Gyurkity Péter

39 államot kárpótol a Sony a rootkit ügyében

Szabadulni látszik az ingoványból a Sony BMG: Texas és Kalifornia után újabb 39 amerikai állammal állapodott meg a kiadó, amelyek összesen 4,25 millió dolláros kártérítésben részesülnek, a vásárlók pedig egyenként jelenthetik igényüket.

A Massachusetts állam főügyésze által közzétett bejelentés szerint közvetlenül az ünnepek előtt sikerült megállapodni a céggel a rootkit-botrány rendezéséről, amelynek eredményeként jelentős kártérítést fizetnek ki mind az államoknak, mind a vásárlóknak. A legtöbb pert ezzel végre maguk mögött hagyhatják, egyedül a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság által indított hasonló vizsgálat van még hátra.

A megállapodás értelmében a 39 államból álló csoportosulás összesen 4,25 millió dollárt kap, a pórul járt vásárlók pedig a korábbi egyezményekben rögzítettekhez hasonlóan a Sony BMG weboldalán jelezhetik igényüket. Ennek elfogadása esetén egyenként 175 dollárt kapnak kézhez, amely a cég véleménye szerint megfelelő összeg a rootkittel fertőzött zenei albumokért cserébe. A kártérítés megoszlása meglehetősen egyenetlen: a pert elindító 13 állam egyenként 316 538 dollárban részesül, a később csatlakozott szövetségesek ugyanakkor mindössze 5000 dollárt kapnak, ami jelképes összegnek számít.

A korábban egyedül küzdő Kalifornia és Texas ennél jóval nagyobb összeget söpört be, hiszen 750-750 ezret szereztek a cégtől. Mindazonáltal a Sony végre maga mögött hagyhatja a kellemetlen időszakot, hiszen a perek legnagyobb részét lezárták, igaz, a vásárlók még egészen június 30-ig eljuttathatják a kitöltött űrlapokat a céghez.

Az egyezményben kikötötték, hogy a kiadó a jövőben nem használhat az XCP-hez hasonló DRM, azaz másolásvédelmi megoldást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • explicit #12
    Ahogy mondod. Ez az a pont, amikor végképp elfelejthetnek sokakat a kiadók. Miért vegyek eredetit, ha szándékosan vírussal fertőzik. Szemét 1984-es banda! Szép új világ!
  • nedudu #11
    Ott az igazság.
  • aaaaa #10
    Miért ne hallgathatna zenét minkaidőben, ha közben végzi a dolgát. Megvette a lemezt, talán még van joga meghallgatni... (bárhol).Ez semmi esetre sem jogosítja fel a Sony-t arra, hogy kártékony programokat telepítsen gépekre.
    Főleg figyelmeztetés nélkül !!!
    Egy céges gépen az újratalpítés okzta kár sokszor nem 30e Ft ba kerül, már csak a kiesések miatt sem.
    Senki nem gondolná, hogy egy eredeti audio CD vírust, vagy rootkit-et tartalmaz... Éppen ezért jár a kártérités, de az 1000-szerese is kevés lenne.
    Amikor a tisztelt kiadókat éri kár, szó nélkül arcátlanul követelnek zeneszámonként akár 150 ezer dollárt is. De ha a törvény többet engedene, akkor akár egy milliárdot is kérnének, mert miért ne....
    Senki ne várjon semmi jót az efféle hiéna rabló szervezetektől és cégektől, akik már a saját vásárlóikban is csak az ellenséget látják...
  • teddybear #9
    Szóval a hir röviden csak annyi: a Sonny lefizeti az USA államait, hogy a károsultak ne tudjanak perelni.....
  • rotator #8
    Ez az, csak fizessen szépen a Sonyka, wehehehe. :)
  • ssdb #7
    éjjen, végre megegyeztek!
  • Molnibalage #6
    Nem, itt arról van szó, hogy MILYEN alapon buzerálják az én számítógépemet ami az ÉN tulajdonom és az ÉN lakásomban. Ez már szinte a betörés határát súrolja, amiért a hackereket le szokták ültetni. Nos ők megűszták ennyivel...
    Képezld el mi lenne, ha én azt mondanám, hogy szeretném tudni, hogy mi folyik a Sony gépein, ha már költöttem pénzt az albumaikra. Körberöhögnének.
  • Cobra. #5
    Azt valaki el tudja magyarázni, hogy az állam mire fel kér pénzt, amikor nekik semmi káruk nem keletkezett? Vagy az állami irodákban munakidőben zenét hallgatnak és az ottani gépekre is felkerült a rootkit?
  • cateran #4
    Nem,nem az:) A lényeg azon van,hogy engedély nélkül rakta fel!Amúgy meg lehet,hogy neked soknak tünik 30000Ft,de mi most az USA-ról beszélünk...ennél sokkal nagyobb összegeket söpörtek már be,sokkal kisebb és nevetségesebb indokkal!
  • pTk #3
    Azért mert nem te kaptad :P
    Azért 30000 Forint azért mer vmi szart felpakolt legyen már elég.. :)szerintem