Berta Sándor

Pedofilok képeit teszik közzé Nagy-Britanniában

Öt keresett pedofil férfi fotóját tették fel egy weboldalra a szigetországban. A rendőrség támogatja az ötletet, ugyanakkor tart az esetleg bekövetkező önbíráskodásoktól is.

A cél a személyek jelenleg ismeretlen tartózkodási helyének felderítése és annak biztosítása, hogy ne kerülhessék el az igazságszolgáltatást. Nagy-Britanniában előírás, hogy a szexuális bűncselekményekért ült elkövetőknek a büntetésük letelte után is rendszeresen jelentkezniük kell a rendőrségen. Az öt férfi elmulasztotta ezt az utólagos jelentkezést és jelenleg is ismeretlen helyen tartózkodik.

A weboldalt a Child Exploitation and Online Protection Cente (CEOPC) nevű, a gyermekeket érő szexuális bűncselekmények ellen küzdő brit gyermek- és ifjúságvédelmi szervezet hozta létre. A szigetországban egyre többen követelik, hogy hozzák nyilvánosságra a szexuális bűncselekményeket elkövetők személyes adatait és fotóit. A jogvédők szerint így a szülőknek esélye lenne kiszűrni az esetleg a gyermekeik közelében tartózkodó potenciális elkövetőket. "Az ötlet fantasztikus. Bármilyen megoldás sikeres lehet, amelyik lehetővé teszi, hogy megtudjuk, hol tartózkodnak ezek a pedofilok" - nyilatkozta Lesley Payne, egy meggyilkolt kislány, Sarah Parker édesanyja.

Jim Gamble, a brit rendőrség Nemzeti Bűnügyi Osztagának helyettes vezetője szerint az akció gondolkodásra kell, hogy késztesse a menekülő vagy a kötelezettségeiknek eleget nem tevő volt elítélteket. A szakember rámutatott, hogy lincselés veszélye fenyegeti azt, akinek a neve és a fotója felkerül erre az oldalra. David Davies konzervatív politikus üdvözölte a lépést, mert úgy vélte, csak hasznos lehet, hiszen segít kiszűrni a gyerekekre veszélyes bűnözőket. A politikus reményét fejezte ki, hogy az együttműködésből a rendőrség is profitálhat majd.

A CEOPC egyébként kapcsolatban áll a brit rendőrséggel és ha a szervezet munkatársai pedofilgyanús személyre bukkannak, akkor azonnal értesítik a hatóságokat. Mint ismeretes, hasonló megoldást alkalmaznak az Egyesült Államokban működő perverted-justice.com oldal munkatársai is. A portálra felkerül az egyértelműen szexuális célú beszélgetések minden szava, mellékelik az illető személy keresztnevét, fényképét, chates nicknevét, valamint telefonszámát.

Persze a kérdés az Egyesült Államokban is megosztja a közvéleményt. Egyesek szerint ez nem több egyszerű önbíráskodásnál és törvénysértés, illetve zaklatás. Ráadásul ezeknek a módszereknek minden előnyükön kívül van még egy nagyon komoly hátrányuk: ha valakit véletlenül gyanúsítanak meg pedofíliával, az utána egy életen át nem tudja lemosni magáról a szégyenbélyeget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Morden23 #16
    "Azzal hogy nagyritkan tortenik egy szelsoseges eroszakos bunteny,erre valaszul artatlan emberek szazait ezreit hurcoljak meg ok nelkul.Akik maximum kepeket nezegettek a neten."

    Nem ezekből az esetekből kell kiindulni. Megjegyzem, aki képeket nézeget a neten - gyerekpornó-képeket -, az gyakorlatilag >>bűnrészes<<, mégpedig azért, mert felvevőpiacot teremt olyan férgek számára, akik gyerekeket fotóznak/videóznak. Nem azt mondom, hogy nincsenek ártatlan áldozatok, de jusson eszedbe, hogy amikor egy pedofil gyerekpornót néz, akkor a "vágyával" előidézte azt, hogy az a gyerekpornó elkészüljön.

    "errol megint nem a pedofil tehet,hanem a gyulolkodo,a regi boszorkany uldozeseket feleleveniteni akaro tarsadalom."

    Nagyon sok mindent lehet tolerálni. És vannak dolgok, amiket nem. A gyerekpornó NEM TARTOZHAT egészen addig a tolerálandó dolgok közé, amíg:

    1. Vannak pedofilok, akik a vágyaikat a való életben is kiélik gyerekeken
    2. Vannak pedofilok, akik a vágyaikkal felvevőpiacot teremtenek kicsi gyerekek szexuális kihasználására

    Amúgy tegyük hozzá, hogy a valóságban ez jóval kisebb probléma, mint amekkorát az érintett médiák, és az őket olvasó emberek generálnak.
  • duke #15
    "A gond az, hogy a 8 éves gyerekemmel nem szexelhet valaki sem erőszakosan, sem nem-erőszakosan. Kapizsgálod?"
    Ebben nincs vita,nekem csak hiszterikus uldoztetessel van problemam.Azzal hogy nagyritkan tortenik egy szelsoseges eroszakos bunteny,erre valaszul artatlan emberek szazait ezreit hurcoljak meg ok nelkul.Akik maximum kepeket nezegettek a neten.
    ". Retteg attól, hogy rájönnek a beállítottságára
    2. Tudja, hogy a szex azon formáját, ami számára leginkább vonzó, törvény bünteti
    3. Tudja, hogy sosem érhet gyerekekhez, mert ha mégis, akkor az illegális.
    Ez nagyon sok mindent tehet egy emberrel, de hogy jó/normális életet nem garantál neki, az biztos."
    Ez biztos,hogy befolyasolja valakinek lelki fejlodeset,de errol megint nem a pedofil tehet,hanem a gyulolkodo,a regi boszorkany uldozeseket feleleveniteni akaro tarsadalom.
  • Morden23 #14
    Nem ez az alapvető probléma, duke.

    A gond az, hogy a 8 éves gyerekemmel nem szexelhet valaki sem erőszakosan, sem nem-erőszakosan. Kapizsgálod?

    "Ahhoz hogy valaki eroszakot tegyen egy eroszakos szemelyisegre van szukseg,ehhez a sexualis iranyultsagnak semmi koze sincs."

    Nem teljesen igaz.
    A szociopatikus személyiség kialakulásának elég sok köze lehet a szexuális beállítottsághoz.

    Képzeld már el, légy oly szíves. Olyan ember vagy, aki
    1. Retteg attól, hogy rájönnek a beállítottságára
    2. Tudja, hogy a szex azon formáját, ami számára leginkább vonzó, törvény bünteti
    3. Tudja, hogy sosem érhet gyerekekhez, mert ha mégis, akkor az illegális.

    Ez nagyon sok mindent tehet egy emberrel, de hogy jó/normális életet nem garantál neki, az biztos.

    Nagyon egyszerű a képlet.

    1. Az "aktív" pedofilt (tehát aki "használja" a gyerekeket) el kell zárni, és el kell dobni a kulcsot
    2. Meg kell szüntetni MINDEN olyan pedofil tartalmat, ami igazi gyerekeket tartalmaz
    3. Aki pedofil, nyugodtan verje a farkát hentai-ra, meg rajzokra

    Slussz-passz
  • duke #13
    "Másként a buzik gondolkodnak, akik egymás között azt csinálnak, amit akarnak. A pedofil viszont az én (te, ő) gyerekemet akarja megdugni, amit nemes egyszerűséggel nem lehet megengedni."
    Ez nem igaz,ezt csak az emberek,a kozvelemeny akarja gondolni roluk hogy ok olyanok.Valosagban attol,hogy valakinek a sexualis iranyultsaga(amirol egyaltalan nem tehet) pedofil nem lesz eroszakos,nem akar senkinek sem artani.Mint ahogy egy heterosexualis iranyultsagu ember sem bantalmaz noket,csak azert mert sexualisan vonzodik hozajuk.Ahhoz hogy valaki eroszakot tegyen egy eroszakos szemelyisegre van szukseg,ehhez a sexualis iranyultsagnak semmi koze sincs.
  • Morden23 #12
    "Ja és nem régen olvastam egy olyan tanulmányt, hogy a börtön nem megoldás a pedofiliára sőt a börtönben még kiéhezettebbé válik..."

    Hülyeség. Elvileg a való világban is "kiéhezettnek kell, hogy legyen", hiszen sem kinn, sem benn nem fogdoshat gyerekeket.

    "Ahogy elnézem, lassan a pedofíliából is kezdenek divatot csinálni, hiszen ők is "másként gondolkodnak", stb."

    Másként a buzik gondolkodnak, akik egymás között azt csinálnak, amit akarnak. A pedofil viszont az én (te, ő) gyerekemet akarja megdugni, amit nemes egyszerűséggel nem lehet megengedni.

    "Az a gond a fenykepek kozlesevel,hogy igazabol nem lehet tudni mit kovettek el,ha egyaltalan elkovettek valamit,vagy csak artatlanul megvadoltak oket.
    "

    Ez nem az iwiw, hogy regisztrálsz álnéven, és felraksz egy internetről letöltött képet. Mert állítom, hogy sok idióta ezt így képzeli el. Az ELÍTÉLT, és nem a megvádolt emberek kerülnek fel.

    "Mint ahogy az ilyen esetek jo reszeben ez tortenik."

    Nem, a hamis esetek jó része a nemi erőszaknál történik. A pedofíliával nincsen annyi probléma. A legtöbb esetet elég egyszerű elkülöníteni, és lezárni. Nehéz ez? 8 éves gyereket zaklatott egy 19/25/35/50 éves ember? Nehéz ez?

    "Nem mindegy hogy valaki egy veszelyes sexualis bunozo,aki embereket bantalmaz,eroszakol meg,vagy csak az internetrol letoltott kepeket nezegette otthon maganyosan."

    Tényleg nem mindegy, ez igaz. Más kérdés, hogy a neten nem lenne szabad, hogy szerepeljenek ilyen képek.

    "tarsadalomra valo veszelyeseguk igen csak kulonbozo."

    Különböző? Igen. Viszont nagyon is létező. Gondolom nem kell emagyarázni, hogy a pedofil számára az igazi kelégülést a pedofília űzése jelentené, de ezen dolgot törvény bünteti. Ergo két opció van: egész életében netről lopkodott képekre rejszol, vagy tesz is valamit a való életben.

    Bármilyen meglepő, a >bűnmegelőzés< fontosabb, mint a bűnüldözés.
  • duke #11
    Az a gond a fenykepek kozlesevel,hogy igazabol nem lehet tudni mit kovettek el,ha egyaltalan elkovettek valamit,vagy csak artatlanul megvadoltak oket.Mint ahogy az ilyen esetek jo reszeben ez tortenik.Nem mindegy hogy valaki egy veszelyes sexualis bunozo,aki embereket bantalmaz,eroszakol meg,vagy csak az internetrol letoltott kepeket nezegette otthon maganyosan.A hatosagok es a kozvelemeny ostoba modon ossze mossa ketot,pedig tarsadalomra valo veszelyeseguk igen csak kulonbozo.
  • Power #10
    Itt nem gyanúsítottak, hanem pedofiliával büntetett emberek képét rakták fel. Pár egymástól független ellenőrzés után kizárható az esetleges tévedés veszélye.
  • Power #9
    Kiéhezettebbé válik???
    Mégis mit kellene csinálni vele? Jól lakatni???

    A képek feltevése ez esetben indokolt, hisz itt nem makulátlan emberekről van szó, hanem olyanokról akiket már itéltek el ezzel kapcsolatban és nagyon jól tudták, hogy ha nem jelentkeznek akkor keresni fogják őket.
  • carville #8
    Azért ez nem jó ötlet, több tv sorozatban is láttam már hogy sok amerikainak a képét ártatlanul rakták fel a pedofilok közé, aztán ezzel sikerült totálisan tönkre tenni az egész életüket, még akkor is ha később tisztázódott a félre értés.
  • mad mind #7
    Nem valószínű. Pont mert a többi rab kicsinálná őket, legtöbbször külön részlegbe mennek a többi hasonlóhoz.