MTI

Honlap a szervátültetés ismertetésére

A szervátültetéssal kapcsolatos tudnivalókat ismerteti átfogóan a www.szervatultetes.hu címen található új honlap - mondta el a "Transzplantációs Alapítvány a Megújított Életekért" elnevezésű szervezet elnöke.

Szalamanov Georginé a sajtóértekezleten elmondta, hogy a lakosság nagy része nem ismeri kellően a szervadományozás törvényi feltételeit. "A magyar törvényi szabályozás a feltételezett beleegyezés elve szerint működik, tehát lényegében semmit nem kell azért tenni, hogy donor lehessen valaki, hanem akkor kell tiltakozó nyilatkozatot tennie, ha nem akarja, hogy szerveit valaha is kiemeljék".

"Halottból szerv, illetve szövet eltávolítására átültetés céljából akkor kerülhet sor, ha az elhunyt életében ez ellen nem tett tiltakozó nyilatkozatot" - fogalmaz az 1997. évi CLIV. törvény az egészségügyről XI. Fejezet, 211. paragrafus (1). A szervátültetés a világon már több mint 1 millió ember életét hosszabbította meg világszerte, sokkal többen azonban örökre lemaradnak az életmentő esélyről. Napjainkban is nagyon sokan várnak beültethető ép szervekre, ám hiába. A vallási, kulturális hagyományokhoz köthető okok miatt sokakat az ismeretek hiánya is visszatart.

Az új honlap a kampány információs bázisa, központi eleme. Az alapítvány vezetőinek célja, hogy akár egy középiskolás is megérthesse, mit is jelent a szervátültetés. A weboldal a transzplantációval napi szinten foglalkozó szakemberek közreműködésével készült el: munkatársai között van dr. Nagy Aladár (Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet (OBSI) - aki a szervátültetésről szóló törvény megalkotásában is részt vett -, dr. Máthé Zoltán (Transzplantációs és Sebészeti Klinika, Budapest) vagy Mihály Sándor (Hungarotransplant KHT).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • PT #1
    Elsőre "szerverátültetést" olvastam - sokat ülök vajon a gép előtt? ;-)