Napi Online

Flúgos az IT-személyzet

Bebizonyosodni látszik, amit sok felhasználó régóta sejtett: az informatikai rendszerek üzemeltetőinek nincs ki mind a négy kerekük.

Az Egyesült Államok titkosszolgálata és a Carnegie Mellon egyetem Software Engineering Institute intézete közös vizsgálatot folytatott, amelyben azt találták, hogy gond van az IT-szakmabeliek mentális stabilitásával. A kutatás a vállaltok, intézmények kritikus informatikai rendszerei ellen elkövetett kiberbűncselekmények hátterét igyekezett felderíteni, és azt találta, hogy a belső elkövetők által végrehajtott szabotázsakciók közel száz százaléka mögött paranoid, zsémbeskedő, illetve kötekedő hajlamú személyek állnak.

Ez az arány majdnem egybeesik egy másikkal, amely szerint a szabotőrök 86 százaléka a rendszerek technikai háttérapparátusában dolgozik, 90 százalékuk rendszeradminisztrátor vagy olyan személy, aki privilegizált helyzetben van, azaz különleges hozzáférési lehetőséggel rendelkezik a hálózatokhoz. Az informatikai rendszerek elleni támadások elkövetőinek 40 százaléka olyan valaki, aki a bűntett idején alkalmazásban állt a megtámadott hálózatot üzemeltető cégnél vagy intézménynél, vagy nemrégen bocsátották el onnan.

Az üggyel kapcsolatban Calum Macleod, a Cyber-Ark biztonsági vállalkozás európai főnöke felhívja a figyelmet a különleges hozzáférési lehetőségeket adó titkos jelszavak jelentőségére, mint mondja: az ilyen jelszavak nagyon veszélyesek lehetnek, ha nem megfelelően kezelik őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kagemusha #3
    szerintem meg csak annyit, hogy pszichologiai tesztekkel mindenkirol mindent be lehet bizonyitani
    vagy mondhatom ugy is, hogy szamomra nem eleg egzakt egy ilyen tesz, felmeres vagy nevezd aminek akarod
  • avman #2
    ehhh. csak annyit jelent, h sokkal - szerinte - nagyobb titokban tud bosszút állni, borsot törni volt munkaadója orra alá.
  • Atomy #1
    Tehát akkor mire következtessek, csak az informatikusok hajlamosak a bűnözésre, vagy csak ők rendelkeznek azzal a tudással és lehetőséggel ami az elkövetéshez szükséges?