Berta Sándor

Nő a mobil játékletöltések száma

Szakemberek szerint néhány éven belül meghatározóvá válhat ez a szektor, a bevételek elérhetik a több milliárd eurót.

Folyamatosan bővül a mobil és az internetes játékok piaca. Idén a mobil és az online játékok piacán jelenlévő cégek a BITKOM német szakmai szervezet becslése szerint hatmilliárd eurós forgalommal számolhatnak. Ez 43 százalékkal nagyobb összeg a tavaly regisztráltnál. "Ez már nemcsak a fiatalokról szól. Németországban például a mobil játékokat letöltő minden harmadik felhasználó 30 éves vagy még öregebb. Öt évvel ezelőtt ezek az adatok még a nullához közelítettek, ma pedig már gyakorlatilag ez az ágazat a játékipar egyik fő motorjának számít" - nyilatkozta Manfred Gerdes, a BITKOM elnökségi tagja.

Idén csak a mobil készülékekre kifejlesztett játékokból a becslések szerint legalább 2,6 milliárd eurós forgalom származik majd. Az összeg nagyobb részét a mobil játékok letöltésekor fizetett vagy az egyenlegekből levont díjak teszik ki. jelentős bevételek származnak a reklámokból és a közösségi portálok havidíjaiból is. Utóbbi portálokon sokan regisztrálják magukat.

Csak Németországban idén 15 millió mobil játékot töltöttek le, illetve fognak letölteni az emberek. Ez 54 millió eurós forgalmat jelent a játékipar számára. A letöltések 31 százalékát jelenleg már a különböző játékok teszik ki, amelyek közül leginkább a régi klasszikusok (Tetris tb.), illetve a logikai és a stratégiai prog­ra­mok a leg­népsze­rűbbek. A mobil játékok kü­lö­nö­sen a nőket érdeklik. A letöltők több mint egyharmada nő és ez a szám a jövőben tovább emelkedhet.

"Az UMTS-technológia és a kompatibilis készülékek térhódításával tovább nő majd a mobil játékosok száma, hiszen egyszerűbbé és gyorsabbá válik a nagyobb méretű fájlok, tartalmak letöltése is" - tette hozzá Manfred Gerdes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • petiNt #8
  szerintem vannak igenis jó játékok mobilra, és a fejlődés látványos (pl.: Fishlabs), amúgy meg mivel vannak források, ahonnan nagyon egyszerűen be lehet szerezni ezeket a játékokat, én nem fizetek értük.
 • Sith #7
  Nem tudom ki hogy van vele de én valahogy az egyszerüséget kedvelem
  pld PDA ra is ott a Age of NFS Tomb Raider meg kitudja mi még és én mégis ált a Jaw Breakerrel játszom :)
  valahogy ha uton vagyok vagy "dolgozom" akkor nem tudok ugy elmerülni a dolgokban mint kéne... telefonra ugyen ez igaz a legegyszerübb alap vackokkal játszogattam
 • birge #6
  "A mobil játékok kü­lö­nö­sen a nőket érdeklik. A letöltők több mint egyharmada nő"

  Ezek szerint a letöltők nagyjából kétharmada férfi, nem? Akkor viszont inkább a férfiakat érdekli, vagy legalábbis ők töltenek le többet...
 • Shadow_THH #5
  már évek óta meghatározó a mobil játékok iránti kereslet

  az hogy van olyan ember akinek több esze van annál hogy 700 huffot fizessen egy játékért az más kérdés
 • roliika #4
  De naív vagy...azt hiszed amiért pénzt adsz az jobb mint ami ingyenes? Olyan szép listát tudnék írni, olyan progikról amik jobbak mint a fizetősek, hogy nemigaz! "Dehogy fejleszt ide vagy oda. A mobiltelefonos játékok túlnyomó többsége a hálózaton belüli..." <- Gondold át újra. Ismersz olyan szólgáltatókat gondolom, ahol 480Ft-ért minden xart le lehet tölteni, 90%-uk nem díjköteles, gondolok itt a háttérképekre, csengőhangokra, és olyan Java alkalmazásokra ahol a fejlesztő kapott x ezer forintot aminek keretein belül minden jogot átadott a szolgáltatónak.
  Ha te ezekért akarsz fizetni, hát fizess áldásom rá. De megjegyezném, a mai mobilos játékok egyikében sem fedezhető fel semmilyen igényesség, amiért a mobil erőforrások gyengesége okolható. Ilyenekért pénzt adni...pfff...letölthetném mind, de nem teszem, mert 1től 1ig ...finoman fogalmazva Supermario kategória.
 • Morden23 #3
  Ekkora marhaságot.

  Dehogy fejleszt ide vagy oda. A mobiltelefonos játékok túlnyomó többsége a hálózaton belüli wap-szolgáltatás keretében érhető el, illetve bizonyos nagyobb neveknél (pl. az Oblivion, meg ilyenek) meg is rendelhető.

  Ezt a "DC-re meg warezra fejleszteni" dolgot felejtsétek el egyszer és mindenkorra. Ki az a hülye, aki azért tanul X éven keresztül informatikát, hogy aztán "ingyen" dolgozhasson? Ja, hogy ő kap fizetést? Ki az a hülye cég, aki ilyeneket ingyen csinál? Egyik sem, és ez így van jól.

  "Hogy ne szívjon a nép" -> Aki telefonon akar játszani, az majd letölti rá. Nem túl megterhelő a dolog. Ha meg igen, akkor nem kell ebben gondolkodni, nem pedig a világot fikázni, hogy nincsen ingyen.

  "Hogyhogy nem panaszkodnak mint a filmstúdiók, vagy 1es soft fejlesztők?"

  Majd fognak. És annak is a felhasználók isszák meg a levét. Az egész világ nagyszerű folyamatára a követkeező a jellemző: minden, ami kreativitást és pénzbefektetést egyszerre igényel (tehát dupla kockázat), mint például a zene, a film, a játékszoftverek, ott megfigyelhető a sekélyesedés. Ezt kapjuk mi "ingyen" letölthető dolgokként. Én inkább fizetnék az igényességért.
 • roliika #2
  Ezaz ezen csodálkozok énis. Mikor százasával lehet leszedni a gamékat, akkoris fog nőni a bevétel? Hogyhogy nem panaszkodnak mint a filmstúdiók, vagy 1es soft fejlesztők? Lehet, hogy azért, mert pl a Vodánál 100-150ft-ot kap a fejlesztő letöltött gaménként, vagy egyszerre megkapja a 40-70ezrét és felteszi DC-re vagy warezre, hogy ne szívjon a nép?
 • spy803 #1
  Érdekes, eddig azt hittem, hogy a mobiljátékokat ingyen lehet leszedni. xD