MTI

16 százalékkal nőtt a Samsung profitja

A második negyedévi gyengélkedés után a harmadik negyedévben új erőre kapott a dél-koreai Samsung, a világ legnagyobb memórialapka-gyártója és harmadik számú mobiltelefon-gyártója: adózott eredménye 2,187 billió von (2,29 milliárd dollár), mely a piaci várakozást is meghaladó 16,1 százalékkal több a tavalyi harmadik negyedévi 1,884 billiónál.

Beért a sok külföldi beruházás és a japán Sonyval működő laposképernyő-gyártó vegyesvállalat, meredeken nőtt a képernyőeladás és már javultak a lapkaárak. Az utolsó negyedévre további sikereket jósoltak a Samsungnál hétfőn. Az üzemi eredmény azonban még 13 százalékkal csökkent, 1,85 billió vonra a tavalyi harmadik negyedévi 2,13 billióhoz képest, mert a fő üzletágakban - memórialapkák, lapos képernyők és mobilkészülékek -, bár nő a kereslet, a profitrés még mindenütt szűkült az egy évvel korábbihoz képest az erős verseny miatt. Csökkent a folyadékkristályos képernyők és a mobilkészülékek ára.

A bevétel, 15,22 billió von, 4,7 százalékkal több a tavalyi harmadik negyedévi 14,54 billiónál. A második negyedévben a Samsungot még "megverte" a Motorola újfajta mobiltelefonja, de a harmadik negyedben a Sasmung tört előre újkészülékeivel: 30,7 milliót adott el, ez negyedévi rekord a második negyedévi 26,3 millió készülék után. A részlegben az üzemi eredmény rátája 11 százalékra javult a második negyedévi 9,5 százalékról, de még elmaradt a tavalyi harmadik negyedévi 12 százaléktól.

A képernyőgyártásban a bevétel 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, a profitráta 5 százalékra megkétszereződött a második negyedéviről, a Sonyval közös vegyescége sikerének köszönhetően, a termékek árának csökkenése ellenére, de még jócskán elmaradt az egy évvel korábbi 11 százaléktól. Már a második negyedévben a plazmatévék eladása 95 százalékkal volt több, mint a tavalyi második negyedévben, elérte a 2,2 milliót. A plazmaképernyős (plasma display panel - PDP) televíziók a világon eladott összes televízió 5 százalékát tették ki, az első negyedévi 4 százalék után.

A Samsung 7,6 billió vont ruházott be fejlesztésre az idén szeptember végéig, egész évben most 10,9 billió elköltését tervezi, 11 százalékkal többet a korábban jelentett 9,23 billiónál. Ennek nagyrésze a lapkagyártás fejlesztésébe áramlik, ott további nagy keresletnövekedést várnak a cégnél. A lapkagyártás eredménykulcsa már a harmadik negyedben 26 százalékra javult a második negyedévi 22,2 százalékról, miközben a bevétel 7 százalékkal haladta meg az évvel korábbit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • raingun #4
    Ettől függetlenül persze más termékei, más szériái lehetnek jók. Csak itt egy súlyos minőségi hiba csúszott be ami a bizalmat megrengeti
  • raingun #3
    1 gépbe ment tönkre, de a sok helyről hallottam, hogy egy halommal vittek vissza belőlük. (mindenki táp hibára akarta kenni de egyértelmű hogy a széria gagyi) Más típussal, más mérettel nem volt gond.
  • Hegyikecske #2
    hány gépbe használod te ezeket?

    Samsung mostanába jó cumókat gyárt, főleg a mobilterén erősített rá, énis ezért álltam át samsung telóra.
  • raingun #1
    Remek, Augusztusban 4 db 300 GB-os HDD-m ment gallyra.
    Egyértelműen gagyi széria volt. És az utolsónál még szarakodtak is hogy nem is rossz...

    Gratula, buktam 1.2 terra anyagot!

    Egy jó ideig nem veszek tőle semmit
    (hangsúlyozom, mielött előjönne ki melyik gyártót szereti, van 3 db 160 GB-os is, ami egy remek széria volt...)