Gyurkity Péter

Gyengülő­ben az AMD Intel elleni pere

A két processzorgyártó vitájában eljáró bíró szerint nem sikerült bizonyítani, hogy a nagyobbik cég manőverei jelentős hatással voltak az amerikai eladásokra, ezért figyelmen kívül hagyja a külföldi ügyletekről szóló részleteket.

Joseph Farnan bíró véleménye szerint ugyanis az amerikai kerületi bíróságnak nincs hatásköre megvizsgálni a külföldön történt eseteket, ezt csak akkor tehetné meg, ha sikerülne egyértelműen bizonyítani az összefüggést az AMD által törvénytelennek tartok ügyletek és az amerikai eladási adatok között. Minthogy ez nem történt meg, a bíróság figyelmen kívül hagyja az egyéb országokban történt eseményekre vonatkozó részleteket.

Az AMD még tavaly júniusban perelte be riválisát, amiért állításuk szerint illegális módszerekkel igyekezett távol tartani saját partnereit a cég termékeitől. Több esetben erős ráhatással, többnyire sikerrel bonyolították le ezeket a manővereket, amelyek eredményeként számos forgalmazó és üzletlánc kizárólagosan az Intel processzoraira építette saját kínálatát. Az AMD ezzel több országban, így az Egyesült Államokban is lassabb, romló eredményeket produkált, amiért szeretnék felelősségre vonni vetélytársukat.

"Az AMD nem demonstrálta, hogy az Intel állítólagos külföldi akciói közvetlen, jelentős és előre látható hatással voltak az Egyesült Államokban lebonyolított eladásokra, amely állítás pedig a per alapját képezte" - áll a Farnan bíró által kiadott 18 oldalas véleményben. Véleménye szerint a legjobb esetben "bizonyos" hatást gyakoroltak ezek a manőverek, de ezt először egyértelműen igazolni kell.

Az Intel természetesen üdvözölte a döntést, míg az AMD szóvivője igyekezett leszögezni, hogy az amerikaival párhuzamban zajló globális pereknek köszönhetően a gyártó nem tud kibújni a felelősségre vonás alól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • maestro85 #3
    Ez igaz. Da ha pl EU-n belül tényleg úgy csinálták a media-markt-okban ahogy azt itt is olvasni akkor elméletileg, Európában már nem úszhatják meg.
  • sgbo #2
    azért irreleváns, mivel nincs jogköre ( pl. egy magyar bíró sem ítélkezhet azért mert vmi történt pl. egyiptomban ).
  • NEXUS6 #1
    "A két processzorgyártó vitájában eljáró bíró szerint nem sikerült bizonyítani, hogy a nagyobbik cég manőverei jelentős hatással voltak az amerikai eladásokra, ezért figyelmen kívül hagyja a külföldi ügyletekről szóló részleteket."

    De dúrva, ámbár valszeg jogszerű!
    Itt van ez a 2 globális hatású cég, vajon a bevételeik hány százaléka származik amcsiból és mennyi külföldről?
    És akkor jön a bíró, hogy a külföldi eladások/üzletek irrelevánsak.

    Nekem csak az a vidió jut eszembe amikor az utcán kaptak el amcsikat hogy a földrajz tudásukról faggassák őket. Nem az a gond, hogy az USA világhatalom, hanem hogy a vezetőik max ki a legjobb szkanderes a kocsmában szinten gondolkodnak.