Berta Sándor

Csak Linux-kompatibilis PC-ket vásárol Tajvan

A Central Trust of China (CTOC) nevű szervezet előírásai szerint a tajvani hivatalok által a jövőben használt számítógépeknek kompatibilisaknak kell lenniük a Linux operációs rendszerekkel.

A CTOC felel többek között a tajvani iskolák és más közintézmények PC-vel való ellátásáért. A szervezet szerint csak így csökkenthetők azok a járulékos szoftverköltségek, amelyek főleg a Microsoft programok használatának köszönhetők.

A legújabb, idén május és szeptember között zajló számítógép-beszerzési pályázaton 120 000 PC megvásárlásáról dönt a CTOC és a megvételre kínált konfigurációk Linux-kompatibilitását külön is megvizsgálják a szervezet szakemberei. A pályázaton összesen 33 számítógép-gyártó vesz részt, köztük van például az Acer, az Asustek, a Lenovo és a Hewlett-Packard is. Egyes gyártók, így a Gigabyte és a Synnex számítógépeinek még meg kell felelniük az előzetes Linux-kompatibilitási vizsgálatokon.

A CTOC ezzel a lépéssel tesz eleget annak a korábbi tajvani kormányhatározatnak, miszerint a közintézményekben 25 százalékra kell csökkenteni a Microsoft-szoftverek arányát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Monkey #4
    Szerintem csak a kisebbik ok az anyagi szempont. A nagyobbik a totális kontrol megvalósításának lehetősége. Erre pedig (szigorúan szvsz) sokkal alkalmasabb a GNU/Linux.

    Amúgy pedig talán tényleg semmi kivetni való nincs benne, ha valaki mindent megtesz azért, h. függetlenítse magát az oly fejlett és kultúrált nyugat eme csökevényétől. (ismét szig. szvsz)

    Ha egy hw kínai eredete (Lenovo) arra predesztinálja az adott terméket, hogy az Egyesült Államok kormányzati szerveinél hivatalból üldözendő és elvetetndő legyen, akkor miért lenne ez másképp fordított esetben az operációs rendszerek piacán? Ha egy kinai hw elem alkalmas arra, h. elősegítse a gyártó ország kémtevékenységét, akkor egy redmondi oprendszer fokozottan és hatványozottan alkalmas lehet a feladat ellátására.

    De lehet, hogy paranoid vagyok...
  • CyrSyS #3
    Jó napot kedves DjDano! Nagy tévedésben élsz. A linux igen is csak is magától ér el sikereket. Ez kiválóan érzékelhető a unix történetén. Már a 70.-es években igen sok nagyszámítógéeps rendszereken alkalmazták, és igencsak bevállt. eleve multitasking-es, multiprogramozott, és multiuseres. Ilyet a windowsról a 90' években lehetett elmondani. Támogatottság, funkcionalitásban egyértelműen a linux fejledtebb. Saját maga érte ezt el. Módja egyszerű. Kernel felkerült az internetre és Linus beleeggyezésével bárki bővíthette. Eredmény egy kifort rendszer aminek jelenlegi fejlesztése a kényelemre megy rá. Ha a sikert abban mérjük hogy melyiket használják többen a világon, nos windows nyert, de a linuxok többsége ingyenes, bárki igénybe veheti, és ha tetszik használja. Microsoft ilyet nem engedne meg. Én is windowst használok mert kényelmesebb. Linuxot megkell tanulni kezelni és akkor válik kényelmessé. Szerintem a linux is egyaránt sikeres és hatékony a megfelelő alkalmazási területen.
  • DjDano #2
    "A CTOC ezzel a lépéssel tesz eleget annak a korábbi tajvani kormányhatározatnak, miszerint a közintézményekben 25 százalékra kell csökkenteni a Microsoft-szoftverek arányát. "

    Azért nem kicsit nevetséges, hogy ilyen antidemokratikus lépésekkel akarják visszaszorítani a MS-ot... ha annyira király a Linux érjen el magától sikereket, ne a másik likvidálásával !!
  • turul16 #1
    Én is. Aki ugy gondolja, hogy linuxot esetleg kipróbálja valamikor az is figyeljen rá. Az ilyesmi intézkedések kényszeríthetik ki a linux jobb támogatását, a HW gyártók így előbb utóbb jelentős piactol esnek el, ha nem támogatják a pingvint. Pingvin kombatibilis hardwerek, némileg megbizhatóbbak, mert "HW-bug-ok" könyebben kiderülnek, és ezeket köv. példányokban a gyártó javítja, vagy biost frissít...