23
  • dez
    #23
    Értsd már meg, hogy a házhűtő ventinek eddig is egészen minimális hangja volt, mert kb. 6 voltról járt, és az se a legrosszabb volt. Aminek volt (bár relatíve halk, de éjjel bőven hallható), az a procihűtő (pedig ez is [hihi, most látom] Silent Blade ventis "szupercsendes" GlacialTech Copper Based Silend Breeze II-es volt - pedig a jópár kipróbált között ez volt a legcsendesebb), és a grafkártya hűtő (ez is alacsony fordulaton ment, nap közben alig volt hallható).

    Lényeg, ha ment a gép, nem volt igazi nyugalom. Hanem rátelepedett a szobára a halk, de átható zaj, zúgás, sziszegés, és nem utolsó sorban alacsony frekis búgás. Ez főleg éjszaka "erősödött fel", de nap közben is érzékelhető volt.

    Ha még rám hatott volna is egy ilyen csodamárkanév (no way), barátnőmre nem.

    Meg nem tudom, minek erőlködsz, amikor magad is mondtad, hogy a nagygépednek azért van némi zaja. Ja, abban biztos nem volt Silent Blade! :P
  • BiroAndras
    #22
    Szerintem próbálj ki egy SilentBlade-et, mielőtt véglegesen ítélkezel.
  • dez
    #21
    Akkor a barátnőm sem átlagos halandó, mert ő panaszkodott még az előző, spéci ventis gép halk, de északa főleg jól hallható zajára is... :P
    És mondhatom, a tökéletes csendhez képest a kisebb, de folyamatos zaj is zavaró. Vagyis akkor látja az ember a különbséget.
    Az persze igaz, hogy a porszívó után a spéci halk venti is sokkal jobb. (Bár nekem pl. sosem volt porszívó a gépem. :) )
  • BiroAndras
    #20
    Lehet, hogy a te szuperéles fülednek csak a víz a jó. Legyen. De átlagos halandóknak bőven elég a levegős hűtés is. Lehet, hogy nem lesz szupertökéletesen zajtalan, de a régebbi átlag gépek porszívókat megszégyenítő hangjához képest fényévekkel jobbat lehet összerakni.
  • dez
    #19
    "Ez nem szép tőlük. Ettől függetlenül az idő nagy részében áll a venti."

    Nem tudom, miért van bennük letiltva (talán valami trükkel szorzó-tuningot lehetne csinálni, azaz nem csak lefelé állítani a szorzót, és talán úgy gondolták, hogy ilyen olcsón azért mégse), mindenesetre - asztali procihoz képest - eleve igen kevesen fogyasztanak (max. 35W), hát még ha nincsenek is terhelve. A régi haltos megoldás viszont lehet, hogy továbbra is működik, lásd régebbi CnQ driverek. De itt szinte felesleges ez is, az is.

    "Az enyém is lehetne, ha nem lenne benne fél tucat különféle vincsi. Meg mivel csak napközben megy, nincs értelme, a háttérzaj mellett így sem hallom."

    Sokminden lehetne, csak szerintem én közelebb állok az átlagos esethez az egy darab nagyobb teljesítményű gépemmel, aminek leginkább csak vízzel lehet közel 0-ra csökkenteni a hangját.
  • BiroAndras
    #18
    "Ha pl. Maxtor lenne, aktiválni lehetne benne a halk üzemmódot, amitől megszűnik a fejmozgás hangja is, és még csak nem is lassul tőle. A Seagate-ekben eleve aktiválva van."

    Akkor majd megnézem, hogy milyen. Többségében Maxtor vinyóim vannak, de ez pont nem olyan.

    "Hm, de azért nem egyfolytában ugrál az a fej. Így nem nyomhatja el folymatosan az egyéb zajokat."

    Nem mindíg, de az épp elég.

    "CnQ csak 3100+-tól felfelé van a Sempronokban."

    Ez nem szép tőlük. Ettől függetlenül az idő nagy részében áll a venti.

    "Hm, nos, nekem a "nagygépem" (csak ez van) a teljesen zajtalan."

    Az enyém is lehetne, ha nem lenne benne fél tucat különféle vincsi. Meg mivel csak napközben megy, nincs értelme, a háttérzaj mellett így sem hallom.
  • dez
    #17
    Pontosabban 3000+-tól (s.754).
  • dez
    #16
    Ha jobban megnézed, én sem azt írtam, hogy a márka nem számít. Csakhogy, általában azok a "szuperventik" is alacsonyabb fordulaton járnak, az is erősen hozzájárul a halksághoz. Elég alacsony fordulaton elhanyagolhatóvá válik az egyéb különbség.
  • dez
    #15
    "Rendes 7200-as. Még csak nem is Maxtor (egyébként nem emléxem, hogy milyen)."

    Ha pl. Maxtor lenne, aktiválni lehetne benne a halk üzemmódot, amitől megszűnik a fejmozgás hangja is, és még csak nem is lassul tőle. A Seagate-ekben eleve aktiválva van.

    "Üresjáratban az enyémnek is. Akkor van hangja, ha valaki ír rá. Letöltés közben pedig ez elég gyakori."

    Hm, de azért nem egyfolytában ugrál az a fej. Így nem nyomhatja el folymatosan az egyéb zajokat. ;)

    "Az nekem is hallatsztik (gyári), viszont egy Sempron 2600+-om van, ami CnQ-val olyan kevés hőt termel, hogy a ventinek nem is kell fororgnia (az alaplap szabályozza a fordulatszámát a házhűtőével együtt)."

    CnQ csak 3100+-tól felfelé van a Sempronokban. Persze ha nem terheled, kevesebbet fűt így is.

    "A nagygépem nekem se zajtalan, de mivel az csak napközben megy, ez nem is gond. Még így is sokkal csendesebb, mint a korábbi gépeim."

    Hm, nos, nekem a "nagygépem" (csak ez van) a teljesen zajtalan.
  • BiroAndras
    #14
    "De szerintem a márkánál többet számít a ventiknél a fordulatszám+méret"

    Azért a márka is számít. más ventik ugyanolyan méretben ugyanolyan fordulatszámon hangosabbak. Sokat számít a gyártás minősége. Ha jó a csapágy, és rendesen ki vannak egyensúlyozva a lapátok, akkor nincs vibráció, és így nincs motorhang. A lapátok alakja meg a szállított levegő mennyiségét és az áramló levegő hangját befolyásolja.
  • BiroAndras
    #13
    "Milyen vinyód van neked?"

    Rendes 7200-as. Még csak nem is Maxtor (egyébként nem emléxem, hogy milyen).

    "Az én vinyóimnak gyakorlatilag 0 hangja van"

    Üresjáratban az enyémnek is. Akkor van hangja, ha valaki ír rá. Letöltés közben pedig ez elég gyakori.

    "De szerintem a márkánál többet számít a ventiknél a fordulatszám+méret"

    Lehet, én csak a saját tapasztalatomról beszélek. Nekem ez a márka bevált minden szinten, úgyhogy nem fárasztom magam azzal, hogy másikat is kipróbáljak.

    "A procihűtőét főleg hallottam."

    Az nekem is hallatsztik (gyári), viszont egy Sempron 2600+-om van, ami CnQ-val olyan kevés hőt termel, hogy a ventinek nem is kell fororgnia (az alaplap szabályozza a fordulatszámát a házhűtőével együtt).

    "Meg a videokártáét is."

    Integrált kártya passzív hűtéssel. Garantáltan csendes.

    A nagygépem nekem se zajtalan, de mivel az csak napközben megy, ez nem is gond. Még így is sokkal csendesebb, mint a korábbi gépeim.
  • dez
    #12
    Milyen vinyód van neked? Az én vinyóimnak gyakorlatilag 0 hangja van (5cm-ről lehet csak hallani). Szal ez nem kifogás. :)
    Nekem is GlacialTech "szuperhalk" procihűtőm és házhűtőm volt. De szerintem a márkánál többet számít a ventiknél a fordulatszám+méret [pl. a Papst is lassabban forog a szokásosnál, bár az igaz, hogy egyéb paraméterében is jobb a szokásosnál, motorhangja is halkabb, de alacsony fordulaton amúgy sincs]: most valami névtelen venti van a radiátoron, 12cm-es, 900-as fordulaton, és nincs hangja. A korábbi házhűtőt gyorsabban kellett járatni, mert több hő termelődött a házban, és annak már kicsit lehetett hallani. A procihűtőét főleg hallottam. Meg a videokártáét is.
  • BiroAndras
    #11
    Nem mindegy, hogy pontosan milyen ventiket használsz. A legtöbbnek valóban van egy kevés hangja, de amik most vannak nekem, azok gyakorlatilag teljesen zajtalanok.
    És még ha van is valami hangjuk, amit csak én nem hallok, akkor se számít, mert a vinyó már így is hangosabb, és azzal nem sokat lehet kezdeni.
    És a vízhűtés árához képest ez szinte ingyen van, szóval azt az esetleges pici zajt simán el lehet viselni cserébe.
  • dez
    #10
    Nos, nekem kb. ilyen rendszerem volt, mielőtt vízhűtésre tértem (halk pumpával és lassan forgó nagy radiátor-hűtő ventivel), és... volt hangja, épp azért léptem tovább a vízre. :) Talán kicsivel jobb a fülem, nem tudom. :)
    Bár viszonylag olcsón megoldottam a dolgot (kb. 30e), de ez nem általános, a legtöbb ker.forg. vízhűtés ennek 2-3x-osa.
  • BiroAndras
    #9
    Olcsóbban is lehet.
    - 400W-os ChiefTech táp 12 centis ventivel. 10000Ft
    - GlacialTech SilentBlade 8-9-12cm házhűtők. 1200Ft/db
    - Olcsó proci hűtő cserélhető ventivel. Megy rá a SilentBlade. 5000Ft
    - GlacialTech NorthPole 1000 VGA hűtő. 7000Ft (vagy gyári passzív hűtés)

    Ez az összeállítás olyan csendes, hogy éjjel tökéletes csendben is csak akkor hallod, ha egész közel hajolsz.
    És semmivel se drágább, mint a hangosabb megoldások.
    Egyébként ma már a gyári megoldások is elég csöndesek. Nekem X2 4200+ és X1600XT van, és nem cseréltem le a gyári hűtést, mert egyáltalán nem hangosak. A szerveremnél kellett csak szerelni, mert az éjjel is megy, és így nem csendesnek, hanem totál zajtalannak kell lennie.
  • dez
    #8
    Újíts be egy vízhűtőrendszert, + egy csendes tápot. (Mindössze pártízezer. ;))
  • Molnibalage
    #7
    Jó lenne, mert akkor olyan csndes lenne a gép, mint a jó régi masináim. Egy cégnél egy 386-os csinálja a telefonszámlát.K*rva csendes! Na ilyen kéne...
  • dez
    #6
    "a jelenlegi érték ezredére csökkentik a szivárgást, amelynek révén tizedére esik vissza a fogyasztás"

    Na, lehet majd izzítani az ipari kémeket. :D Bár talán licencelni is lehet majd.

    "legalábbis az ultra-alacsony feszültségű mobil chipeknél."

    Hm, ez lesz majd az új unikum. Az eredeti ár 3x-osáért. Minek siessék el az asztali bevezetést, a hűtőgyártók még zúgolódnának.
  • dez
    #5
    Csak az a gáz, hogy most olyan az informatika-oktatás (Intel és MS szíves közreműködésére), mintha irodalomból csak 1-2 írót-költőt tanítanának (a többi meg önszorgalom).
  • dotkom
    #4
    lol :D
  • FecaA
    #3
    Vannak érdekes esetek :D
    Nálunk a tanár azt hitte, hogy bex@art az egér kábel, amikor én ráézésre megmontam, hogy ez lefagyott... :) Persze nem hitt nekem, hívta az okosabb tanárt... az meg gondolom jót nevetett magában Jah! Meg el bírtok képzelni egy 200 magas 180 kilós számtek tanárt, aki 2 újjal gépel? Remegett a talaj
  • adam012
    #2
    hehe. nekünk számtek órán nemtudtaq megállapítani a tanár hogy a 486-osban holvan a processzor:D nekem kellett megmutatni:DDD
  • dxtr
    #1
    irodalom óra:
    Ady-összes

    informatika óra:
    Intel-összes