Berta Sándor

Nyílt forráskódú szoftverek minőségét teszteli az EU

Az Európai Unió egy olyan programot indított, amelynek segítségével a vállalatok felmérhetik, hogy egy adott nyílt forráskódú szoftver használata mennyire éri meg a számukra.

A Software Quality Observatory for Open Source Software (SQO-OSS) program összköltségvetése 2,5 millió euró, ebből 1,6 milliót biztosít az EU. A projekt célja olyan szoftverminőség-ellenőrző tesztekhez használható alkalmazások létrehozása, amelyekkel pontosan ki lehet értékelni, hogy egy adott számítógépes program milyen minőséget képvisel. Ezek az alkalmazások képesek különböző nyílt forráskódú szoftverek minőség szerinti rangsorolására is.

"Minden ipar olyan mértékben fejlődik, amilyen mértékben az általa előállított termékek tömegárucikkeké válnak. Az objektív minősítés szerint az SQO-OSS segítségével sok kisebb nyílt forráskódú szoftver elismertté és népszerűvé válhat" - mondta Diomidis Spinellis professzor, az európai uniós projekt vezetője.

A programban az athéni gazdaságtudományi egyetem, a thesszaloniki Aristotelész Egyetem, a brit Sirius cég, valamint a német KDE, KDAB és a ProSyst vállalatok vesznek részt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #1
    2,5 millió eurót elbaszni arra, amit a SourceForge top100-ában is lehet látni?