Berta Sándor

Egyre népszerűbb a Vatikán online oldala

Judith Zoebelein munkája sikerességének nem is lehetne ékesebb bizonyítéka, mint az a tény, hogy napi tízmillió oldallekéréssel a Vatikán honlapja a világ leglátogatottabb internetes oldalai közé tartozik.

A weblap kilenc éve üzemel, népszerűsége azóta is töretlen. "Van az internetnek védőszentje?" - kérdezik meg gyakran az érdeklődők Judith Zoebelein vatikáni nővértől. A Vatikán 55 éves webszakértője kénytelen közölni a felhasználókkal, hogy sajnos még nincs, de javaslatokat szívesen elfogadnak bárkitől. Mindenesetre a pápai honlapot a New Yorkban született nővér védőszent nélkül is tökéletesen felépítette.

A törékeny hölgy is tudja, hogy a világhálón is óriási az érdeklődés II. János Pál pápa iránt. A legtöbben Őszentsége magánéletéről szeretnének részleteket megtudni. A Vatikán a pápa hivatalba lépésének tavalyi, 25. évfordulójára kereken 180 ezer e-mailt kapott a hívektől. A katolikus miniállam internetes irodájának csapata több postafiókot állított üzembe, amelyek összesen hat nyelven voltak elérhetők. A szerver csak nagy nehézségek árán tudott megküzdeni a hatalmas elektronikus levél-mennyiséggel, mivel mind a számítógépek, mind az emberek túlterheltté váltak. Még szerencse, hogy a pápa e-mail címéhez hivatalosan csak őszentsége születésnapján lehet hozzáférni a www.vatican.va internetes címen.


A nővér 1991-ben adta be jelentkezési kérelmét a Vatikánhoz, amikor a miniállam egy tapasztalt szakembert keresett számítógépes rendszerének a felépítéséhez. Előnyt jelentett, hogy a hölgy apja maga is programozó volt. Amikor elkezdett dolgozni, gyakorlatilag alig voltak PC-k a Vatikánban és több bíborosnak is ő segített számítástechnikai kérdésekben.

Ezzel szemben jelenleg ezer vatikáni e-mail cím létezik és minden iroda rendelkezik internet-hozzáféréssel. Az Apostoli Palota szervertermében - amely csak néhány emelettel van a pápa lakosztálya alatt - 30 szerver található. Egy kaliforniai cég pedig már egy második szerverterem üzembe állításán dolgozik. Mint Luigi Salimbeni koordinátor mondja, mindez azt jelenti, hogy a jelenlegi számítógépes kapacitásukat meg fogják duplázni.

A Szentszék először 1995 karácsonyán volt online is elérhető. Judith nővér szerint a pápa nagy rajongója a korszerű technikáknak, mert úgy véli, a segítségükkel még több emberhez eljuthat a Földön az Evangélium üzenete. II. János Pál pápa 2001-ben csatlakozott fel először a világhálóra és küldött egy e-mailt Ausztráliába.

A katolikus hitközösség számára 2005 is tartogat meglepetéseket, lévén ekkor kezdik meg az első virtuális portál tesztelését, ami lehetővé teszi majd, hogy a hívők például egymással chatelhessenek.

Judith nővér mindenesetre elégedett. Úgy véli, sikerült megvalósítania mot­tó­ját, a­mely így hang­zik: "A szent­ség­nek a technikában is vissza kell tükröződnie." En­nek szel­le­mében Gábriel arkangyalról nevezik el magát a weboldalt, míg a számítógépeken alkalmazott tűzfal Mihály arkangyal nevét viseli majd, a vatikáni alkalmazottak számára hozzáférhető intranet névadója pedig Rafael arkangyal. A nővér szerint szükségük is van az őrangyalok védelmére. A módszer talán sokakat megmosolyogtat, de szó, mi szó, eddig még egyetlen vírus vagy más szá­mí­tás­tech­ni­kai kártevő sem tudta megbénítani a Vatikán szerverét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • mazsa #6
  www.pornolize.com :P
 • dez #5
  Legalábbis azt állítják...
 • antijedi #4
  na majd ha lesz központi sátánista webszerver akkor lesznek majd nagy vallási cyberháborúk :DDD
 • h4x0r #3
  Ezek a katolikusok protekciósok, még az égiek is velük vannak :-)
 • FTeR #2
  "A módszer talán sokakat megmosolyogtat, de szó, mi szó, eddig még egyetlen vírus vagy más szá­mí­tás­tech­ni­kai kártevő sem tudta megbénítani a Vatikán szerverét."
  Én ilyen kijelentéssel nem kisérteném az ördögöt! Sem az ateis és/vagy muzulmán crackereket!

  Szt. Judith Az Internet védőszentje ;) Végülis bevezette a Vatikánt a 21. szászadba :D
 • joebacsi #1
  kis flash ráférne