MTI

Informatikai biztonsági fenyegetések 2006-ban

A Panda VírusLabor szerint az idén az úgynevezett csendes fenyegetések veszélyeztetik leginkább a számítógépeket.

Az utóbbi hónapokban újabb vírusok jelentek meg, így nagy valószínűséggel válhat egy felhasználó IT támadás áldozatául. A labor szerint a világ az internetes fenyegetések tekintetében fordulóponthoz érkezett: míg régebben a támadások kitalálói és végrehajtói a személyes sikerélményeket kergették, addig ma már főként a pénz motiválja őket.

Mindezt figyelembe véve valószínűnek tűnik, hogy 2006-ban a pénzügyi bevételeket célzó fenyegetések túlsúlyba kerülnek, így a felhasználóknak főként az ilyen típusú támadásokra kell felkészülniük. A backdoor trójai vírusok az úgynevezett hátsó ajtókon keresztül hatolnak be, s lehetővé teszik a rendszer, illetve a számítógép távolról való működtetését. Mindez megkönnyíti a bizalmas adatok ellopását, valamint a rosszindulatú programok telepítését.

A billentyűzet figyelők (keyloggers) képesek regisztrálni a billentyűkódokat. Előszeretettel használják őket akkor, ha a felhasználók banki adatit akarják megszerezni. A bot trójaiak és a férgek más káros programok megtelepedését segítik, vagy spamek (levélszemét) által előidézett használhatatlan monstrumokká alakítják a számítógépeket. A kémprogramok a felhasználók internet használati szokásaikról gyűjtött információk eladásával teremtenek bevételt. Az adathalászat és eltérítéses adathalászat pedig két online csalási forma.

A labor szerint a jövőben megjelenő fenyegetések várhatóan komplexebbek és kifinomultabbak lesznek a jelenlegieknél. Ez különösen az adathalászat estében igaz, ahol nemcsak az e-mailekre támaszkodnak majd, hanem valószínűleg olyan rosszindulatú kódokat is felhasználnak, mint a trójaiak. A Panda közölte azt is: bár az internetes fenyegetések jelentős mértékű növekedése várható, az igazán nagy járványoknak kicsi a valószínűsége, mivel a támadások célszemélyek ellen irányulnak majd.

A labor szerint a bajok megelőzésére a reagáló antivírus termékek frissítése a jövőben nem lesz elegendő, mivel a támadások többsége észrevétlenül zajlik le. Éppen ezért a felhasználóknak megelőző, proaktív védelemre van szükségük: olyan programokra, amelyek frissítés nélkül, pusztán a viselkedésük alapján blokkolják az új kártékony programokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!