Specker Balázs

Az Universalé lett a BMG

A Vivendi égisze alatt működő Universal Music megegyezett Bertelsmann tulajdonában lévő BMG Music Publishinggal a zenei kiadó felvásárlásáról. A hírek szerint a vételár 1,63 millárd euróra rúgott.

Amennyiben az EU versenyhivatala jóváhagyja az egyezséget, akkor a világ elsőszámú lemezcégének tartott Universal - megelőzve az EMI-t és Warner Music-ot - a zeneipar legnagyobb kiadójává nőheti ki magát. A BMG Music Publishing több mint egymillió dal - köztük Christina Aguilera, Robbie Williams, a Coldplay, valamint a Beach Boys és Barry Manilow szerzeményeinek - kiadói jogát tartja a kezében.

"A BMG Music Publishing megszerzése óriási lehetőség arra, hogy kibővítsük kiadói tevékenységünket és megerősítsük az Uiversal Music helyzetét akkor, amikor a zenei ipar - a technológiai újítások és a digitális eladások által gerjesztett - folyamatos fejlődésen megy keresztül" - foglalta össze a lépés kulcsfontosságát Jean Bernard Levy, a Vivendi vezérigazgatója az Independent oldalán.

Thomas Rabe, a Bertelsmann pénzügyi vezetője elmondta, hogy a részleg eladása megkönnyíti majd a 4,5 milliárd eurós adóságuk visszafizetését, amely a Groupe Bruxelles Lamberttől való 25%-os cégrészesedés visszavásárlás miatt keletkezett. "A mostani tranzakció alátámasztja adósságaink csökkentésével kapcsolatos elhatározásainkat. A Bertelsmann a Sonyval való egyezségen keresztül, a Sony BMG Music Entertainment keretein belül teljes mértékben elkötelezett marad zenei üzletág mellett" - tette hozzá Rabe. A BMG Music Publishingért versengők között volt a Warner és a Viacom is. A cég 371 millió eurós bevételt és 81 millió hasznot termelt az elmúlt évben.

Úgy tűnik a Bertelsmann az eladással együtt vitás ügyeit is rendezni kívánja a Vivendivel: a német médiaóriás a héten bejelentette 60 millió dollárnyi kártérítést fizet a BMG új tulajdonosának, amiért annak idején támogatta az akkor még illegálisan működő Napstert - értesült a ZDNet. A sors fintora, hogy a fájlcserélés egyik legnagyobb ellenségének titulált Universal Music nemrég egy ingyenes, legális zeneletöltős oldallal kötött egyezséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!