Berta Sándor

Egy indiai államból kitiltották a Microsoftot

A Coca-Cola és a Pepsi után a Microsoftot is kitiltanák Kerala indiai szövetségi állam közintézményeiből. Az intézkedés nem meglepő, mert az állam vezetése kommunista és a cél a nemzetközi konszernek befolyásának csökkentése.

A kampányok során arra kérik a közintézményeket, hogy a drága kereskedelmi szoftverek helyett válasszák az olcsó vagy ingyenes programokat. Ugyan a helyi kormány szóvivője tagadta, hogy szabályosan kitiltanák a Microsoftot Keralából, azonban a nyomás­gya­kor­lás érezhető. "Köztudott, hogy a Microsoft monopol­helyzetben van a számítástechnikai piacon, nekünk azonban, mint demokratikus és fejlett kormánynak éppen ezért teljesen természetes, hogy a szabad szoftverek alkalmazása mellett szállunk síkra" - magyarázta M. A. Baby keralai kulturális miniszter.

Szakemberek szerint a döntés hátterében minden bizonnyal az áll, hogy Baby túl kis költségvetésből, mindössze 1,8 millió dollárból gazdálkodhat és az államnak ebből az összegből kell biztosítania a számítástechnikai tanfolyamokra jelentkező 600 000 helyi gyerek képzését és taneszközeit. Ugyan a Microsoft 25-30 dollárért kínálná a Windows egy példányát, azonban még ez az ajánlat is túl drágának tűnik. Így maradnak a szabadon hozzáférhető szoftverek.

A döntés annak fényében sem meglepő, hogy nemrég a Coca-Cola és a Pepsi ügyében született hasonló határozat, mert kiderült, hogy üdítőik az egészségre káros mértékben tartalmaznak bizonyos összetevőket. A mostani döntés azért érinti érzékenyen a Microsoftot, mert a 12 500 iskolában mindössze 30 000 számítógép van és ez egy olyan állam lehetett volna, ahol további megrendeléseket kaphatott volna a redmondi konszern. Kerala azonban inkább a Linuxot és társait választotta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • strogg #24
    Azért álljunk meg egy pillanatra. :)
    "...Kerala indiai szövetségi állam közintézményeiből." Már bocsika. De ahogyan te is mindenféle fenntartás nélkül eldöntheted, hogy nem telepítesz XY programot a gépeidre, úgy ők is. MErt az a gép a TIED. A közintézmények pedig az állam tulajdona.
    Ez a kérdéskör nem tartozik a demokrácia kérdéskörébe, mert azok az intézmények az ÖVÉK. Teljesen jogosan beleszólhatnak a működésébe, a felépítésébe, a felhasznált eszközök listájába. Megtették. Ezen nincs mit agyalni.
    Ezen egyedül redmondban kell csak agyalni, hogy "folyamatosan szűkül a piac, mit tegyünk!"
  • Inquisitor #23
    "Nem tudom mennyi a dollár árfolyama most, saccra 270-el számoltam. Elég durva, úgy hogy egyetértek. Adják ennyiért, és rögtön nem lenne annyi illegális másolat. (nem mintha kéne eredeti ikszpé, meg viszta)"

    1. Jó lesz az 220-nak is, a dollár max. szeretne az euro szintjére kerülni :)
    2. Nem írták milyen Windows, ha ez a szénnébutított verzió (Windows XP Legacy), akkor itt még ingyen se sokan használnák ...
  • Cruzifix #22
    "Érzékenyen érinti..." - Szeintem is sírtak. :D -jah és nem tiltották ki, hanem inkább azt szeretnék, hogy ingyenes... fogalmazni tudni kell ám!
    (a MS most jól kirúgja max azt a képviselőjét, aki nem kente meg alaposabban a minisztert.)
  • Tinman #21
    Nézd meg mi a helyzet idehaza.
    A multik megölték szinte teljesen a kiskereket -->több munkanélküli, a pénzünk egy része megy kifelé.
    Nehogy azt hidd, hogy a nyugdíjrendszer kibírja addig amíg te is megöregszel ;-)
    A demokrácia a kapitalizmussal karöltve nagyon szép eszméket hirdet és ideig-óráig megy is... nagy bukta lesz a vége ;-)
  • ttt ttt #20
    1. Kitiltották -> kitiltanák -> válasszák -> cikk = 0
    2."Az intézkedés nem meglepő, mert az állam vezetése kommunista " Milyen agyament következtetés ez? A takarékosság nem a kommunizmus sajátja. Az ésszel gondolkozó ember nem szórja a pénzt feleslegesen, mégha vadkapitalista is. Cikk = 00

    Eddig nem becsméreltem a cikkeiteket,de ez már tényleg Kacsa magazin színvonal.
  • HUmanEmber41st #19
    Ez már megint lesüllyedt a Blikk szintjére:

    "Egy indiai államból kitiltották a Microsoftot"
    ez a cím

    a Microsoftot is kitiltanák Kerala indiai szövetségi állam közintézményeiből.
    ez meg alatta 1 sorral
    Már megint itt tartunk????
    Gazemberség, istálló, hupákolás, cirkuszolás?????
  • bvalek2 #18
    DjDano: India a világ legnépesebb demokráciája. Amikor szavaznak, megváltozik a Föld forgási sebessége, mert aznap egyszerre több mint félmilliárd ember indul el választani! Az Ensz, a nyugat, a kelet, még az antarktiszi pingvinek is elismerik, hogy Indiában valódi demokrácia van. Ne itélj el egy országot, amit nyilvánvalóan nem ismersz. Jó tudni róla, hogy már most hatalmas gazdasága van, és nemsokára az első három hatalom: USA, Kína, India!

    Ami az állam kommunista vezetését illeti, ők is csak annyira kommunisták mint a kínaiak, inkább nacionalistáknak nevezném őket. Valójában mindkettő védi a saját érdekeit, és nem tévesztendők össze a kis hazánkat megszálló hadsereggel kollaboráló ügynöksereggel.
  • DarkKyle #17
    Üdv!

    Ezek a kitiltások... hmmm.
    Azért nehogy valaki azt higgye, hogy Kerala államban nincs Cola vagy M$! Van mindkettő dögivel - sajnos. S mivel Kerala állam kiemelkedően jó gazdasággal bír a többi államhoz képest, több indiai kissrác mérgezi magát "fekete űditővel", mint India egyéb részein...

    Ettől függetlenül nagyon dícséretes és követnivaló példát adott ez a Baby.
    Csak így tovább!
  • tom235 #16
    ezt jól tették, itt is ki kéne tiltani.
  • nedudu #15
    Hajrá India! Főleg annak fényében, hogy az MS indiai részlege a legaktívabb.