MTI

APEH: működik az elektronikus bevallási rendszer

Zavartalanul működik az elektronikus adóbevallási rendszer, nem igazolódtak be a sajtóban is megfogalmazott aggályok - jelentették be az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) szerdai sajtótájékoztatóján az adóhatóság vezetői, Futó Iván és Vámosi-Nagy Szabolcs elnökhelyettesek, valamint Baja Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) Elektronikuskormányzat-központ (Ekk) kormánymegbízottja.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az APEH elnökhelyettese elmondta: eddig 680 ezer bevallás érkezett az ügyfélkapun keresztül 96 ezer cégtől. A május 1-jétől elektronikus adóbevallásra és adatszolgáltatásra kötelezett mintegy 51 ezer cég, illetve magánszemély közül május 6-ig 1.100 nyújtott be bevallást. A központi adattárban ugyanakkor még 45 ezer, az adóhivatal által nem feldolgozott bevallás van.

Baja Ferenc szerint a vállalkozók jól vizsgáztak, úgy véli, a többség határidőre teljesíteni tudja elektronikus bevallási kötelezettségét. A kormánymegbízott szerint fűződnek érdekek ahhoz is, hogy ne legyen átlátható a járulékfizetési rendszer. A munkavállalóknak érdemes figyelemmel kísérniük, hogy a munkáltatók befizették-e a járulékokat, mert ennek alapján juthatnak majd hozzá a szolgáltatásokhoz - hangzott el a tájékoztatón.

A regisztráció is megfelelő ütemben halad, az erre kötelezett mintegy 51 ezres körből eddig körülbelül 2 ezren nem regisztráltatták magukat, őket most körtelefonnal figyelmeztette az adóhivatal. Az érintett cégek egyébként februárban névre szóló tájékoztatást kaptak kötelezettségükről. A regisztrációt elmulasztókat az adóhivatal legfeljebb 500 ezer forintos bírsággal sújthatja. A moratórium a regisztrációt nem teljesítőkre nem vonatkozik, a szankcionálást mindazonáltal egyedileg mérlegeli az APEH.

Az adóhivatal május végéig türelmes a központi rendszeren keresztül május 31-ig feladott hibás illetve késedelmes bevallásokkal kapcsolatban, a bevallások határideje azonban továbbra is május 12., s a fizetési kötelezettségeket is határidőre teljesíteni kell - hangsúlyozták az adóhatóság vezetői. Az APEH május 17-én megkezdi az elektronikus adatszolgáltatásra kötelezett munkáltatóknál az ellenőrzéseket. Nem csak azoknál jelennek meg a revizorok, akik nem teljesítették bevallási kötelezettségüket, hanem kitérnek erre a jelenleg folyó mintegy 10 ezer ellenőrzési folyamatban is.

Május 12-ig mintegy 51 ezer - a 10 ezer legnagyobb és a kiemelt adózók, valamint a havi, illetve negyedévi bevallásra kötelezett, munkáltatónak, illetve kifizetőnek számító - cég mintegy 2 millió munkavállalójáról várnak adatokat. Mintegy 1,2 millió foglalkoztató számára az elektronikus bevallás 2007-től lesz kötelező. Az APEH már megkezdte ennek a körnek a tájékoztatását is, eddig 120 ezer levelet kiküldve.

Az adóhivatal által május 22-ig várt mintegy 2,5 millió személyi jövedelemadó (szja) bevallásból 1,357 millió már megérkezett, ezek kétharmadát az APEH honlapjáról letöltött nyomtatványon nyújtották be. A bevallást benyújtók több mint fele összesen 42 milliárd forintot igényelt vissza. Az APEH 806 esetben késlekedett a visszatérítéssel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!