Berta Sándor

Csicsás, de kiábrándító az OneCare Live

Részletes elemzésnek vetették alá az Agnitum számítástechnikai biztonsági cég szakemberei a Microsoft új Windows OneCare Live nevű szoftvercsomagját. A véleményük a tesztek után elkeserítő és lehangoló volt.

Másfél hónappal ezelőtt és néhány napja is támadta a Symantec vezetője a Microsoftot, amiért megpróbál visszaélni az operációs rendszerek piacán lévő monopolhelyzetével és igyekszik megvetni a lábát a számítástechnikai biztonsági szoftverek piacán. Nos, amennyiben az Agnitum szakértőinek véleményét vesszük figyelembe, akkor nem biztos, hogy eleinte profi minőségűek lesznek a redmondi konszern biztonsági programjai. A szakemberek első benyomása az volt, hogy az OneCare Live egy szép, könnyen átlátható és felhasználóbarát szoftver. A jó külcsín alatt talált belbecs azonban kiábrándította őket.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz

Mint ismeretes, a Microsoft biztonsági csomagja idén május vége óta elérhető, évente 49,95 dollárba kerül és vírusirtót, személyi tűzfalat, kémprogramok elleni szoftvert, valamint biztonsági mentéseket készítő és a PC-t karbantartó alkalmazást tartalmaz. Az Agnitum jelentéséből idézve: "A beépített tűzfal még a legalapvetőbb képességekkel sem rendelkezik az engedély nélküli behatolók elleni védelem területén. Az adott számítógép könnyedén megkaparintható egy botnet segítségével." Nem túl hízelgő vélemény.

A több oldalas, meglehetősen részletes dokumentumból kiderül, hogy a OneCare Live felhasználóbarát kezelőfelülete is kívánnivalókat hagy maga után. Ezek közé tartozik, hogy csak körülményesen bővíthető az internetes hozzáféréssel rendelkező alkalmazások köre és ahhoz, hogy ez a funkció működjön is, az adott szoftvert újra kell indítani. Emellett pocsék az internethozzáférés szabályainak konfigurálhatósága és ugyanez mondható el hálózati adatforgalom hozzáférési lehetőségeiről. A Windows Defender nevű kémprogramok elleni modul pedig fennakadásokat okoz, kimondható: feleslegesen és túlzott mértékben lassítja az operációs rendszert.

A dokumentumból kiderült még: maga a kezelőfelület jól átlátható, minden beállítási lehetőség egyetlen ablakból elérhető. Az OneCare Live használatához azonban szükség van a .NET keretrendszerre. "A Windows OneCare Live jelentős átdolgozásra szorul, mielőtt bárki rábízná a számítógépe védelmét" - zárták nem éppen hízelgő értékelésüket az Agnitum szakemberei. A Microsoftnak tehát úgy tűnik, fel kell kötnie az alsóneműt, ha talpon akar maradni a biztonsági szoftverek piacán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pestaa #180
    Látom, folynak itt a nézetütközések, én mégis a cikkhez kapcsolódóan írnám le, hogy többet vártam volna a Microsoft-tól :sad:
  • saitek #179
    "Nincs itt valami Photoshop istenítő arc, aki megmondja konkrétan, miért lenne szar a GIMP, ha már néhányan állították"

    Próbáld esetleg a Photoshop topic-ban megkérdezni, lehet, hogy hamarabb választ kapsz:
    Photoshop
  • turul16 #178
    Biztos van olyan effekt az alfa csatornára alkalmazható, ami igy szinezi :) ha még se, ott az a sok féle script nyelv, amit támogat az cucc, abban nem lehet nehéz megírni ilyesmit.
    Bár pontosabban is megadhatnád, mit szeretnél geometrialiag.
    Nekem nem tűnik bonyolultnak, az a modszer, amit régebben említettem, hogy varázs szirszarolni jobb legyen.

    Nincs itt valami Photoshop istenítő arc, aki megmondja konkrétan, miért lenne szar a GIMP, ha már néhányan állították.
  • Caro #177
    Talán.
    De egyszerűbb lenne, ha így lehetne.
    Pl.: a varázspálca kijelölésnél a mask úgy gyengülne, ahogy a szín távolodik a kezdetitől
    Szerintem ez nagyszerű lenne, de ugyanakkor szerintem eddig semmi sem támogatja.
  • turul16 #176
    Nem lehet ugy, hogy duplikáld a réteget, alkalmazod az effektet aztán az alfa chanelt álítgatod(firkálod), végül ujra egyesíted ?
  • Caro #175
    Ezt igazából most találtam ki, nem tudom, hogy van-e valamiben ilyen.
    Csak arra gondoltam, hogy ha lehetne olyat csinálni, hogy a mask ne csak bináris legyen, hanem legyen külön mask channel, és akkor lehet olyan, hogy egy pixel pl.: csak 12%-ban van kijelölve.
    Ezután ha alkalmazok egy effektet a pixelre, akkor fogja az effekt eredményét és a pixel eredeti értékét, és a kettő súlyozott átlagából számítja ki az eredményt.
    Szerintem ez nagyon hasznos lenne.
  • turul16 #174
    "mask channel", Gimp-2.3.9-em van, itt lehet maskot tenni a channelre.., az nem ugyan az ?
  • noss #173
  • Caro #172
    Nekem bőven elég a GIMP, Photoshopot utoljára 3.0-t láttam, azóta csak Corel Photo Paint volt.
    Szerintem azért többet tudhat a Photoshop, a GIMP-ben is lennének olyan dolgok, amiket eltudnék képzeli (pl.: mask channel)
  • turul16 #171
    "Rengeteg többlet funkciója van azért egy photoshopnak. Nem foglalkozom ugyan vele, így nem tudnék példát mondani.." pont erröl beszélek, amkor én dumáltam egy Photshopot használóval nem tudott semit sem felhozni ami-t nem tudna GIMP. De neki szokatlan volt, ill. már ugy is megvette a Photoshopot, és ha már fizetett érte akkor használja.
    "de fogj egy wines gépet, és telepítsd fel rá mindkettőt" pont azért kérdem Photshopos forumózóktol, hogy ne én nézzem meg :)