SG.hu

Tévészolgáltatás a T-Online ADSL-előfizetőknek

A T-Online Magyarország a hazánkban elsőként indított több hónapos tesztidőszak utolsó állomásaként ügyfelei számára elérhetővé teszi a szélessávú IP hálózaton nyújtott televíziós szolgáltatást (IPTV) Budapesten és több vidéki nagyvárosban.

Az ingyenes kipróbálási időszakot követően a T-Home kereskedelmi szolgáltatás várhatóan még ebben az évben elindul. A T-Home televíziós szolgáltatással a hagyományos tévézésen túl az előfizetők olyan új tartalmi szolgáltatásokat is használhatnak, mint a széles választékot kínáló digitális videotéka, az elektronikus műsorújság, a műsorok késleltetése és visszanézése az összes csatornán, a beépített videomagnó, amellyel a műsorokat egy gombnyomással, vagy a műsorújságban kijelölhetően lehet rögzíteni, továbbá a gyerekzár és sok más interaktív lehetőség.

Így mód nyílik az éppen futó műsor megállítására és későbbi folytatására, a már nézett adásban való visszatekerésre, a jelenetek megismétlésére, illetve tetszőleges műsor rögzítésére összesen körülbelül 90 óra időtartamban. A felhasználói felület többféle formában rugalmasan testre szabható, továbbá a műsor közben más csatornákba is betekintést lehet nyerni a "kép a képben" megoldással - és mindezt számítógép használata nélkül, bármely televíziós készüléken.


A T-Online Magyarország hazánkban először, 2005 őszén kezdte meg az IPTV - az internet-protokollra épülő szélessávú hálózaton érkező televíziós tartalom - szolgáltatás bevezetésére való felkészülést. A jelentős hálózati, platform és tartalomfejlesztésekkel párhuzamosan a belső műszaki tesztek 2006 tavaszán kezdődtek el: a tesztüzem eddig több mint 200 felhasználóval és 42 televíziós csatornával zajlott. Jelenleg már az IPTV platform és a végberendezések második generációja üzemel. A cég a szolgáltatás kipróbálását Budapesten, Debrecenben, Nyíregyházán, Pécsett, Székesfehérváron és Zalaegerszegen kínálja fel a meglévő ADSL-ügyfelei egy részének, és a tervek szerint még ebben az évben megkezdődik a T-Home névre keresztelt televíziós szolgáltatás értékesítése.

Az év végéig több ezer IPTV végpont beüzemelése, valamint a tartalmi kínálat és a kiszolgált területek további bővítése várható. A hazánkban még újnak számító IPTV csomag 48 digitális, kitűnő minőségű tévécsatornával (közöttük a két legnagyobb hazai kereskedelmi csatornával és négy prémium mozicsatornával) és több száz mozifilmből álló videotéka-választékkal indul. A szolgáltatás alapja a Microsoft tévéplatform, a beszállítók között pedig a Cisco, az Alcatel, a Hewlett Packard és az Intel világcégek is megtalálhatók.

A T-Online fontosnak tartja, hogy a T-Home kereskedelmi szolgáltatás kiváló kép- és hangminőséggel, rendkívül egyszerű kezelhetőséggel, széles tartalomválasztékkal, választható nyelvekkel és kiforrott védelmi rendszerrel induljon. E cél érdekében többek között neves filmstúdiókkal és forgalmazókkal működik együtt, és különböző prémiumszolgáltatásokat (például egyedi vagy havi előfizetéses filmkölcsönzés, prémium mozi és felnőtt tartalmú tematikus tévécsomagok) is elérhetővé tesz.

A vállalat a szolgáltatás iránt érdeklődő előfizetőit olyan ADSL technológiával szolgálja ki, amely elegendő sávszélességet biztosít két párhuzamos, kitűnő minőségű MPEG4 kódolású tévé stream átvitelére az internet használat mellett. A rendszerben alkalmazott korszerű set top box a hagyományos televíziókészülékeken túl a nagyfelbontású (HD) készülékeket is támogatja digitális kimenetén, amely még jobb képminőséget biztosít a felhasználóknak.

A T-Online a T-Home szolgáltatását ADSL csomagjaihoz kínálja majd: az ADSL vonalon az internet-elérést routerrel, vezetéknélküli otthoni interneteléréssel (wifi), míg az IPTV szolgáltatást - az ADSL hálózaton keresztül érkező digitális jelfolyamot a tévére átalakító - set top box készülékkel és távirányítóval együtt biztosítja a szolgáltatás részeként.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)