Kruza Richárd

CES: Kodak digitális képkeretek

A Kodak is beszállt a digitális képkeretek piacára: az Easyshare család részeként egyből négyféle tipussal jelentkezett.

Első ránézésre azt gondolhatnánk, csupán egy újabb digitális képkerettel van dolgunk, de mivel a Kodak-ról van szó, joggal várhatjuk hogy a nagy múltú cég megint valami újdonsággal rukkolt elő. Az új képkeretek az Easyshare termékcsalád tagjai, melyben fényképezőgépek, nyomtatók és mindenféle egyéb tartozékok vannak. A most megjelent típusok háromféle, 10, 8 és 7 coll átmérőjű kijelzővel kerülnek forgalomba.

"Miért kellene egyetlen képet bekeretezni, a többit a számítógépen hagyni? Végre itt az egyszerű és izgalmas módja annak, hogy az összes kedvenc digitális fotónkat és videónkat kirakhassuk"- mondta Pierre Schaffer, a cég marketingese. És mindez valóban ennyire egyszerű lenne? Mindenesetre a beépített funkciók erre utalnak: 802.11b/g WiFi kapcsolódás, számtalan me­mó­ri­a­kártya olvasása (CF, SD, MMC, xD és MS). és USB 2.0 csatlakozó, melynek segítségével fényképezőgépről vagy flash drive-ról számítógép nélkül is lehet képeket, videókat töltögetni.

A napjainkban a piacon jelenlévő egyes képkeretekhez hasonlóan nemcsak JPEG képfájlokat, hanem MPEG-1, MPEG-4, MOV és AVI videó formátumokat, valamint MP3 hangfájlokat is kezel, utóbbit a háttérzene létrehozásához, melynek megszólalásáért a beépített sztereó hangszórók felelnek. Mindezen adathalmazt a 128MB nagyságú belső memóriára lehet feltölteni.

Nagyon kellemes megoldás, hogy a hozzátartozó távirányítóval lehet elérni a képben rejlő különféle funkciókat, amik amúgy is nagyon sokfélék: a képek helyének megválasztása, "slideshow" szerkesztése, képek, videók másolása, törlése, forgatása, zoomolása és nyomtatása. További újdonság, hogy mivel WiFi hálózatot is használhatunk, a képkeretben kábel nélkül is nézegethetjük a számítógépen lévő képeket, vagy az internetre feltöltött anyagokat.

Mivel tulajdonképpen egy dísztárgyról van szó, fontos az esztétikum és a környezetbe való beilleszkedés - ezt szolgálja az opcionális, cserélhető külső keret. Magunk választhatjuk meg, hogy lakásunk stílusához melyik keret felel meg a legjobban: van fagyott virág, diófa, antik ezüst színű, valamint "whiteboard" - egy fehér keret melyre írni, rajzolni lehet, majd le lehet törölni. A 10 collos képátlójú kijelzős csúcsmodell 800 x 600, a legkisebb 7 collos pedig 480x234 képpontos képernyővel rendelkezik. A képkereteket márciustól lehet majd a boltokban megtalálni, áruk 280 130 dollár között lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flashy #2
    az a baj ezekkel, hogy annyu funkciót belezsúfolnak, amitől olyan drága lesz mint egy billió kép előhívása papírra plusz egy inas munkabére aki cserélgeti őket hangvezérlésre és háttérzenét zongorázik :) nemigen találni olyat ami tényleg egy képkeret funkcióját tölti be (memória vagy kártyahely, csak simán képeket mutat, meg léptetni lehet de nem távirányítóval) és mondjuk az ára egy képkeretével összevethető nem egy komplett notebookéval...
  • Romtotem #1
    Mindenféleképpen jó ötletnek tartom, háttérzene pedig még remekebb!