Berta Sándor

Csak amerikai szoftvereket vásárolna a Pentagon

Az amerikai védelmi minisztérium legfrissebb tanulmánya szerint veszélyes lehet a külföldi fejlesztésű programok megvásárlása, ehelyett előnyben kell részesíteni a hazai szoftverek beszerzését, mert azok jóval biztonságosabbak.

A Pentagon megbízásából több szakember készítette el azt a tanulmányt, amelynek megállapításait most ismertették. Ezek közül a legfontosabb, hogy az amerikai védelmi minisztériumnak és a fegyveres erőknek a jövőben meg kell fontolniuk, hogy milyen szoftvereket vásárolnak. A szakemberek szerint célszerű volna a jövőben előnyben részesíteni az amerikai fejlesztésű programokat. Ezt a tanulmány készítői azzal indokolták, hogy vizsgálataik alapján kijelenthető: az amerikai alkalmazások jobban ellenőrizhetők, ezáltal pedig jóval biztonságosabbak az Európából vagy más kontinensről származó társaiknál.

A külföldi szoftverek több hibát tartalmazhatnak és ezeknek köszönhetően több kárt lehet okozni. Ráadásul ezeket a hibákat akár készakarva is benne felejthetik a programozók a termékekben, hogy így tegyék lehetővé az amerikai rendszerekbe való betöréseket vagy kártékony kódok bejuttatását. A szakember kitértek arra is, hogy az amerikai védelmi minisztérium rendszerei számára nem a trójai férgek vagy a kémprogramok, hanem a számítógépek közötti hálózatok, azok összetettsége és a szoftveripar globalizálódása jelentik az igazán komoly veszélyeket.

A megállapításokkal egyetértett Paul Strassman, a fairfaxi egyetem professzora, a Pentagon egykori informatikai vezetője is. Vélekedése szerint könnyen előfordulhat, hogy a milliárdos fegyverrendszerek az esetleges hibás szoftverek miatt válnak majd működésképtelenné. Robert Lucky, a jelentést készítő munkacsoport elnöke ugyanakkor elismerte, hogy az amerikai fejlesztésű programok ugyanúgy tartalmazhatnak hibákat, biztonsági réseket, de szerinte az amerikai védelmi minisztérium által amerikai fegyver- és irányítási rendszerekhez használt szoftvereket amerikai előírások szerint, az Egyesült Államokban kell előállítani - még akkor is, ha a fejlesztés drágább.

John Pescatore, a Gartner piackutató és elemző cég munkatársa szerint ez nem lokálpatriotizmus és a hazai ipar támogatása, hanem egyszerű xenofóbia, vagyis idegengyűlölet. Szerinte kérdéses az is, hogy az amerikai szoftverfejlesztő cégek a Pentagon programjaiban való részvétel miatt hajlandó lesz-e lemondani más országokból érkező megrendelésekről. Aligha... Ráadásul, mint már a londoni merényletek kapcsán bebizonyosodott, amikoris külföldi származású, de brit állampolgárok robbantottak, egy országnak árthatnak akár a saját polgárai is. Az amerikai védelmi minisztérium 2007 elején dönt a kérdésben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • turul16 #20
    Linux -nak van tobbfele RTOS valtozata is.
  • Praetor #19
    "A külföldi szoftverek több hibát tartalmazhatnak és ezeknek köszönhetően több kárt lehet okozni."

    Bullshit.
  • Magitor #18
    öö, szerintem az ilyen fegyverrendszerekben nem Linux fut, (és nem is Windows ), hanem valami valósidejű operációs rendszer (persze lehet UNIX alapú ez is)...
    Tudtommal a katonai szoftvereknek még mindig jelentős része ADA nyelven íródik, amivel hétköznapi kóder nem nagyon találkozik manapság.
    Egyáltalán nem a PC-s világból kell kiindulni.

    Egyébként ez tényleg paranoia. És akkor mit mondjanak az európaiak? Ne vegyünk ameriaki szoftvert, mert lehet, hogy adatokat küld a gépünkről az amerikai szerveknek?
    Néhány embernek már az agyára ment a terroristavadászat.
  • kogasom #17
    Halkan megemlíteném, hogy a Lockheed linuxot használ az új fegyvereiben (vadászgép, rakéták, stb.).

    Ha az ellenőrizhetőség kell nekik, állítassanak össze egy listát a titkosszolgálattal a leg megbízhatóbb programozókról, fogják el mindet, és kényszerítsék őket oprendszer írására, vagy csekkoltassák át velük a linux kódját, hogy nincs-e benne backdoor :D
  • kvp #16
    "Egyrészt jogos. Pl az egész euban meg lehet állitani a windows-okat egy windows update-el, és akkor mi faszt csinál a katonai vezetés? Nekiáll linuxot telepíteni??"

    NSA linux-ot, jelenleg az egyik legbiztonsagosabb linux rendszer.

    Egyebkent rajottek, hogy ha ok raktak annak idejen backdoor-t es kartekony kodot a szovjeteknek eladott szoftverekbe (fel is robbant a sziberiai gazvezetek tole), akkor valoszinuleg a kinaiak is meg fogjak tenni ugyanezt. :-)
  • arty #15
    mondjuk h igazad van, venne a (szélső)jobb kormány ubuntut, példányonként 60ezerért... ez hogy hangzik? kb mint a te hasonlatod ... ;)
  • Axon #14
    Vegyenek vondózt, mer az biztonságos!


    Egyébként elgondolkoztam, hogy milenne ha nálunk merné azt mondani valaki, hogy csak magyar fejlesztésű szoftvert lehet venni ezután. Az rögtön nacionalista, fasiszta, neonáci lenne, és kuncéékkal az élen hörögne az egész ballib kormány.
  • noss #13
    hjjúúúj, szerencsétlen srác és nép..
  • noss #12
    a pentagonnál akkor fokozhatnák a belső biztonságot, ha nem a takarító néni foglalkozna a szoftverek beszerzésével...

    "a hazai szoftverek beszerzését, mert azok jóval biztonságosabbak."
    :D ekkora f*assságot rég olvastam már...

    'több szagember': egyszerűen csak az amcsi protekcionizmusról van szó, gyenge köntörfalazással..



    "A külföldi szoftverek több hibát tartalmazhatnak és ezeknek köszönhetően több kárt lehet okozni".
    :D mennyiség vs minőség
    mer ha egy hiba kihasználásával rájuk lehet borítani az íróasztalt, akkor több hibával mégjobban rájuk lehet borítani az íróasztalt??? :E


    hol kapni "milliárdos fegyverrendszerek"-hez szoftvert?

    open-source fegyverrendszer-vezérlő szoftverprogramot! ;D
    (márcsak a digitális szakadék betömködése végett is)
  • uniu #11
    Abban bizhatnak, hogy 1 igazi amerikai patriota, nem tenne semmilyen rosszindulatu kodot a szoftverbe, meg az elete aran sem!:)
    (1x beszelgettem 1 amerikai sraccal, hogy mi a velemenye pres. G.Bush-rol, es az iraki haborurol. Az addigi kedves fiu, hatarozottan elmondta: hogy en itt Mo-n, nem latok/lathatom jol a dogokat, igy nem is erthetem ezt az egeszet. Amugy Bush pedig 1 remek politikus, es remeli, hogy nem az olajert mentek Irakba. Hat sztem az ilyen patriotakban biznak:))