Gyurkity Péter

25 éves az MTV - új kihívók a láthatáron

A digitális technológiák felé nyitó csatorna - immár maga is médiaóriásként - igyekszik kifogni a szelet az új trendekből, miközben egyre inkább érezhető az internetes közösségi és videómegosztó portálok jelentette kihívás.

Az MTV a hónap elején ünnepelte negyedszázados fennállását, a csatorna ugyanis 25 évvel ezelőtt, 1981. augusztus 1-én mutatta be az első videoklipet, stílusosan a Buggles "Video Killed the Radio Star" című alkotását. A Reuters terjedelmes összefoglalójából kitűnik, hogy bár az egykori forradalmár mára az ágazat egyik óriásává nőtte ki magát, helyzetét éppen a hozzá hasonló újítók kezdhetik ki, akik jelenleg még első - igaz, meglehetősen határozott - lépéseiket teszik.

A nyolcvanas évek elején (a szerencsésebb országokban) a kábeltévé számított új, még meglehetősen szűk közönséget megmozgató területnek, mára pedig nemcsak ez, hanem az internet is az élet részévé vált. Nem csoda, hogy maguk a kiadók, filmstúdiók és zenecsatornák is érdeklődnek az újítások iránt, igyekezvén a hullám szerves részévé válni. "Napjainkban a cégek legnagyobb része folytat egyeztetéseket olyan lépésekről, amelyek még 2-3 évvel ezelőtt is hihetetlennek tűntek. Végre elindultunk azon az úton, amelyre eddig közülünk senki nem mert rálépni, félve attól, hogy rossz döntést hoznak" - jellemezte a helyzetet Christina Norman, az MTV elnöke.

A kihívók táborát elsősorban az olyan portálok erősítik, mint a MySpace és a Youtube, amelyek sikeréhez nem férhet kétség. Előbbi tavaly került a News Corp. tulajdonába, azóta megnégyszerezte látogatóinak számát, most pedig videóletöltésekkel kacérkodik, ahol a Youtube mára meglehetősen erős pozíciót épített ki. Kínálatuk hamarosan zenei klipekkel bővül, népszerűségüket pedig jól jelzi, hogy már kampánycélokra is felhasználják az oldalt. Norman elmondása szerint látják az ebben rejlő lehetőségeket, de igyekeznek óvatosan nyitni, hogy elkerüljék a "futottak még kategória" megjelölést.

A csatorna már korábban megtette az első lépéseket ezen a téren, hiszen Overdrive elnevezésű video-on-demand szolgáltatásuk éppen az interaktivitást helyezi előtérbe. Ezzel első alkalommal a tavalyi Video Music Awards alatt kísérletezgettek, amikor is a reklámok alatt a nézők egyéb felvételeket tekinthettek meg. Az akkori próbákat sikeresnek ítélték, így az Overdrive rövid idő alatt igazolta létjogosultságát. Hasonló célokat szolgál az Urge előfizetős zeneletöltő szolgáltatás, amely a Microsofttal kötött megállapodás értelmében a következő Windows Media Player részeként jelenik meg.

A tervek között szerepel a felhasználók tartalmainak megosztása, ezek ötvözése a jelenlegi kínálattal, internetes találkozók szervezése, ahol az egészséges szex mellett a politika is szóba kerülhet. A csatorna több újítással is készül, de ezekről egyelőre csak általánosságban beszélnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Feriboy #12
    a tányéros upc-n biztos, máshol nem tudom
  • bld #11
    és ez hol fogható?
  • Feriboy #10
    az mtv már a hip-hop miatt is indított egy csatornát az MTV Base-t, aki hip-hop-ot akar hallgatni egész nap annak csak ajánlhatom :D
  • JL666 #9
    Jó neked! A vasútmodellezés szép dolog!
  • Jack Bauer ahős #8
    Egy barátom meg pont azért nem nézi az MTV (Europe-t) mert "tele van néger zenével".
  • HJPOWER #7
    De minek előadók oldalán keresni, mikor minden egy helyen megvan? Amúgy a szerzői jogvédelem... :D
    Sebaj.
    MTV -ről a véleményem az, hogy nagyon elmentek az alternatív zene irányába, ami azoknak biztos jó, akik azt szeretik, de nekem jobban tetszett, mikor percenként mentek rendes nigga zenék, (nem Gay-Unot) és nem folyamatosan Cold Play, meg ilyen-olyan angol "Csúcs" csapatok mesterművei ;)
    Remélem nem bántottam meg senkit!
  • Gerygrey #6
    Eddig sem néztem zenecsatornát, és most sem a youtube miatt nézem kevesebbet. Maga a tévé nekem túl passzív dolog, a készüléket szinte már csak divx/dvd nézésre használom. Amúgy a videoklip nem esik szerzői jogvédelem alá? Mert a youtubeon nem nagyon törölgetik őket, és sok zenekar oldaláról tölthető le ingyen klip.
  • peetig #5
    huhhhú!!! először csak a főoldalon olvastam a rövidke bevezetőt...és azt hittem, hogy a Magyar Televízióról van szó. még szerencse, hogy végigböngésztem a cikket!hát hiába, reggel 5-kor keltem, és ma 6 és fél órát vonatoztam.
  • bertino #4
    más képet be se lehetett volna tenni a cikkhez, más nem kelti fel az ember érdeklődését legalább annyira, hogy az ember elolvassa a cikket :)

    szép volt SG ;)
  • darthwalk #3
    egy rockcsapat frontembere mondta egyik koncertjükön, hogy utálják az mtv-t az embereknek zene kell nem csengőhang és társkereső :)

    (az utálni szó helyett egy másikat használt, azt hiszem ;)