Gyurkity Péter

Budapest chipek az AMD négymagosai között

Az AMD nagyvárosokról nevezi el a 2007/2008-ban megjelenő négymagos processzorait, amelyek két különböző változatban, de három eltérő időpontban érkeznek majd. Frissül a gyártástechnológia és jön a HyperTransport 3.0.

Az Inquirer közvetlenül a processzorgyártótól szerezte értesülését, igaz, azt nem árulták el, hogy pontosan kivel beszélgettek a jövőre, illetve 2008 elején megjelenő négymagos generációról. Eszerint az AMD négymagosai két változatban, ám három különböző időpontban, három eltérő kódnévvel jelennek meg. Az érdeklődők 2007 második, negyedik, valamint 2008 első negyedévében számíthatnak újdonságokra.

Az információ szerint elsőként a Barcelona (Rev H) jelenik meg 2007 második negyedévében, azaz a tavasz végén, illetve a nyár elején. Ezek a chipek még a HyperTransport technológia 2.0-ás verzióját foglalják magukba, és a fogyasztást tekintve három különböző változatban lesznek kaphatók: 65, 95, illetve 120 wattos étvággyal, ez utóbbi a már korábban említett SE jelzést viseli majd magán. A Barcelona nagy előnye, hogy mindenfajta módosítás igénye nélkül passzol a jelenleg kapható alaplapokba, együttműködik a jelenlegi szabványhoz illeszkedő chipkészletekkel.



2007 negyedik negyedévében, vagyis az ünnepek táján érkezik a Budapest, amely gyakorlatilag a Barcelona chipek kiegészítése HyperTransport 3.0-val. Ezek a chipek az asztali Athlon 64 és Opteron 12xx sorozatokat alkotják, illetve egészítik ki; az AMD szerint mindenképpen elkészülnek időre, az egyetlen problémát a szükséges lapkakészletek esetleges csúszása jelentheti majd. A Budapestet a Shanghai (Sanghaj) követi majd, ezt azonban már kifejezetten szervercélokra, az Opteron 22xx és 82xx sorozatokba szánják. Itt már valószínűbb a chipkészletek csúszása, ezért óvatosan 2008 első felét említik megjelenési intervallumként.

A gyors interjúban a 65 nanométeres csíkszélesség most esedékes bevezetése is szóba került. Erről annyit tudhatunk meg, hogy már gőzerővel dolgoznak az új változatokon, ám a felújított chipek nagy valószínűséggel csak decemberben jelennek meg, vagyis az AMD jól tette, amikor a dátumnál ragaszkodott az év végéhez.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #63
    Csakhogy ez egy tévedés: az új AM2+-os procik (Stars család) mennek majd az AM2-es lapokban is...
  • fv82 #62
    én már akkor ezt mondtam, amikor kijött az am2. Még most is 939-et vennék helyette
  • NonsenS #61
    Jó, igazad van, a sík hülye kicsit túlzás. De a nép nagy része akkor sem túl okos, erre pár példát már asszem mondtak itt is. És lehet, hogy vannak grafikusok meg mittudoménmik, de az csak kis hányada. A magyar ember is képes lenne többre, csakhogy [nem akarok épp MOST politizálni] a legtöbbnek nincs rá sok lehetősége. De az #52 hsz is mond vmit. Nem tudtam, hogy nálunk van legkevesebb AIDS fertőzött, de igaza is van lazsi-nak, hogy az ilyen nem nagy hírértékű és a médiát nem naon érdekli. Ha legalább lenne lehetőségünk, de ilyen [no politika] fejesekkel az ország élén + a MI nagy sebünk, Trianon, hát nem sok kilátásunk van. Tényleg, miért nem hívják a procit Trianonnak? Kíváncsi lennék, hány magyar venné meg.
  • dez #60
    Sőt: "A Barcelona nagy előnye, hogy mindenfajta módosítás igénye nélkül passzol a jelenleg kapható alaplapokba, együttműködik a jelenlegi szabványhoz illeszkedő chipkészletekkel."

    Most már csak az a kérdés, ez csak az AM2-t jelenti, vagy a 939-est is..?
  • BobaFett #59
    Amcsiban még olyan óra is van, hogy háztartási ismeretek.... Vagyis hogy hogyan kell használni a mikrót, meg porszívót stb.

    Ettöl persze van néhány nagyon neves iskola, ahova azok mennek, akik tényleg okosok akarnak lenni (jórészt szülői nyomásra), de sajnos nem ez a jellemző.

    Pl. amikor én kint voltam, egyszer vitába elegyedtem egy fősulit végzett emberrel, mert nem tudta megmondani nagyságrendileg sem, hogy hány lakosu az USA. És azon erösködött hogy ezt neki ugyan miért kéne tudnia...
  • cateran #58
    Hat bocsesz,de a nelkulunk nem lenne aram duma utan megis mit vartal?
    Amugy az 54. hszedben leirtakkal maximalisan egyetertek,vannak tapasztalataim angolokkal es hat nem tul jo tapasztalatok....:( Az atlagos iskolazottsaguk nem eri egy magyar 6. osztalyoset)
  • arty #57
    jah, és THX AMD! végre valami jó kódnév amit meg tudok jegyezni :)
  • arty #56
    jajj, nefárassz már ... tudod te mikor lesz neked négymagosod? 2008 végén max, de inkább 2009-ben!

    addig használhatod a ma megvett am2 lapodat majd' 3 évig... ez nem elég? ;)
  • pTk #55
    Mindig az adott ország amiben élsz, annak a feltalálóit jegyzed meg, annak a hülyeségeit jegyzed meg, annak a jó dolgait jegyzed meg... pl átmennél egy tök más országba, látnád hogy ott minden sokkal jobb, de még mindig ugy gondolod hogy a magyarok a legjobb feltalálók, mivel azokat hangsúlyozták ki, azokra emlékszel. De pl hogy kátyus az ut azt is megjegyzed, átmész más országba, és akkor milyen szar ez a magyarország, pedig az országok nagy többségében jó ha út van.
  • lazsi #54
    Volt angoltanárnőm amerikába kiment tanulni és ő is mondta, hogy egyetemen olvasás órák voltak, mert a bagázs fele nem tudott folyékonyan olvasni. Azonkívül olyan volt náluk első két félév, hogy olyan dolgozatok voltak, hogy könyvet odaadták, meg a tesztet, és a könyvből kelett kiszedni a válaszokat, magyarul az olvasást mérték fel... Amúgy azért van ez amerikába, mert a hülyéken a legkönyebb uralkodni. Ha az emberek tényleg tudást kapnának általános és középiskolában náluk akkor a tudással talán elgondolkodnának azon, hogy milyen szabadság az ahol 2 pártra lehet szavazni meg ahol koncentrációs táborokat működtetnek meg stb, meg honnan tudja bush szept 11.én első gép becsapódása után 10 perccel hogy arabok voltak... De hát aki tudatlan annak be lehet adni hogy irakban atomfegyverek vannak, amikor minden irak gazdasági és politika helyzetével tisztában lévő ember tisztában van vele h ez lehetetlen. Amúgy ez nem csak amerikára igaz hanem brittekre meg franciákra is, meg a többi volt britt korona államára.