Napi Online

Összedöntené a netet a madárinfluenza

A Booz Allen Hamilton Inc. tanácsadó cég szervezésében több mint harminc gazdasági vezető egyfajta háborús szimulációs játék keretében próbálta tesztelni, milyenek lennének egy az emberek között terjedő madárinfluenza-járvány következményei.

A szimuláció legenyhébb eredménye az volt, hogy mivel hirtelen több millió ember próbálna meg inkább otthonról, távmunkában dolgozni, a radikálisan megugró hálózati terhelés miatt összeomolna az internet, vagy legalábbis akadozóvá válna az adatátvitel. Fokozhatja a gondokat, hogy a rendszereket karbantartó személyzetet is megtizedelné a járvány, ugyanakkor csökkentheti a nyomást, hogy például sok felhasználó áttér az éjszakai internetezésre, ha úgy látja, hogy nappal hiába próbálkozik, illetve hogy az ágazat tempós fejlődése az elmúlt években felkészítette a szolgáltatókat a hálózati kapacitások gyors bővítésére.

Egy nagyobb gazdasági visszaesés hatásaihoz hasonlítja egy esetleges európai madárinfluenza-járvány gazdasági következményeit az a jelentés is, amelyet Lars Jonung és Werner Roeger, az Európai Bizottság gazdasági szakértői készítettek az intézmény megrendelésére az egészségügyi katasztrófa feltételezhető hatásainak előrejelzésére. Abban az évben, amikor a járvány kitörne, 180 milliárd euró veszteséget okozna az EU-ban a megbetegedések miatt kieső munkaórák miatt közvetlenül, illetve közvetve azzal, hogy átmenetileg megszüntetné a keresletet a turisztikai iparban, a távolsági közlekedésben, a szórakozóhelyeken és az éttermekben, kávézókban. Az EU GDP-je legkevesebb 1,6 százalékkal esne vissza, de elképzelhető akár 3-4 százalékos zuhanás is annak nyomán, hogy mintegy 150 millió európai (a régió lakosságának 30 százaléka) nagyjából három hétre ágynak dőlne. A halálos áldozatok száma 2,5 milliótól 3,4 millióig terjedhet - idézi a jelentést a Reuters.

Bár abban egyetértenek a szakértők, hogy a nagy visszaesést a gazdaság gyors rehabilitációja követheti, a hullámvölgy mindkét ágának meredeksége nagyban függ a kormányok, illetve a mindennapi emberek reakcióitól. Az előbbieknek fel kell készülniük a járvány kirobbanását követő első sokk következményeinek kezelésére, enyhítésére, míg az utóbbiak hozzáállásán vélhetően javít az a körülmény, hogy nem érné őket teljesen váratlanul az egészségügyi vészhelyzet. A járvány hatása függene attól, hogy az év melyik szakában törne ki - a turisztikai főszezonban például nagyobb kárt okozna.

Az utazások azonnal 20 százalékkal csökkennének a baj megjelenésekor és 40-50 százalékkal visszaesne a legfertőzöttebb országokba irányuló légi közlekedés. A biztosítók és befektetési társaságok rövid távon szenvednék meg a járvány hatásait, a bankoknak pedig az okozhatna gondot, hogy a munkából kieső ügyfelek egy része nem törlesztené hiteleit. Vesztese lenne a járványnak az árukereskedelem, de a gyógyszerrészvények árfolyama bizonyára megugrana, és sok pénz USA-dollárban, amerikai értékpapírokban keresne menedéket a nehéz hetek idejére.

Sötétebb képet fest az egészségügyi katasztrófa lehetséges következményeiről a teszt azon eredménye, amely szerint a járvány kitörésének 28. napján összeomlanának a szociális ellátórendszerek, és a kormányzatok kénytelenek volnának rendkívüli állapotot bevezetni. Az alapvető közszolgáltatásokat olyanok közmunkára kötelezésével tartanák fenn, akik már túlestek a betegségen, következésképpen vélhetően túlélték a vészhelyzetet.

Az 1918-ban kitört spanyolnáthajárvány 40-50 millió áldozatot szedett, míg az 1957-es ázsiai influenzajárvány 2 millió, az 1968-as hongkongi 1 millió ember életét követelte. A XX. század eleji egészségügyi katasztrófa nyomán előbb 2-6 százalékkal visszaesett a kiskereskedelmi forgalom az USA-ban, majd 1919 januárjában, a vész lecsengésével hirtelen 8 százalékkal megugrott. Szakértők a száz évvel korábbinál sokkal jobban szabályozott XXI. századi gazdasági körülmények között kisebb megroggyanásra és gyorsabb fellendülésre számítanak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RoD #8
    Amúgy a magyar étkezési szokásoknál egyáltalán nem veszélyes a madárinfluenza, ugyanis a magyarok általában jól átsütik, főzik az ételeket és így a legtöbb vírus kipusztul.
    A madárinfluenza főleg azokban az országokban terjedne jobban,ahol nem divatos ennyire átsütni főzni a dolgokat.
    Mi pl nem eszünk véres húst, de vannak olyan országok, ahol ez majd hogy nem alap, hogy csak félig átsütve esznek meg bizonyos húsokat.
  • cadgers #7
    Végén még megjelenne neten is a madárinfluenza IP címről IP címre terjedő változata
  • TommoT #6
    nah igen, van még egy csomó vírus, amit ugyanígy fel lehet fújni, csak most ezt választották ki
    annyi minden szar fenyegeti az embert... csoda hogy még nem volt valami világméretű dolog
    mondjuk, hogy a média felfújta annyi előnye van, hogy nem váratlanul fog bekövetkezni az emberről-emberre terjedő változat, ha megtörténne
  • TommoT #5
    ez a vírus 30 évente kiújul, 1970ben is volt madárinfluenza járvány, még feljegyzések is vannak arról, hogy Magyarországon is belehalt pár madár azt mindenki magasról tett rá
    most a média felfújta, ennek hatására ha járvány törne ki mindenki indulna fosztogatni meg orvosokat rabolna el, nem netezne...
  • HappyBoy #4
    Na akkor bespájzolok filemkből :D
  • Komolytalan #3
    Kb ugyanúgy belehalna bárki, akármilyen körülmények között él. Az egyetlen mák hogy emberről-emberre terjedő változata egyelőre nincs a vírusnak. Mint ahogy sok1000 egyéb, ennyire nem reklámozott vírusnak sincs. Majd ha lesz, akkor lehet betojni.
  • Dodo55 #2
    Semmi bizonyíték nincs arra, hogy egy normális körülmények közt élő emberre milyen veszélyes a madárinfluenza. Mivel azok az emberek, akik belehaltak, nem igazán éltek normális körülmények között. Szerintem, ha egy normális körülmények közt élő ember elkapná, talán kevesebb baja lenne, mint egy sima influenzától.
  • quentit #1
    Ezek lennének a legnagyobb gondok? Ezek a kedves elemzők is lehet, hogy meghalnának...