Napi Online

Valós idejű, internet alapú pénzügyi jelentések?

A világ vezető könyvvizsgáló cégei szerint a vállalati eredményjelentések jelenlegi rendszere fölött elszállt az idő, ezért alapos reformra van szükség.

A négy nagy, azaz a Deloitte, az Ernst & Young, a PricewaterhouseCoopers, a KPMG és két további könyvvizsgáló cég, a Grant Thornton és a BDO erről tanácskozott Párizsban. A hatok szerint a jelenlegi negyedéves jelentéseket közös javaslatuk értelmében valós idejű, internetalapú jelentésekkel kell felváltani, amelyek a teljesítménymutatók szélesebb körére terjednek ki. Az USA-ban alkalmazott GAAP-modell és a nemzetközi számviteli szabványok ellen egyaránt számos kifogás merülhet fel - nyilatkozta Mike Rake, a KPMG nemzetközi elnöke a Financial Timesnak.

Az eredményjelentések és a könyvvizsgálat rendszere mindeddig változatlan maradt, annak ellenére, hogy időközben beköszöntött az internet és a digitalizáció kora, ami alapvetően befolyásolta a vállalatok működésmódját - írta a brit lap. A cégeknek ehelyett több nem pénzügyi jellegű információt kell nyilvánosságra hozniuk a felhasználó igényeit figyelembe véve, a jelenleginél sokkal gyakrabban - tartalmazza a közös javaslat.

A könyv szerinti és a piaci érték közötti különbség csak egy példája annak, hogy a hagyományos pénzügyi jelentéseknek csak korlátozott haszna van. A javasolt módosítások a lap szerint a legátfogóbb változást jelentik a piacok által használt adatfolyamban azóta, hogy a harmincas években bevezették a számviteli szabványokat és a független könyvvizsgálatot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!