabbnak tűnik, hogy az olcsóbb - butított - RV610 chipek sorozatgyártása nem a terveknek megfelelően alakult és a 65 nanométeres csíkszélesség újabb problémákat eredményezett. Mindez azt jelenti, hogy a belépő szintű és középkategóriás példányok legkorábban májusban bukkanhatnak fel, tömegesen pedig csak a júniusban esedékes Computex kiállításon jelenhetnek meg, vagyis az nVidia előtt nyitva áll kapu, hogy ezen szegmenseket is idejekorán meghódítsa készülő saját fejlesztéseivel. Ezekről már több alkalommal beszámoltunk, ezúttal a csúcskategóriás chipekről érkeztek újabb hírek.

A jelek szerint az Nvidia nemcsak a GeForce 8800 Ultra változatával készül, de egy kétmagos fejlesztéssel is, amely várhatóan a 8950 GX2 jelölést kapja. Amíg előbbi az eredeti példányokhoz képest némileg megnövelt órajelen és 999 dolláros áron érkezik, utóbbi két 8800 GTX vezérlőt foglal magába, amelyeket egy chip köt össze, hasonlóan a 7950 GX2-höz. Ennek áráról és technikai részleteiről nem érkezett hír, ám az biztosra vehető, hogy árát tekintve is kiemelkedik majd a mezőnyből.

A gyártó eközben a TSMC-vel közösen felkészül az 55 nanométeres gyártástechnológia alkalmazására, mintegy válaszként az AMD merész húzására, amely mindvégig ragaszkodott a 65 nanométeren készülő R600 tervéhez. Ezek a chipek jövőre jelennek majd meg, várhatóan kedvezőbb fogyasztással és nagyobb skálázhatósággal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • xardas231 #33
    jha és ugy kb 60 rugoért
  • xardas231 #32
    hoho asszem 2 év és jo eséllyel feltehetem netre:9600-as vidkari elado addig meg már csak használom....:P
  • Kissjuni #31
    Hál istennek egy ujabb vidkari 150.000 ért ... Ahogy megjelenik 2öt is veszek hogy SLIbe kössem ja de kell új alaplap is nem baj azt is veszek DDR3as memoriával együtt...

    Kösz inkább maradok a "lassu" Ati X1600 Pro nál...
  • BiroAndras #30
    "Ha 8800GTX van a gépben, meg egy P4EE, akkor a csúcsfogyasztás 300W környékén alakul, de ez a maximum, amit egy darab procival és egy darab videokártyával el lehet érni."

    Nekem a 400W-os Chieftec táp nem bírta a kiképzést. Igaz, van még a gépben 5 vinyó és egy TV-tuner, viszont P4EE helyett csak egy mezei X2 4200+ van benne, ami alig eszik valamit.

    "Eleve ez a dual-GPU megoldás a gyártónak nem nagyon éri meg, mivel nem kérhet érte annyit, mint két külön kártyáért, ugyanakkor a legyártása majdnem kétszer annyiba kerül (a tervezői munka költségéről nem is beszélve, ami kisebb szériára, kevesebb legyártott kártyára oszlik el)."

    Nem jól számolsz. A dual-GPU csak egy kevés plusz tervezést igényel, így azzal nincs gond. A gyártási költség viszont töredéke az eladási árnak, pont a magas tervezési költségek miatt. Tehát, ha tudnak elég GPU-t gyártani, akkor a dual-GPU megoldás ténylegesen nem sokkal drágább, mint a sima változat.

    "Végül pedig: ha egy 8800GTX fogyasztása 145 watt, akkor kettő együtt már majdnem 300 wattot disszipálna."

    Ez csak az első sorozatra igaz, ami 90nm-en készült. Az újabbakat 80-on gyártják, vagy akár 65-ön is, így a fogyasztás a töredékére csökkenhet, és jóval kisebb hűtés is elég.
  • dez #29
    Hát, így pl. el lehet adni az előírtnál alacsonyabb órajelet bíró példányokat. (Ti. a GX2-eseken alacsonyabb órajelen mennek, így a hő is kevesebb.) Meg állítólag az R600 jóval erősebb lesz, mint a 8800 (pedig már az sem gyenge), talán még a 8900 sem bír majd vele.
  • Tyberius #28
    Nyáron, amikor kint 35 fok van, akkor egyik gép mellé sem árt a klíma :)

    Egyébként kevesebbet fogyasztanak a gépek, mint sokan gondolnák. Egy átlaggép (K7,K8, Prescott vagy C2D procival és legfeljebb 7600GT szintű vidkártyával) fogyasztása a 200W-ot sem éri el, maxra terhelve. Ha 8800GTX van a gépben, meg egy P4EE, akkor a csúcsfogyasztás 300W környékén alakul, de ez a maximum, amit egy darab procival és egy darab videokártyával el lehet érni. Ergo egy kétprocis-kétvidkártyás csúcsgép (mondjuk egy AMD 4x4 platform, SLI-be kötött 8800GTX-szel) lehetne esetleg 600W környékén.

    Mellesleg szerintem ez a 8950 GX2 úgy kacsa, ahogy van.
    Eleve ez a dual-GPU megoldás a gyártónak nem nagyon éri meg, mivel nem kérhet érte annyit, mint két külön kártyáért, ugyanakkor a legyártása majdnem kétszer annyiba kerül (a tervezői munka költségéről nem is beszélve, ami kisebb szériára, kevesebb legyártott kártyára oszlik el). A 7950GX2-t is csak az hívta életre, hogy kellett valami, amivel lenyomhatják az AMD-ATi aktuális csúcskártyáját. Most viszont az nVidia ül a trónon, és a 8800GTX csak az első dobásuk volt ebből a szériából, ezen még tutira tudnak fejleszteni, tehát ha az ATi R600 át is veszi tőlük a jogart, később lesz mivel visszavágjanak (8900) - nincs arra szükség, hogy két GPU összepakolásával csináljanak csúcskártyát. Akinek kevés a 8800GTX, az vegyen még egyet, mondhatják.

    Ezenkívül azért is logikátlan lenne mostanában kidobni a 8950-et, mert ennél nagyobb típusszámot nem nagyon tudnak mondnai a 8000-es szériában, márpedig gyanítom, ők sem szeretnék idő előtt kifuttatni ezt a generációt.

    Végül pedig: ha egy 8800GTX fogyasztása 145 watt, akkor kettő együtt már majdnem 300 wattot disszipálna. Megnézném én, hogy ezt hogyan húznák ki a kártya/kártyák (mivel a 8800GTX-et elnézve kizárt, hogy egy nyáklapon elférjen két GPU) alól/közül, a bővítőslotnyi nyílásokon át.
  • Sanyix #27
    Nem hamarosan, hanem már :\ voltál már bix szerverteremben? :D na mondjuk az picit más :)
    De azért hallottam pár egyedülálló otthoni gépről is, ami mellé nemárt a klíma.
  • Sanyix #26
    Hát max kifigurázása, ugyanis nem poén :\
  • dez #25
    Nem kell fűtés? Hamarosan légkondi kell majd a gépek mellé! :)
  • dez #24
    Szó lehet 2 8900-ról is, és ma már eléggé alap a HDCP.