Gyurkity Péter

Óriási költségek a brit biometrikus azonosítóknál

A brit kormány nyilvánosságra hozta, hogy mennyi pénzt fordítottak a biometrikus azonosítók rendszerének kidolgozására: eddig 50 millió fontot emésztett fel a csődként értékelt program.

A ZDNet tudósításából kiderül, hogy a belügyminisztérium egy liberális parlamenti képviselő kérdésére válaszolva árulta el, mennyit fordítottak a rendszer kifejlesztésére. Idén májusig - két év alatt - egészen pontosan 46,4 millió fontot költöttek a programra, ám sokak szerint ez kidobott pénz, amit jóval hasznosabb célokra is felhasználhattak volna, tekintettel arra, hogy a biometrikus azonosítók biztonsága és gyakorlati haszna is megkérdőjelezhető.

A mostani hír mintegy ráadásként értékelhető azok után, hogy júliusban tökéletes csődként írták le az azonosítókártyákat megújítani hivatott kezdeményezést. Akkor a Sunday Times tette rá a kezét a kincstár és a rendszert felügyelő hivatal között zajló belső levelezésre. Kiderült, hogy a szűk támogatók körén kívül szinte mindenki haszontalannak tartja az újítást, amit ráadásul teljesen feleslegesen siettetnek, nagyban növelve ezzel a kockázatokat. A rohanás plusz terheket róhat a kormányzatra, márpedig Tony Blair a választási program és a következő ciklus igen fontos részeként tartja számon az új kártyák bevezetését.

A kérdést felvető képviselő katasztrofális pénzszórásnak nevezte az eddigi eredményeket, szerinte ugyanis inkább más projektekre - például a hatóságok munkájának javítására, létszámbővítésre, stb. - kellett volna költeni a hatalmas összeget. Egyértelmű kudarcként értékeli, hogy ilyen nagyságrendű kiadásokat követel egy olyan projekt, aminek eddig semmilyen gyakorlati eredményét nem ismerhették meg.

A vitának itthon az ad különös aktualitást, hogy éppen a napokban döntöttek a biometrikus útlevelek bevezetéséről. Az új dokumentum formáját tekintve ugyanolyan lesz, mint a jelenlegi, de borítója - az Európai Unió rendeletéhez igazodva - az eddigi kék helyett burgundi vörös színű lesz. A jelenlegi okmányok érvényességi idejük lejártáig használatban maradhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #9
    Nem, ha előbb elvész. De akkor egy kis bírság is van. Kikéve, ha ellopták, asszem. De azt meg jelenteni kell a rendőrségen is. Asszem.
  • Cat #8
    olvasd végig a hírt.
  • sguser #7
    miről beszélsz?
  • artschiatwork #6
    Valakinek biztos jól jött az az 50 milka...
  • fv #5
    De gáz, én pont most csináltattam kék útlevelet. Most várhatok 6 évet, mire lejár, és lehet végre burgundivörösem. :(
  • wanek #4
    Ez durván 20 milliárd 380 millió jó magyar forint.
    A régi "szlogen" szerint ennyiből mennyi inkubátort/lélegeztetőgépet/egyebet lehetne venni?
  • Tetsuo #3
    LOL
    Új útlevél bevezetéséhez azért mégse kelljen fontmilliárdokban számolni!
    Én az 1fontot is soknak tartom hiábavalóságra..
  • dez #2
    Azért az ablakon mégsem kell kidobni...
  • BiroAndras #1
    50 millió font az aprópénz, nem pedig "hatalmas összeg". Kormányzati költségvetésekben a milliárd (dollár/font/euró) az alapegység.