Napi Online

Az Európai Bíróság előtt a kábeltévé-szabályozás

Az Európai Bíróság végül mégis bírósági eljárást indít Magyarország ellen a kábeltelevíziós szolgáltatásra vonatkozó törvény miatt, mivel véleménye szerint az érvényes szabályozás jelentősen korlátozza a versenyt.

Az Európai Bizottság még áprilisban szólította fel a magyar kormányt a médiatörvény megváltoztatására a jogsértési eljárás második szakaszában. Az EB szerint ugyanis a versenyszabályokkal ellentétes, hogy a törvény korlátozza a kábeltévé-szolgáltatást, amikor kimondja, hogy a műsorszórás a lakosságnak legfeljebb harmadát lefedő területre lehet érvényes. Az elektronikus távközlés szabadságáról szóló 2002-es EU-irányelv egyértelműen rögzíti, hogy az unió egész területén biztosítani kell többek között a korlátlan műsorszórás szabadságát.

Az elmúlt csaknem három évben a kormány már három alkalommal tárgyalta meg a szükséges jogszabályváltozásokat, és azt két esetben a parlamentnek is benyújtotta. Mivel a kábeltévékre vonatkozó korlátozást a médiatörvény tartalmazza, azon csak kétharmados, minősített többséggel lehet változtatni. A politikai konszenzus hiánya miatt azonban ezt a minősített többséget két alkalommal sem sikerült megszerezni. A vonatkozó passzus miatt tavaly az Informatikai és Hírközlési Minisztérium az Alkotmánybírósághoz fordult.

A minisztérium azt kérte a testülettől, törölje az EU előírásaival ellentétes rendelkezést vagy szólítsa fel a parlamentet a mulasztásos alkotmánysértés megszüntetésére. Ezért a kormány rendhagyó módon - a konszenzus megteremtésének reményében és érdekében - a módosító javaslat újabb benyújtását megelőzően ötpárti egyeztetést kezdeményezett, ami jelenleg is folyik. A Miniszterelnöki Hivatalban már dolgoznak, hogyan kerülhető el a kellemetlen bírósági eljárás: várhatóan januárban újra az Országgyűlés elé terjesztik a javaslatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!