MTI

Több mint egymilliárd kalózlemez világszerte

1,2 milliárd kalózlemez került forgalomba tavaly a világon, minden harmadik megvásárolt lemez illegális másolat volt - tűnik ki a Nemzetközi Hanglemezszövetség (International Federation of the Phonographic Industry - IFPI) adataiból.

A kalózlemezek kereskedelme 2005-ben a világon 4,5 milliárd dollárt tett ki - közölte a ProArt szerzői jogi szövetség. Harminc nemzetközi piacon a kalóz CD-k eladása meghaladta az eredeti példányokét. Az IFPI dokumentuma szerint terjed és virágzik a zenei DVD-k illegális másolása is. A tavaly gyártott 60 milliárd lemezből mindössze 20 milliárdot használtak a legális kereslet kielégítésére. Még mindig Tajvan az üres CD-k piacának legnagyobb beszállítója, a teljes kínálat egyharmadát adja.

Magyarországon 2005-ben 5 millió darab legális hanghordozó kelt el, és 33,6 millió üres hordozó került forgalomba legálisan. A teljes mennyiség egynegyedére saját anyagot írtak, ami magáncélú másolatnak minősül, háromnegyed részüket viszont jogellenesen, kereskedelmi célra használták. Összesen 14,5 millió hamisítvány talált gazdára - ez, 1226 Ft-os átlagárral számolva - 17,7 millárd forint (64 millió euró) kárt okozott a magyarországi hanglemezkiadásnak.

Az IFPI kalózkodás elleni csoportjai és a nemzeti végrehajtó testületek 2005-ben rekordmennyiségű: több mint 80 millió lemezt foglaltak le, ami az előző évinek a kétszerese, 78 lemezgyártó sort állítottak le, amelyek kapacitása 340 millió darab volt, valamint 40 ezer CD-írót is lefoglaltak. Minden régióban jelentősen nőtt a sikeres akciók száma. Magyarországon a hatóságok a jogvédő szervezetek közreműködésével közel 1,3 millió illegálisan forgalomba hozott üres hordozót foglaltak le, s több ezer rendőrségi eljárás indítottak.

Az internetről közel 20 milliárd dalt töltöttek le - ez az adat amerikai, brit, német, brazil vásárlók megkérdezésén és külső kutatások eredményén alapul. Több olyan weboldal is van, amelyen rengeteg zenét tárolnak, ám másolásra vagy interneten történő továbbításra már nincs engedélyük. Az említett honlapok mégis ingyen vagy nagyon olcsón kínálnak zenét, mivel nem fizetik meg sem az előadói, sem a szerzői jogdíjakat. Ez a fajta internetes kalózkodás különösen azokban az országokban elterjedt, ahol a jogdíjakat nem tudják elég hatékonyan behajtani, vagy ahol a törvények kevésbé szigorúak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szombi #5
    összeszámoltam:
    nálam 75 írott DVD van, többségében avi filmekkel, kb. 450 film...
    akkor most 75 v. 450 kalózlemeznek számít?
    az egymilliárd sztem kevés...
  • Mythic #4
    Ennyi erovel akkor foglalják már le a grafikuskártyákat is, mivel az biztosította a képi megjelenítést az illegális másolás folyamán, ugyanis kép nélkul eléggé problémás lenne a hagyományos CD/DVD írás. Úgy látom ez a vezetoi generáció már soha nem látja be, hogy csak kirohogik a szánalmas próbálkozásaikat. Talán a fájlcserélésen és illegális kalózmásolatokon felnovo generációk majd belátják, hogy nem az a megoldás, amivel napjainkban próbálkoznak.
  • ZoliJ #3
    a cd író az írásról tehet!
  • menpe #2
    "Az IFPI kalózkodás elleni csoportjai és a nemzeti végrehajtó testületek 2005-ben rekordmennyiségű: több mint 80 millió lemezt foglaltak le, ami az előző évinek a kétszerese, 78 lemezgyártó sort állítottak le, amelyek kapacitása 340 millió darab volt, valamint 40 ezer CD-írót is lefoglaltak."

    a CD-író meg miről tehet???
  • avman #1
    imádom ezeket a hasraütés statisztikákat meg azt h állandóna hülyének nézik az embert. "A teljes mennyiség egynegyedére saját anyagot írtak, ami magáncélú másolatnak minősül, háromnegyed részüket viszont jogellenesen, kereskedelmi célra használták."
    ja, igen mert ugye a hamisítók áfás, matricás terméket szereznek be. és mert ugye csak zenét és filmet lehet felírni, az ember a saját dolgait nem archiválja. vagy teszi be a fényképezőgépébe. tegyük inkább fel a kérdést, h az államot a kedves jogvesztők által kitalált sarc mennyi bevételtől üti el??? (lévén a szürke vagy fekete forrés lényegesen olcsóbb).
    a törvényhozást és az állami ellenőrző szerveket ugye meg lehet venni kilóra, de ne tessenek már hülyének nézni ennyire nyíltan...