60
  • Marlosh
    #60
    Szerintem mellekes,hogy sikerul-e nekik vagy sem kiepiteni (persze hatalmas attores lenne)
    A kulcsszo a kozossegi osszefogas!Nem kell annak csucstechnologianak lennie (bar persze nem art:))

    Mas:
    En sem sztarolom ezt a muholdas netet,de arrol volt szo,hogy milyen alternativ lehetosegek vannak meg es ha nincs mas es nagyon kell.....kozossegben,telepulesben kell gondolkodni es nem egyenben........Amugy telefonvezetek kell hozza es azert az mar nagyon-nagyon sok helyen van am:) Esetlegesen tanyakon is,bizony)
  • shabba
    #59
    Erről ide már leírtam az észrevételeimet, nem akarom duplikálni:
    http://prohardver.hu/f.php?mod=40&id=348285

    Érdekes ez a Bólyi project, egyben egyedi is a maga nevében, szóval nem lehet ezzel általánosítani. Ráadásul még csak terv, tervekkel meg mint tudjuk tele van a padlás.

    Kérdés Bóly város önkormányzata ilyen vastag lenne hogy csak úgy megengedhessen magának egy ilyen közel 500 milliós beruházási projectet csak IT-re? Ez úgy 400ezer lenne háztartásonként. Nem egy hamar fog ez megtérülni az önkormányzatnak a pénzt meg a beruházás végeztével le kell tenni az asztalra, EU-s támogatásról nem esik szó és hasonló külső pénzből, saját forrás esetén meg azt kell mondjam a hazai önkormányzatok nagy részét tuti nem veti fel így a pénz hogy ennyire költekezhessenek.

    A másik dolog épp te is írtad #57-ben, nem az egy jellemző egy szolgálatási területen hogy az ott lakók 100%-a előfizető, mert ha így lenne az sok esetben elégséges pénzügyi keretet jelente a beruházások megvalósulásához. Márpedig ennél a Bólyi projectnél is ezzel számolnak, minden háztartásba optikai kábelvég, aktív eszközzel, Set-top Box-szal az IPTV-hez. Vajh Bóly városának minden lakója fiatal jó anyagi körülmények között élő fiatal házaspár, gyerekkel? Semmi nyugdíjas, semmi nem iránt nem érdelődő, esetleg anyagi téren szűkölködő. Na akkor ez sem egy tipikus település lehet. Ott ahol az összes lakó majd megengedheti magának hogy előfizessen triple-playre és kifizessen majd havi húszezres havidíjat ott meg lehet kockáztatni egy ilyen jellegű beruházást mert 5-6 év alatt még meg is térülhet. Ez egy telconak még hosszú, de ha az önkormányzat hajlandó kiböjtöni akkor még belefér. Viszont ha mégsem lesz hajlandó mindenki, mindenre előfizetni és a bevételek sokkal kisebbek akkor a megtérülés is igen hamar felugrik 20 évre vagy többre. Ennyire jól bírja a Bólyi önkormányzat anyagilag, vagy valamelyik bank adott nekik 20 éves futamidőre 500 milliós kölcsönt kamatmentesen, mert van valami csókos ismerős?

    Nekem ez az egész project elég messze van a realítástól üzleti oldalról, a nagy magyar realítástól és annak velejáróitól meg aztán végképp.

    Kíváncsi leszek nem jut-e ez is mondjuk a "VII. kerületi adjunk ingyen netet a lakosoknak" típusú választási kampányfogáshoz. Ott is játszák már az eszüket lassan 4 éve, papíron már 5x lefixálták hogy juthat, míly csodákhoz a kerület polgárai és a vezetők de fasza emberek is - főleg ha újra lesznek választva - de netet azt nem látott még senki tőlük egy bitet sem.
  • shabba
    #58
    #37-ben linkeltél egy oldalt

    #40-ben leírták ez egyirányű műhódas kapcsolat, amihez uploadnak kell egy modemes kapcsolat is, ami árban is tényező hisz a dial-up percdíj nem olcsó. Rádásul épp e miatt ugrik azon kijelentésed is amit #36-ban hangoztatsz "Tanyara,falura,akarhova", mivel ha a tanyán nincs telefon akkor nem igen lesz uploadod, akkor pedig sütheted az egyirányú műhódas kapcsolatodat. Mellesleg interaktív működés mellett a műhód igen kis sebességet produkál(nem 16Mbps-et) azt is nagy késleltetés mellett. Nagyobb letöltési sebességet offline letöltés mellett lehet csak elérni, az már azért elég messze esik a normál broadband alternatív nyújtotta lehetőségektől pl. p2p-t nyugodtan elfelejtheted, ráadásul drága is ha nagy sebesség mellett csinálod mert felárat kell fizetni. Elég ha megnézed az #56-ban általad linkelt oldalt.

    Erre replikáztál te vissza #43-ban:
    "Szerintem meg nezd meg jobban! (a vissza a fooldalra reszt) Van ott 2 iranyu is:)"

    Nos én megnéztem, de egyébként is tudtam hogy a kétirányú műhódas elérés nem olcsó mulatság. Annak az áraiból idéztem, amit te is megtalálsz ha az általad írtak szerint cselekszel.
  • Morden23
    #57
    Ne röhögtess már ki. Ha szerinted van egy falu, amiben élnek 3000-en, és még teljesen lefedetlen, oda mennyire fog bárki is netet vinni, ha nem éri meg a befektetés? Merthogy 3000-ből véletlenül sem lesz 3000 internet-szerződés. Sőt, még 500 sem.

    Miskolc meg tipikus példája a kisvárosnak, sőt falunak. Igazad van.
  • Marlosh
    #56
    A miheztartas vegett:
    1, honnan a fenebol szedted azokat az arakat?
    arlista
    2,arrol volt szo,hogy internethasznalatra videken milyen alternativ megoldasok vannak,nem pedig arrol,hogy hogyan lehet a legjobb elofizetest szerezni p2p hasznalatra!!!
    3,sosem mondtam,hogy kurva jo,hanem hogy ilyen is van!
    4, csipem a hozzad hasonlo, 30 iq figurakat:) (ilyenkor az egig no az egom,hogy milyen okos vagyok:))
  • peba
    #55
    Borsodi vagyok.
    Egy évig toltam vodás GPRS-el, 100 mega/hó/3000.
    Aztán jött a jó ksi 512-es adsl.
    Megváltás volt?
  • szivar
    #54
    "Megjegyzem, nem csak Magyarországról beszéltem. A tejtermelés globális szinten túlcsordul, bőven több tejet állítunk elő, mint amennyit fogyasztunk. Egyébként ez nem mai poén, már évek óta ez van."

    Én sem igazán csak mo-ról beszélek. De amíg a sajtot pálmazsírból állítják elő, a túró és a 'tej' meg szintetikus, addig nekem ne magyarázza meg senki hogy túltermelés van a tejből. Sőt továbbmegyek, a sütő és egyébbipari vállalatoknál a tejpor helyett már vmi nem egészen természetes savóport használnak. Mert ez olcsó. És ez kell a népnek.

    Végül is az nem baj hogy tejtúltermelés. De az már igen, hogy vmi azonosítatlan izét árulnak tejként és társaiként. Szerintem.
  • junior117
    #53
    " addig a cégek oda fogják vinni a kábelüket, ahol fizetnek, nem pedig oda, ahol örülnek. Hidd el nekem, okkal nincsenek ott a cégek. Ha lenne egy szűz, esetleg egyszereplős piac, ami képes ellátni több versenyzőt, vagy tetemes bevételt, de legalább egy ócska nullszaldót (hogy legalább PR értéke legyen) biztosító terület, akkor már rohannak is a company-k."
    Megint benéztél vmit de nagyon:( pl:Miskolc van ugye a T-Rékom és van a chello (amit a pr.hu emberi telepitenek) hogy érdekesebb legyen söt a PR központja is Miskilc csak ugy véletlenül.(Központ címe:

    3533 Miskolc, Gózon Lajos u. 11.) nagyon rohannak ja majd elesnek ugy rohannak....szal vidéket csandesen egymásközt mindenkinek jut vmi és senki nem fog a masik levesébe köpni.Ált ugyanez van meg a kissebb településeknél is.
  • Marlosh
    #52
    Amugy:
    Kisvarosi internet
    Azt hozzatennem,hogy Boly nem eppen nagyvaros.......
  • Marlosh
    #51
    Amugy faluhelyen shopping centerek sincsenek,meg egy csomo minden ami varosban van, (plazak,stb.) azert miert nem pattogtok?
    Fel lett sorolva mik kozul lehet valasztani,ne nekem sirjatok,mert szar hely hungary........!
  • Marlosh
    #50
    Szerintem tanulj meg olvasni
    "nem olcso ha maganszemelykent akarod,de telepules szinten kiraly lehet"
    36.hsz vakeger!
  • Mice
    #49
    "Kapsz tőlem egy kisötöst, ha találsz műholdnetet BÁRHOL." mi van?

    ki a rák mondta, hogy szatelitnetet nyomhatok bárhova?
    nézd már meg kinek a postjára reagáltál vagy idézz. én világ életbe sose favorizáltama műholdasat...
  • Mice
    #48
    szép a latency ideje is... bongészgetni jó, de egyébre?...
  • Morden23
    #47
    "A városi hülyegyerekeknek meg annyit, hogy vidéken is rengetegen vannak, főleg fiatalok, akik hétköznap nagyvárosokban tanulnak/dolgoznak és nekik megszokott dolog a szélessávú internet de este vagy hétvégére vagy szünetekre ők is hazamennek és szeretnének netezni, ugyanugy ahogy tévét is nézhetnek, de nem szeretnének rá 10-15 ezer forintot ezért kifizetni havonta..."

    Ezzel nem mondasz semmit. hiába szeretne netezni. Nem lehet megérteni, hogy nem a vidéki emberrel való kibaszási kényszer miatt nincsen 20ezer szolgáltató a nagyvárosokon kívül?
    Ha államosítják az internetszolgáltatást, akkor majd lehet pattogni, hogy mi az, hogy az állam nem tol mindenhová optikai kábelt. Ameddig viszont "biznisz" az internetszolgáltatás, addig a cégek oda fogják vinni a kábelüket, ahol fizetnek, nem pedig oda, ahol örülnek. Hidd el nekem, okkal nincsenek ott a cégek. Ha lenne egy szűz, esetleg egyszereplős piac, ami képes ellátni több versenyzőt, vagy tetemes bevételt, de legalább egy ócska nullszaldót (hogy legalább PR értéke legyen) biztosító terület, akkor már rohannak is a company-k.
  • assdf
    #46
    Ha már a vidéki internetről beszélünk, akkor először tisztában kell lennie alapvető dolgokkal:
    1, nincs semmiféle versenyhelyzet ami lenyomná az árakat, mert a legtöbb helyen összesen 1 telefonszolgáltató van, esetleg még 1 kábeltévé (de ezek legtöbbször összebeszélnek, de falun általában kábeltévé sincs) igy aztán hiába van a t-comnak 5000 forintos csomagja, én itt vidéken csak a 10000 forintos csomagot tudom megvenni lévén az én szolgáltatom nem a t-com és a szolgáltatom nem versenyzik senkivel sem, mert nincs konkurencia.

    2, sokszor nem is a netdij a sok, hanem az hogy árukapcsolást végeznek, és olyan nincs hogy te csak előfizetsz adsl-re. Ha kell adsl akkor lennie kell érvényes telefonelőfizetésednek ez legalább plussz 3-4ezer forint...

    A városi hülyegyerekeknek meg annyit, hogy vidéken is rengetegen vannak, főleg fiatalok, akik hétköznap nagyvárosokban tanulnak/dolgoznak és nekik megszokott dolog a szélessávú internet de este vagy hétvégére vagy szünetekre ők is hazamennek és szeretnének netezni, ugyanugy ahogy tévét is nézhetnek, de nem szeretnének rá 10-15 ezer forintot ezért kifizetni havonta...
  • shabba
    #45
    És legalább megnézted az árát is? 256/64kbps 3 éves hűséggel 45ezer+fa, egyszeri díj 100ezer és ez még csak részköltség, eszközdíj 550ezer. Egy 3072/512kbps-es 218ezer+fa/hó.

    Az látszik hogy próbálsz nagyon okosakat mondani, de lövésed nincs arról a techonógiáról amit megváltó megoldásként ajánlgatsz falura. Nem tudod hogy két féle változta létezik, mennyibe is kerülnek, mi szükséges a működésükhöz és milyen működési feltételeket biztosítanak mennyi hátránnyal. Ennek ellenére szerinted ezek broadband helyettesítő alternatívák faluban. Legalább máskor olvass utána annak amiről írsz, mert így a tudatlanság nagyon hamar lelepleződik.
  • Marlosh
    #44
    Amugy meg csak egy hirtelen belinkelt oldal volt,van mas ceg is ha jol tudom,ami ilyesmivel foglalkozik.
  • Marlosh
    #43
    Szerintem meg nezd meg jobban! (a vissza a fooldalra reszt) Van ott 2 iranyu is:)
  • Morden23
    #42
    Megjegyzem, nem csak Magyarországról beszéltem. A tejtermelés globális szinten túlcsordul, bőven több tejet állítunk elő, mint amennyit fogyasztunk. Egyébként ez nem mai poén, már évek óta ez van.
  • szivar
    #41
    Nem lenne túltermelés (legalábbis nem ekkora) ha a multik nem úgy állnának hozzá a beszállítókhoz hogy (megtörtént eset): "Engem az sem érdekel ha homokból süti a pék azt a kenyeret vagy zsömlét, csak olcsó legyen". Ugyanez igaz a tejtermékekre is. Vegetarianus sajt, túró, tej. Tehenet nem látott egyik sem, sehol a gyártás folyamán, de legalább olcsó.
  • voodoothursday
    #40
    Sajnos az egyirányú műholdas net amiről linkeltél oldalt. Ez mellé még kell legalább egy modemes net is az uploadra .A kétirányú már jóval drágább , olyanyira , hogy nemhiszem hogy egy település ahol nincs semmilyen net ki bírna adni annyi pénzt hogy fentartsa. Az egyirányú megoldással meg kapásból csomó dolog kiesik amihez upload is kell, ahol elérhető ott szerintem inkább valami földi WLAN szolgáltató inkább mint ez.
  • Gerygrey
    #39
    Nem lenne túltermelés, ha nem a nyugati teszkógazdaságos, Lidlis hulladékkal lenne elárasztva a piac. Sajnos a magyar nép van olyan birka hogy 20 forint differencia esetén már rögtön az olcsóbbat veszi a minőségi magyar mg termék helyett.??Persze hogy az úthálózat előbbre való, de mint mondtam két külön dologról van szó, az állam építse csak az utat, a netet meg más, de mindkettő fontos.
  • Morden23
    #38
    Greyhound: ha már itt tartunk, tejből mértéktelen túltermelés van. Ellenben, az infrastruktúra-növelést nem internettel, hanem normális közlekedéssel lehet növelni.

    Mice: Megnézem, hogy a Matávnak (ami ebben a formában nem létezik, nem tudom, mit jelent neked a "fatáv") mi a retkes köze van a szatelitnethez. Kapsz tőlem egy kisötöst, ha találsz műholdnetet BÁRHOL. Ha visszakérdezel, megadom a honlapcímet, ellenben én kisötös helyett részesedést kérek.

    #32-es megjegyzésedet szimplán nem értem. Még mindig leszarom, hogy kinek van tehene, és pont azt írtam, hogy az ilyeneket nem kéne összefüggésbe hozni a témával.

  • Marlosh
    #37
    peldaul
  • Marlosh
    #36
    Emberek! Van olyan hogy muholdas net,tessek szepen utananezni,nem olcso ha maganszemelykent akarod,de telepules szinten kiraly lehet es akarhova megcsinaljak!Tanyara,falura,akarhova......
  • Sanyix
    #35
    Mert a műhold durván 36100 km-el magasabban "állna" az meg már nem kis távolság, kéne egy szép kis parabola antenna a küldéshez meg persze a fogadáshoz is... viszont az átlag parabola antennák normális tv-s műhold frekvenciákra(L sáv) készülnek 0,8-1,55 Ghz, 30 Ghz körül(Ka sáv) nemtudom hogy működnének ezek.
  • Omega
    #34
    Ha valaki képben van,
    akkor érdekelne, hogy műholdakkal miért nem tudták ugyanezt a netet megcsinálni eddig, miért nem lehet egy műhold felé adatokat "feletölteni" és egy ballon felé miért lehet ?
  • Mice
    #33
    köszi az infót
  • Mice
    #32
    de bírom vazze amikor valaki beszabadul egy site-ra. valaki anyáz. erre valaki kikel, majd egy harmadik aki amúgy beszélget valakivel mint ha nekiestek volna elkezd nekimenni annak akit anyáztak.

    vazze ébresztő! ki nem sz@rja le, hogy teszel e a tehenekre? neked írta? nem! szidták a tehenét? igen! akkor mit kell belekötni a másikba?

    a gyengébbek kedvéért ez itt 2 külön thread...

    " Ejj gyerek mióta szélessávú net van nálatok jobban fejed a tejet!"

    Szal egy elmaradott területre mér kell h az ember netezzen szélessávon?"



    "Hát nem éppen azért, mert nem menő, ha valakinek tehena van. Pont teszek rá, hogy van-e tehened."
  • shabba
    #31
    A kapcsolódó weboldal szerint 25-30km magasságból úgy 60km átmérőjű területet tudna ellátni egy ilyen ballonos megoldás up to 120Mbps sebességen. 30Ghz körüli freki tartományban üzemelne, ami úgy tudom esőtűrő, legalábbis fölfelszínen telcok jelenleg is használnak ilyen wireless megoldásokat, csak ugye ott a közvetlen rálátás szükséges.
  • Mice
    #30
    (lemaradt)
  • Mice
    #29
    "rengeteg alternatíva van, kábeles, telefonos, mikrohullámú vagy éppen műholdas internet kategóriákban is. "

    hol élsz te bácsi???
    menj le szabolcsba vazze és ha itt néhány kistelepüléseknél fatáv-on kívül mást is tudsz köttetni na azt megnézem!

    lehet hogy nálatok van, de itt amióta a fatáv bemutatott azóta már az is külön harc volt, hogy egyáltalán a kábeltévéért elhozzák ide a vezetéket, de egyébbe még így se invesztál a upc
  • Mice
    #28
    nagy magasságú = viharfelhők felett?
    mert pl. ha alatta van: nem csap bele a villám?
    ha meg felette van: nem zavarja az átjátszást a felhő?
  • shabba
    #27
    Azért szerintem ne ess át a ló másik oldalára. :) Szerintem örülhetsz ha ez a technológia közel olyan költségszinten tud majd netet szolgáltatni vidékre mint ami városban elérhető. Alá nem hiszem hogy fog menni, én szerintem el sem fogja érni inkább csak közelíti, lefaragva a nagy beruházási különbözetből amit egy optikai uplink kiépítése jelentene.

    Ha lesz is egy ilyen szolgálató, attól még a városi nem fog késztetést érezni hogy betámadja a vidéki falut, attól még az ő költségei változatlanul irreálisan magasak maradnak. Ha van egy ezer fős kitelepülésnek saját kis telefon központja, oda DSLAM-mal betelepülni és ADSL-t adni ma már azért nem olyan borzasztó költség. Mondjuk 50 előfizetőnél nem igen fog több összejönni, ott meg úgy 2-3 mila körül kijöhet egy ilyen beruházás. Ami az igazi gond hogy kapcsold össze a DSLAM-ot a legközelebbi optikai hálózattal ha a településig nincs optika. Ha meg optikát fektetnének akkor soxor 30-40km-t kellene áthidalni az meg már 100-120 milás költséget vonna maga után. Ez pedig már nem fér bele a költség keretbe a rentábilis szolgátatás mellett. Egy átlag netfizetésből ha mondjuk évi 50 ezer körüli összeget számol a telco a beruházás megtérülésre az is 50 user mellett évi 2.5 mila. Vagyis jó 50 évig tartana egy ilyen optikai beruházás megtérülése, amit nem vállalnak be a városi projectek 2-3 éves megtérülése mellett, akkor már inkább oda beruháznak az üzletileg jobb választás.

    Épp ezért tűnik pl. a Wi-MAX egy bíztató technológiának mert azzal nagyobb távolságot áthidalva is el lehetne juttatni p-2-p a kistelepülésig 10-20-30Mbps gerinckapacitást ami már az 50 userre elégséges lenne és talán a költségszint is kellő határok között tartható. Csak a Wi-MAX egy lassan beérő technológia, 1-2 évig még várni kell vele üzleti felhasználásban jobban elterjed, a lakossági meg még odébb lesz.

    A cikkben említett technológia is lehet egy reális megoldás az optikai uplink kiváltására ha megfelelő költségszint alatt lehet megoldani.
  • szivar
    #26
    "Valaki leyen oly kegyes hozzám hogy magyarázza el nekem miért jó egy elmaradott helynek attól hogy van-e szélessávú net vagy sem!
    De most komolyan!
    Jobb lesz a termés?
    gyorsabban bevezetik ettől a közműveket?
    Többet ad majd a béreslegénynek a gazda mert:
    " Ejj gyerek mióta szélessávú net van nálatok jobban fejed a tejet!"

    Szal egy elmaradott területre mér kell h az ember netezzen szélessávon?"

    Há' azé kő me a városi urigyerekeknek is van. És azok a ficsúrok se a munkára hasznájják a netet. Ott se azé van ám, me akkó jobban tanúl a kölök, hanem azé hogy legyen mire rejszolnia, ha meztelenkedős képet leseget valami ódalon. Meg ha nem kő majd buszoznija a szegínylegínynek azé hogy vegyen egy plazmatévét (kecskefejés közbe csak köll valamit níznije...) hanem megrendeli valamely internyetes bótba, azé csak könyebb lesz az élete.

    A jövőben bevezetendő elektronikus ügyintézésről meg ne is beszéljünk.
  • junior117
    #25
    Morden23 a pesti vagi csavoka aki ha akar legalább öt szolgáltato közzül váaszthatna.Nálunk képzeled ismerjük a villamost viszont nincs metronk:( szal olvasol csak nem látol mert vagy veszed a ADSL ami ott indul tyukbél kb:5000ft még nincs neted de van már telefonod ! meg 1024/128 1éves hüséggel 9400ft = 15000ft Borsodban!Elöször olvas és nézelödj forumokon utánna kezdjél minket fikázni légyszives.Köszi lehet messze lákunk a fövárostol de nem vagyunk parasztok.
  • Gerygrey
    #24
    Hogy érthető legyen: ha egy faluba a netet bevezetni 1 millió forint, de a faluban csak egy ember fog előfizetni havi 5000 HUF-ért, és nem várható, hogy BELÁTHATÓ IDŐN BELÜL ez az egy koma 20.000 másikat is hozzon, akkor nem csinálják meg az invesztációt. - ez így van, viszont itt jön a képbe ez a projekt, amiről a cikk szól. Felengedni egy ilyen lufit valószínűleg nagyságrendekel olcsóbb mint többtíz kilométert végigtúrni hogy 1 azaz egy darab faluba eljusson az optikai kábel. Ellenben, bár a cikkben nem esett róla szó, de valószínűnek tartom hogy egy lufi ha jó helyen van felküldve, akkor egyszerre több kis települést is képes ellátni szélessávú nettel.

    És mivel ez a lufis módszer olcsóbb, valószínűleg a netszolgáltatás is kedvezőbb áron megy majd rajta - és talán utópia, de megeshet az is hogy az ár/sávszélesség kedvezőbb lesz mint a városi kábelneté, ezért az ottani szolgáltató két dolgot tehet: vagy árat csökkent, vagy kiviszi a falura is a kábelt - de leginkább a kettőt egyszerre. Tehát a versenyhelyzet minden bizonnyal élénkülni fog, és ha ez bejön akkor falusi és városi egyaránt jól jár majd vele.

    Magyarán szólva: azzal a gyerekkel, aki falun lakik, nem TUDNAK folgalkozni. Jó, akkor ne foglalkozzanak vele, sőt, szüntessenek meg mindennemű infrastruktúrát vidéken. Kíváncsi lennék, 10 év múlva ki maradna falun, de főleg arra hogy akkor honnan lesz például a tej? Mert nem hinném hogy belátható időn belül divatba jönne a lakótelepi szarvasmarhatenyésztés. De ugyanígy igaz ez a többi mezőgazdasági termékre. Vidékre, falura igenis szükség van, és a városi ember érdeke is hogy fennmaradjon a magyar vidék, ha nem akar éhendögleni (vagy a nyugatról fillérekért behozott minőségen aluli termékektől megkattanni). És a falu vonzerejét csakis infrastruktúra-fejlesztéssel lehet növelni, ebbe pedig szerintem az internet, mint szórakozási lehetőség és ügyintézésre használható eszköz, ugyanúgy beletartozik mint a normálisan közlekedő buszjárat.

    szerencsemre van legalabb egy 64kbit/s-os!!! netem - az mifelénk is akadna, bár amíg volt, jó esetben ment 35k-val a csatlakozás, egyszer sikerült 40-el becsatlakozni és csak ámultunk milyen gyors :) Ez 5-6 évvel ezelőtt volt, nem tudom azóta mi a helyzet, de ma már 2006-ot írunk, az analóg modemes, és bármiféle percdíj alapú szart nem tudom internethozzáférésnek nevezni manapság.
  • mrfrodo
    #23
    Az hogy elmaradottabb, ugy kell erteni hogy nincs semmilyen lehetoseg arra hogy internetezzen valaki. Mint peldaul en, falun lakom, es szerencsemre van legalabb egy 64kbit/s-os!!! netem. Az hogy valaki falun lakik nem jelenti azt hogy bunko es nem erdekli az internet, a fajlcsereles, a voip, stb. Viszont rajtad latszik hogy varosi vagy mert meg azt se tudod hogy nem a tejet fejik hanem a tehenet...
  • Morden23
    #22
    Azért ne felejtsd el, hogy az állam takarója is csak addig ér, ameddig az államkassza ér. Tehát nagyon is számít a mennyiért. Ez még jóval nagyobb országokban, pl. Amerikában is nagyon sokat számít. Gondolod, hogy ott minden oregoni ürgeöntőnek WLAN figyel a dízeles áramgenerátor másik oldalán? Ugyan, dehogy...

    Szóval az államnak is money-ból kell gazdálkodnia, úgyanúgy, ahogyan neked is otthon abból kell gazdálkodnod.
  • HUmanEmber41st
    #21
    Igazából az államnak ( és azon belül az önkormányzatnak) kellene gondoskodnia az állampolgárok szükségleteiről.
    Ha minden x fő fölötti létszámú településre Internetet akarnak vinni, akkor elsősorban a hogyan legyen a kérdés. A mennyiért kérdésnek nem is szabadna abszolút számítania.
    Persze Magyarországon nem az a szempont, h [mindenkinek[/i] jó legyen, hanem csak annak, aki meg tudja fizetni.