Specker Balázs

Operációs rendszert vásárolt a Sony Ericsson

A Sony Ericsson felvásárolja a Symbian Technologies egyik - okostelefonok felhasználói felületeire szakosodott - leányvállalatát. A fúzió várhatóan néhány hónapon belül fejeződik be.

"Az UIQ kiváló technológiai rugalmassága lehetővé teszi a számunkra, hogy olyan keresett lehetőségeket kínáljunk, mint az email-hozzáférés, a netes böngészés, a jobb végfelhasználói testreszabhatóság vagy a fejlett zenei alkalmazások" - foglalta össze a felvásárlást motiváló indokokat Mats Lindoff, a Sony Ericcson vezető technikai igazgatója cége sajtóközleményében.




Nigel Clifford, a Symbian vezérigazgatója szerint a mostani lépés tovább bővíti az UIQ-ra és a Symbian operációs rendszerre épülő telefonok képességeit, a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások körét, miközben lehetővé teszi számukra, hogy a Symbian OS központi magjára koncentrálva fejlesszenek a tömegpiacra. A Sony Ericsson eddig is a legjelentősebb Symbian-partnercég volt az UIQ operációs rendszert licencelők között; a 3.0-s verzió a frissebb kiadású P990, M600 és W950 készüléken is megtalálható.

Dean Bubley, a Disruptive Analysis elemzője szerint a felvásárlás kapcsolatba hozható a Vodafone friss bejelentésével, miszerint a szolgáltató le kívánja csökkenteni a mobilos operációs rendszerek számát, így az elkövetkező öt évben csak a Windows Mobile-ra, a Symbian Series 60-ra és a Linuxra koncentrál majd. "Figyelembe véve a Sony Ericsson elmúlt egy évben tapasztalható újjáéledését, felmerül a kérdés, hogy nem arról van-e szó, hogy az UIQ-t a saját Series 60-asává akarná változtatni" - fejtegette Bubley a CNetoldalán, majd hozzátette, hogy ez esetben a Sony Ericsson könnyebben tudná elfogadtatni saját operációs rendszerét a mobilszolgáltatókkal is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ratty #13
    csak, hogy tiszta legyen: az uiq/s60/40/80 nem csak "grafikus felületek", hanem egész userspace-t húznak fel a symbian kernel fölé.

    a másik hozzászóásodban meg mintha nagyon csak i386-ban és ms-ben gondolkodnál...
  • scorpeeon #12
    Hát, ez így sántít kicsikét.
    "Láttál már 3D-s java játékot telefonon?" IGEN, láttam! Az h pl a nokiára nincs, az nem jelenti azt, h nem létezik, Siemens-re és Sony Ericsson-ra rengeteg 3d-s játék látott már napvilágot. Nekem is van nem is egy, és nem egy 150ezres telefonom van, hanem egy 20ezres. Azt nem mondom, hogy fut olyan jó grafikájú, a telómon, mint egy 150ezres Symbianon, de ez nem a Java hibája, hanem a telefonom lassúsága. (20ezerért nem tesznek bika hardvert a telefonba, nokiánál 20ért olyat kaptam volna, amin a snake nem futott volna el :D) És igenis van olyan Java játék és alkalmazás is, ami minden telefonon jól néz ki. Alkalmazásból ott van pl. az Opera Mini, játékból a Gravity Defied, ezek mind alkalmazkodnak a telefonon kijelzőjének a méretéhez, így az összes telón jól néznek ki. És mellesleg a J2ME MIDP 2.0 már alig van lebutítva a rendes javához képest, majdnem ugyanannyi lehetőség van benne. Szóval a javát csak nem szídni, azért, mert a nokia lesz@rta magasról, (az egyetlen dolog, amit tett érte az az, hogy minden telefonján lekorlátozta a futtatható javák méretét 64kb-ra, ami nevetséges, és megpróbálta platformfüggősíteni a kis mocsok) az nem a Java hibája, a Siemens és SE megmutatta h igenis sok dolgot tud a Java, szinte minden olyan dologra van Java progi, mint Symbianra, és szép kis 3d-s játékok is vannak.
  • Brainpumper #11
    Nekem k750-esem van és csomó 3d-s java játék van hozzá és némelyik egész király!
    V-rally 3d csak egy a sokból:
    http://www.contentpreviews.com/11/80170_171398_EN.gif
  • joebacsi #10
    ja, 4 éve ilyen volt még a p800on...azóta pöttyet fejlődött már :)
  • Yeti #9
    A JAVA nem megoldás sajnos, ha a bővíthetőségről van szó. Egyszerűen nem veheti fel a versenyt a natív megoldásokkal sem funkciók terén, sem sebesség terén(Láttál már 3D-s java játékot telefonon?(segítek, nem) És nem java játékot?(megint segítek, ilyen van) - nem véletlenül van ez így). A JAVAnak ugyan az az hátránya, mint ami az előnye is: a platformfüggetlenség. Ez ugye rendes számítógépeknél annyira nem probléma, mert a különböző rendszerek hasonló eszközökkel rendelkeznek, és ezért nagyjából tudja a programfejlesztő, hogy milyen eszközöket használhat, és nagyjából hasonlóan is fog kinézni a progi minden platformon. Viszont a mobiltelefonoknál annyira különöznek az eszközök, hogy nincs lehetőség arra, hogy olyan szinten támogassanak mindent funkciót(itt az eszközfüggő különbségekről beszélek), mint amilyen szinten képes azt a funkciót egy natív program kezelni. Emellett még a kijelzők is annyira különböző méretűek (még annyi sem egyezik meg többnyire, hogy a magassága vagy a szélessége nagyobb), hogy lehetetlen olyan felületet tervezni, ami akár a telók felén jól nézne ki. Ráadásul a J2M(ez a mobilos java) tele van lebutitásokkal(az erőforráshiány miatt), és biztonsági korlátozásokkal, amelyek miatt még kevesebb a lehetőség, mint amennyi lenne egyébként.
  • Yeti #8
    Csakhogy tiszta legyen, mert a cikkben nagyon keverik a fogalmakat:
    A UIQ és a Series 60 (meg a 40 meg a 80) nem operációs rendszerek, ezek Symbianra épülő grafikus felületek, maga az operációs rendszer mindegyik alatt azonos. A UIQ-t eddig is leginkább a Sony Ericcson okostelefonjai használták, szóval nem lesz nagy változás.
  • scorpeeon #7
    Sie-ből van Symbianos (SX1), van Linuxos (SXG75), és szinte az összes javás Siemens olyan javát tud, ami nem olyan, mint amilyet az ócska s40es nokiák tudnak. Fogalmam nincs, miről beszélsz... Szóval olyan szintű javát tud a legtöbb Siemens, hogy van rájuk filemanager, webböngésző, e-mail kliens (teljes értékű), zip-rar csomagoló, szinte az összes cikkben felsorolt dolgot tudják. Ennyit erről.
  • Gabest #6
    sajna a wm5 agyon fogja ütni ezt az s60 platformot hosszútávon, csak össze kell hasonlítani a fejlesztői környezetet egyikre másikra
  • norti #5
    ez még a régi UIQ, az új kicsit másképp néz ki + remekül agyonkonfigurálható ;)

    http://www.uiq.com/openuiqplatform.html
  • Tomalak #4
    Motorola halott? huh jó tudni..