Napi Online

Szorul a hurok a sportfogadás-korlátozás "nyaka" körül

Újabb felszólítást kapott - három másik ország mellett - Magyarország az Európai Unió (EU) szolgáltatások szabad mozgását felügyelő bizottságától, amely ismét a "sportfogadási szolgáltatásokat nehezítő akadályok ellen" lép föl.

Tavaly tavasszal lényegében a mostani határozathoz hasonló elvárást fogalmaztak meg. A bizottság célja, hogy megszüntesse a sportfogadási szolgáltatások akadályait Dániában, Finnországban és Magyarországon. Korábban több, az interneten keresztül sportfogadási szolgáltatást kínáló cég tett panaszt, mert tevékenységüket - az érvényben lévő nemzeti jogszabályra hivatkozva - korlátozzák. Bizonyos esetekben a szolgáltatások promócióját és reklámozását, illetve az adott ország állampolgárai által igénybe vehető szolgáltatások körét is törvénybe ütközőnek tartják.

A helyi rendelkezések szerint sportfogadási szolgáltatásokat csak állami koncesszió birtokában lehet folytatni, illetve akkor is engedélykötelesek, ha a szolgáltató egy másik EU-tagállamtól már kapott ilyen dokumentumot. Ezt az érvelést a bizottság továbbra sem fogadja el, mert a kifogásolt rendelkezések nem felelnek meg a hatályos európai uniós jognak, a korlátozó előírások "nem tekinthetők szükségesnek, arányosnak és diszkriminációmentesnek", nem egyeztethetők össze az EK-szerződés szolgáltatások szabad mozgását garantáló 49. cikkével.

Az újabb felszólítás "indoklással ellátott vélemény", amely úgynevezett második lépésnek számít. Ha a bizottság két hónapon belül nem kap kielégítő választ, akkor az ügyet az Európai Bírósághoz utalhatja. Kérdéseinkre a Pénzügyminisztérium sajtóosztályától azt a választ kaptuk, hogy az újabb felszólítás hivatalosan ugyan még nem érkezett meg, de a tárca az előírt két hónapos határidőn belül válaszol a bizottságnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!