MTI

Egyre többet költ IT-re a közüzemi szektor

A magyar, a cseh és a lengyel közüzemi szektor IT beruházásai évente átlagosan 8,5 százalékkal bővülnek 2010-ig - derül ki a globális IT, távközlési és technológiai felhasználói piacok információszolgáltató, tanácsadó és rendezvényszervező cége, az IDC legfrissebb felméréséből.

A felmérésről szóló közlemény szerint a közép-európai közüzemi szektor gyökeres átalakuláson megy keresztül, ami az IT beruházásokat is érinti. Az IDC négy nemzeti piacon - Csehországban, Magyarországon Lengyelország és Szlovákiában - nemrég végzett vizsgálata szerint az ágazat működését a horizontális szétválasztás, az EU villamosenergia- és gázpiaci irányelveiből eredő verseny megjelenése és a privatizáció együtt határozza meg.

Az IDC adatai alapján a közüzemi cégek IT ráfordításainak értéke 2005-ben a térségbeli vállalatok összesített IT kiadásainak 5,5 százalékát tette ki. A piaci liberalizáció és a kormányzati privatizációs programok kiteljesedésével azonban lendületet kap a folyamat, hiszen a multinacionális szereplők mind komolyabb beruházásokat hajtanak végre a helyi piacon, és ez a nemzeti közüzemi cégeket is IT kiadásaik növelésére serkenti.

A vizsgálat szerint a lengyel közüzemi vállalatok informatikai hardverberuházásai évente átlagosan 13,5 százalékkal nőnek 2010-ig, a cseh és a magyar közüzemi vállalatok külső informatikai célú kiadásainak több mint felét IT szolgáltatások teszik ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!