Berta Sándor

Venezuelai-kubai távközlési együttműködés

Az Egyesült Államokat finoman szólva sem szívlelő két ország igyekszik az online világban is segíteni egymást. Ezt bizonyítják a nemrég kötött együttműködési megállapodások is.

Venezuela és Kuba az úgynevezett Bolivári alternatívát igyekszik teljesen kiépíteni. A kezdeményezés célja, hogy a két állam javítsa online kapcsolatait is. Ezért az országaik képviseletében Caracasban Hugo Chávez venezuelai elnök és Carlos Lage kubai alelnök összesen 16, milliárd dollár összegű gazdasági egyezményt, illetve szándéknyilatkozatot ír majd alá. A turizmus és az mezőgazdaság fejlesztése mellett kiemelt szerep juthat a jövőben a távközlésnek, ezen belül is az internetnek. Különösen az utóbbival a két állam ellenszegülne Washington Kuba-elleni blokádjának.

Az együttműködési megállapodásokat az Amerikai Bolivári Alternatíva (ALBA) keretében kötik meg. A kezdeményezést az Egyesült Államok által létrehozott Amerikai Szabadkereskedelmi Zóna (ALCA) ellenpárjaként hozták létre. Az ALBA-nak kezdetben csak Venezuela és Kuba volt a tagja, ám azóta csatlakozott Bolívia, valamint ezt tervezi Ecuador és Nicaragua is. Az ALBA célja szolidaritási segítségnyújtás, haszonszerzés nélkül. Venezuela naponta 98 000 hordó olajat küld Kubába, cserébe 20 000 kubai tanár, orvos és szociális munkás érkezett az országba.


A Havanna és Caracas között most megkötendő egyezmények fő része az acélipari együttműködésre és a távközlési hálózatok fejlesztésére vonatkozik. A következő két évben a venezuelai La Guaira kikötővárosból a kelet-kubai Siboney városába optikai hálózatot fektetnek le a tenger aljára. Ilyesmire korábban az 1996-ban elfogadott Helms-Burton amerikai törvény miatt nem kerülhetett sor. Nos, a jogszabály ma is hatályos, ám Venezuela és Kuba úgy döntött, a jövőben nem veszi figyelembe.

Jesse Chacón, a venezuelai távközlési és információs miniszter elmondta, hogy a kábelt összesen 1500 kilométeren kell lefektetni. A beruházást három hónapos tervezési fázis előzi meg, az érdemi munka áprilisban kezdődhet majd meg. A tervek szerint a hálózatot később kibővítenék Kolumbia és Brazília felé is.

Kubában eddig internetezni legfeljebb a műholdas kapcsolatokon keresztül lehetett. Ezen a helyzeten akar változtatni a venezuelai CVG Telecom cég. Az ígéretek szerint olcsó szélessávú internethozzáférést nyújtanak majd. Amaury E. del Valle kubai újságíró cikkéből kiderül, hogy a CUBATEL korábban hiába próbált meg optikai hálózatot létrehoznim, az amerikai blokád miatt 45 cégből 39 válaszra sem méltatta a konszern levelét, 4 nemleges választ adott, a maradék kettő pedig csak harmadik államon keresztül vállalta volna a munkát.

Kubában komoly problémát jelent a számítógépek vagy a szoftverek beszerzése. Cira Rodríguez helyi újságíró tudósításában mutatott rá, hogy a programok 30 százalékkal drágábbak az átlagos árnál, mert a szigetországi magánszemélyek, iskolák vagy cégek csak és kizárólag közvetítőkön keresztül juthatnak hozzájuk. A fejlesztések ellenére azonban Kuba még mindig nem jelenhet meg 100 százalékosan a világhálón, ehhez szükség volna az amerikai korlátozások feloldására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • rigidus #32
    "Ez így nagyon szépen hangzana, de kihagytál néhány fontos emberi tulajdonságot a sorból, amiken eleve bukik az egész, mint pl. önzés, uralkodni vágyás, féltékenység, irigység, stb... Ezeket nyugodtan lehet egy sorban említeni az általad leírtakkal."

    Egy ember altal az elvegzett munkat meroszammal (penzzel) me'rik, mely szamositott formaban jelenik meg a tarsadalomban a javakbol valo reszesedesi arany formajaban. Az onzesre, irigysegre, uralkodni vagyasra, stb. miert ne lehetne meroszamot kidolgozni? Mennyivel maskepp alakulna a rangletra ha ezek is szamitananak egy tarsadalomban, ha a tarsadalom a negativ tulajdonsagok aranyaban ellehetetlenitene azokat akik onmagukat nem kontrollaljak, javitjak, muvelik.

    "Nem. Nincs szabadság, ha a rendszer nem ismeri el a szabad véleménnyilvánításhoz, a szabad akarathoz [s]és a tulajdonhoz[/s] való jogomat, amik a legalapvetőbb jogok a nyugati társadalmakban.

    Akkor a kommunizmust neked talaltak ki. Amit itt fentebb leitral, eppen az ehhez valo vagya inspiralta Marxot: a szabadsaghoz es szabad velemennyilvanitashoz valo jog. A tulajdonjog viszont ennel sokkal osszetettebb. Az embernek van egy alapvetoen rossz szemlelete a kornyezetevel szemben, amit valahogy igy lehetne osszefoglalni: "Ez a bolygo az embereke. Minden mas es mindenki mas aki itt van, az ertunk van, vagy ellenunk van. Ami nincs velunk ebben, az az ellensegunk. Az, hogy egymas kozt hogyan osztjuk fel a bolygo termeszeti eroforrasait, teruleteit az szinten rank tartozik. Az, hogy a veges keszletekbol ki mennyit elhet fel, az ugyancsak a mi dolgunk. Ennek eldontesere van egy meroszamunk amely az emberi munkaval keletkezik, de ennek a termeloi retegtol valo elvetelenek a merteket a a fo haszonelvezoi retegunk es ezek egymas kozti viszonya allapitja meg. Ez a reteg jogosult ezen szamositott ertek felhalmozasara, kiszivattyuzasara a fogyasztoi forgalombol, hogy ezaltal novelje onmaga eroforras jogosultsagat, valamint a masik oldalon keletkezett hiannyal kenyszeritse a termeloi reteget tovabbi, intenzivebb termelesre." Es akkor itt hivnam fel a figyelmet ra, hogy egyetlen embernek minek 50 szobas haz, ha az epitesebe, fentartasaba befektetett eroforrasok valojaban vegesek? Csak mert nem szamolunk vele? Csak mert a'ltatjuk magunkat egy illuzioban, hogy a termeszeti eroforrasok iranti jogosultsag a sajat dolgunk? Ez nem olyasfajta magatartas ami a virusokra jellemzo? Az embert ebben nagyobb felelosseg terheli am mint egy virust, mert rendelkezik egy 1.6ccm agyterfogattal ami allitolag intelligens, de megis a sajat kenyelmeert kepes felelni meg az onmagat, utodait fentarto termeszeti kozkincseket is.

    A kommunizmus a termeloeszkozok kozossegi birtoklasat irta csak elo, ugyanis gyokereiben eppen ezeknek a privat birtoklasabol adodik az extrem differencia a tarsadalmi javak elosztasaban. Aki a termeloeszkozt birtokolja, az birtokolja a munkaerot is, mert a termeloeszkoz nem mukodik emberi munkaero nelkul.

    DE: Termeszetes korulmenyek kozott, egy ember csak egyetlen ember termeloereje felett rendelkezik, ez a sajat termeszetes termeloereje. Ez nem valtozik, legfeljebb csak az altala termelt termek minosege valtozhat (javulhat/rosszabbodhat). Egyes termeloeszkozok (gyarterulet, epulet, jamuvek, gepek, stb) birtoklasanak lehetosege viszont sok esetben reszben emberi termeloero birtoklasat is magaban foglalja, hiszen ezek hianyaban csak a veleszuletett termeszetes termeloero van jelen.

    A kommunizmus csak az emberi termeloerot magaban foglalo termeloeszkoz birtoklasanak abszolut jogat adja az allam tulajdonaba, nem pedig a magantulajdont, ill. a termeloerot kiegeszito termeloeszkozoket. (tehat pl. egy veso + kalapacs a termelest kiegeszito eszkoz, mig pl. egy gyar, hajo, vonat mar tartalmaz mas, onallo termeloerot is)

    "Mert a "kommunizmus volt", és olyan volt, amilyen volt. Hiába vették alapul Marxot, nem sikerült megvalósítaniuk a földi paradicsomot. Sőt, totális csőd volt az egész. Le kell vonni a következtetéseket."

    Le vontam mar nehanyszor, le is irtam, leirom sokadszorra is. Kommunizmus nem volt, mert ami volt abbol eppen a legfontosabb elemek hianyoztak amik azt kommunizmussa tettek volna, ezekbol jonehanyat te is felsoroltal. Ilyenek a szabadsag, szabad velemennyilvanitasi jog es meg sokminden mas ami a jelenlegi rendszerbol is hianyzik.

    "Éppen ez az egyik tényező, ami lefogja a fejődést. Az átlagembert nem ösztönzi semmi, hogy jobban dolgozzon, ha mindenki ugyanannyit kap a javakból."

    A wikipediaban a kommunizmus feluletesen van megirva, igy nem tert ki ra, hogy a kozos tulajdonjog az a nem termeszetes termeloerovel rendelkezo termeloeszkozokre ertendo. A kommunizmus csak a termeszetes (ertsd: emberi) termeloerot es az az altal termelt javakat ismeri el magantulajdonnak. Ebbol senki sem tud tobb ellenerteket termelni, mint amekkora termeszetes termeloerovel rendelkezik ebbol adodoan nem is tudnak letrejonni extrem tarsadalmi kulonbsegek. Ezt eleg vilagosan leirja Marx a tokeben, azt hiszem nincs is ezen mit reszletezni.

    Az ember pedig genetikailag úgy van beprogramozva, hogy mindig az újabb kihívást keresi"[/i]

    "Az ember pedig genetikailag úgy van beprogramozva, hogy mindig az újabb kihívást keresi"

    De ez kihivas az uj megismereseben merul ki, nem pedig gyujtogetesi fuggoseg altal kikenyszeritett idegen birtokjog eltulajdonitasanak ujabb modjaiban.

    "még jobbat és még többet akar, és amit elért azt szereti a sajátjának tudni, nem akar rajta osztozkodni másokkal."

    Ez nem emberi genetikai tulajdonsag, hanem tipikusan tellhetetlen szenvedelybetegekre jellemzo megnyilvanulas. Ha a tarsadalom elfogadja, hogy valaki annyi alkoholt igyon meg amennyit lat, akkor megihatja. Ha ezt gyakran megteszi, akkor fuggove valik, s kesobb barmire kepes lesz, hogy megkapja a napi adagjat. Ha ez tomegmeretekben kialakul, akkor tomegesen is elfogadotta valik. Ugyanez a penzre is igaz.

    "Nem hihetsz annyira vakon az emberi jóságban, hogy azt gondold, nem lennének kiváltságosok. Lennének, mert az ember gyarló, lehet korrumpálni, zsarolni, aminek fejében egyesek több kiváltságban részesülnének, azaz a hejdenagy egyenlőségben ők egyenlőbbek lennének, mint a többiek. Ugyanúgy keresnék az emberek a rést az ementálin... és meg is találnák. Ki így, ki úgy. Máris borult az egyenlőség."

    Ez csak akkor igaz, ha a tarsadalmi rangot keves komponens alkotja. Jelen esetben csak egy ilyen van: a penz. Fentebb kitertem ra, hogy az emberi negativ jellemzok szamositottan nem jelentkeznek a tarsadalmi rangban. Ezt 100 eve lehetetlen lett volna kivitelezni, ma mar itt az internet. Ez tobbi nem technikai problema.

    "Én meg azt látom, hogy elég mélyen elmerültél ebben a marxizmus témában, de nem veszed figyelembe, hogy amit Marx kidolgozott, az egy idealizált elméleti modell, jónéhány hibával, figyelmen kívül hangyva egy rakás olyan gyakorlati dolgot, tapasztalatot, ami ellentmond az elméletének."

    Melyek ezek a dolgok?

    "Maximális tiszteletem felé, mert egy remek gondolkodó volt, de amit kidolgozott, az csak egy utópia, egy gyerekes álom."

    Edisonnak is volt egy ilyen a'lma...

    "Ahhoz, hogy működjön a rendszer, ahhoz merőben át kellene formálni a mai emberek legnagyobb részének a gondolkodását (rájuk kényszeríteni egy természetellenes dolgot)"

    Jelenleg eppen ez zajlik, csak kapcsold be a TV-t, vajon melyik szappanoperabol tanuljak most, hogy hogyan kell egymast csoportosan atbaszni?

    "meg kellene tanulniuk az önzetlenséget"

    Ezzel minden gyerek rendelkezik, csak olyan kornyezetre van szuksege ahol ezt a kornyezet ertekeli is. Jelen esetben a szulok tobbsege sem.

    "a lemondást, és saját boldogulásuk elé kellene helyezniük a társadalmat."

    Nezz korul a vilagban Indigo, a vilag jelenleg az ellenkezojebol tart oktatast, hogy hogyan kell kaoszban elni.
  • AranyKéz #31
    Egy rendszer sem működhet rendesen amelyik nem váltja előnyévé az emberek kapzsiságát. A kommunizmus pont hogy nem teszi ezt.

  • Indigo #30
    "Tanulni, tanulni, tanulni!"
  • Indigo #29
    Rigidus! Te idealista vagy. Csak az a baj, hogy ezeknek a szép eszméknek semmi közük nincs a valósághoz, és az emberi természet miatt sosem fog kialakulni a valódi kommunizmus, vagy ha úgy jobban tetszik, a marxizmus. Egyáltalán, az ősközösség "közösségizmusa" miért bomlott fel anno? És miért ítéltetett kudarcra az összes próbálkozás az általad ennyire magasztalt kommunizmus megvalósítására? Csak nem azért, mert mindig kiderült, hogy a nyugati típusú társadalmakkal szemben totális csőd az egész? Merthogy mindegyik próbálkozás az volt.

    "Szeretetre, szabadsagra, fuggetlensegre valo hajlama mindenkinek veleszuletett tulajdonsaga, ha erre osztonosen torekszik az ember es hagyjak is akkor a spontan kialakult eredmeny: kommunizmus."

    Ez így nagyon szépen hangzana, de kihagytál néhány fontos emberi tulajdonságot a sorból, amiken eleve bukik az egész, mint pl. önzés, uralkodni vágyás, féltékenység, irigység, stb... Ezeket nyugodtan lehet egy sorban említeni az általad leírtakkal.

    ""Az embereknek a szabadság kell, a választás lehetősége, márpedig ettől a kommunizmus alapvetően megfosztja őket"
    Ellenkezoleg, ez a VALODI eszkoze a megvalositasanak."

    Nem. Nincs szabadság, ha a rendszer nem ismeri el a szabad véleménnyilvánításhoz, a szabad akarathoz és a tulajdonhoz való jogomat, amik a legalapvetőbb jogok a nyugati társadalmakban.

    "Latom, tobbszor is onkenytelenul eltevedsz ebbe a "kommunizmus volt" c. temaba, szeretenem leszogezni, hogy kommunizmus alatt az eredeti keszito muvet ertem ami marxizmuskent kozismert."

    Mert a "kommunizmus volt", és olyan volt, amilyen volt. Hiába vették alapul Marxot, nem sikerült megvalósítaniuk a földi paradicsomot. Sőt, totális csőd volt az egész. Le kell vonni a következtetéseket.

    "A kommunizmus (marxizmus) celja EPPEN AZ, hogy ezeket megbecsulje, de nem szabad, hogy ez abban meruljon ki, hogy aranytalanul magas jovedelem mellett, aranytalanul magas reszesedes illesse meg a tarsadalmi javakbol."
    Azt hiszem még ide tartozik ez is: "...minden tulajdont a közösség vagy az állam birtokol és valamennyi polgár egyenlően részesül a javakból többé kevésbé igényeik szerint."

    Éppen ez az egyik tényező, ami lefogja a fejődést. Az átlagembert nem ösztönzi semmi, hogy jobban dolgozzon, ha mindenki ugyanannyit kap a javakból. A vállalkozásokat semmi nem ösztönzi az egymással való versenyre, ami a fejlődés lelassulását, megrekedését jelenti. Az ember pedig genetikailag úgy van beprogramozva, hogy mindig az újabb kihívást keresi, még jobbat és még többet akar, és amit elért azt szereti a sajátjának tudni, nem akar rajta osztozkodni másokkal. Megjegyzem, ezt én is így látom természetesnek (most ne menjünk bele magasztosabb eszmékbe, mert azokra az átlagember tesz magasról).

    "Amit most itt emlitettel az eppen a kapitalizmus hatranya, mert kiemel kivaltsagosokat - pont a tehetseg es szorgalom ami a legkevesbe fontos, mintsem a spekulativ jellegu tarsadalmi tevekenyseg, magyarul: "ki talal jobb rest az ementalin"."

    Nézd, minden rendszerben kellenek vezetők, a kommunizmusban is (olyan nincs, hogy a "nép maga" vezeti a társadalmat, kellenek kiválasztottak, ami amúgy megint érdekes kérdéseket vet fel, de ettől most tekintsünk el). Nem hihetsz annyira vakon az emberi jóságban, hogy azt gondold, nem lennének kiváltságosok. Lennének, mert az ember gyarló, lehet korrumpálni, zsarolni, aminek fejében egyesek több kiváltságban részesülnének, azaz a hejdenagy egyenlőségben ők egyenlőbbek lennének, mint a többiek. Ugyanúgy keresnék az emberek a rést az ementálin... és meg is találnák. Ki így, ki úgy. Máris borult az egyenlőség.

    ""ez így van, nem kell kommunizmus, ezez a dolgok demokráciákban is megvalósíthatóak lennének."
    Amit ha vegre a demokraciaban megvalositanak az evolucio szeruen spontan kialakulva vegul ugyanabban a termelesi rendszerben fog megmutatkozni mint amit Marx definialt, a neve: kommunizmus."

    Nem, ekkor egy sokkal tisztább és átláthatóbb demokrácia valósulna meg, ahol ugyanúgy megmaradnának a társadalmi különbségek (most ezt nem kell feltétlenül pejoratívan érteni), a magántulajdon, stb, de legalább sok igazságtalanság megszűnne. Sajnos, jelen pillanatban ez is inkább csak egy álom :(

    "Itt latom, hogy mennyire nem vagy jartas a temaban."

    Én meg azt látom, hogy elég mélyen elmerültél ebben a marxizmus témában, de nem veszed figyelembe, hogy amit Marx kidolgozott, az egy idealizált elméleti modell, jónéhány hibával, figyelmen kívül hangyva egy rakás olyan gyakorlati dolgot, tapasztalatot, ami ellentmond az elméletének. Maximális tiszteletem felé, mert egy remek gondolkodó volt, de amit kidolgozott, az csak egy utópia, egy gyerekes álom. Ahhoz, hogy működjön a rendszer, ahhoz merőben át kellene formálni a mai emberek legnagyobb részének a gondolkodását (rájuk kényszeríteni egy természetellenes dolgot), meg kellene tanulniuk az önzetlenséget, a lemondást, és saját boldogulásuk elé kellene helyezniük a társadalmat. Őszintén szólva, én nem nagyon hiszem, hogy ez valaha is meg fog valósulni ebben a formában.
  • rigidus #28
    "az ottani lakosság nagy része nem is akar dolgozni"

    Itt nalunk Angliaban is ua. ez a problema. 35-40%-os a munkanelkuliseg, meg kong minden az ures allasoktol. Senki nem akar dolgozni, aki akar, az meg honapokig all sorba trivialis dolgokert (pl. rontgen, labor) az egeszsegugyi varolistakon csupan diagnozisra varva. :-(
  • BártfaiB #27
    Hát nekem sikerült kubában internetezni, sőt itthon is lehet internetes kubai tévéadásokat nézni. Amúgy meg annak ellenére, hogy útálok minden kommunistát, meg utódát, meg hasonlót, Fidel nagyon okosan csinálja, mert arra épít, hogy az ottani lakosság nagy része nem is akar dolgozni, és a mostani rendszerben legalább az alapdolgai magvannak. Ezt persze azok szívják, akik tenni is akarnak azért, hogy jobban élljenek, de ők vannak kisebbségben. Én is csak akkor értettem meg, hogy miért van ott úgy minden, ahogy van, mikor közelről megtapasztaltam. Az mindenesetre biztos, hogy annak a kommunizmuusnak nagyon kevés köze van a nálunk ismert szocializmushoz.
  • rigidus #26
    "nA EZ így ahogy van oltári nagy hülyeség, már megbocsáss."

    Eloszor is az lenne a tiszteletteljes keresem, hogy probaljunk meg a kulturalt magatartas hatarain belul maradni elvegre is felnott emberek vagyunk.

    Masfelol gondold at a kerdest megegyszer: egy ujszulottnek nincsen meg erre az igenye?

    "van akinek erre van hajlama, de a többségnek nem. Ráadásul ahány ember annyi féle igény."

    Ezek nem veluk szuletett jellemzok, hanem tarsadalmi kozegben kialakult tulajdonsagok. Az az erzesem, hogy a mondat leglenyegesebb szavat hagytad figyelmen kivul:
    "Szeretetre, szabadsagra, fuggetlensegre valo hajlama mindenkinek veleszuletett tulajdonsaga"

    "na jó most mennem kell úgyhogy Hétfőig (amikor visszahálósodom) gondolkodhatsz rajta. Le fog kötni egy darabig úgyis"

    Mar miert kotne le? Ez az egyik kedvenc beszelgetestemam. :-)
  • sgbo #25
    na jó most mennem kell úgyhogy Hétfőig (amikor visszahálósodom) gondolkodhatsz rajta. Le fog kötni egy darabig úgyis
  • sgbo #24
    "Szeretetre, szabadsagra, fuggetlensegre valo hajlama mindenkinek veleszuletett tulajdonsaga"

    nA EZ így ahogy van oltári nagy hülyeség, már megbocsáss. Már itt bukik az elméleted alapjaiban.

    van akinek erre van hajlama, de a többségnek nem. Ráadásul ahány ember annyi féle igény.

    Most nem válaszolok minden moindantodra , csak annyit kérdeznék, hogy gondolnád a kommunizmusod megvalósulását a gyakorlatban (pl ki irányítani az országot, hogy működne a gazdaság stb...) nem elméletben hanem GYAKORLATBAN ?????
  • rigidus #23
    Melyik idezet?