MTI

Növekszik az ismertté váló vírusok száma

A finn székhelyű F-Secure adatai szerint az ismert vírusok száma 1995-től dinamikusan növekszik.

A felderített vírusok száma 2004-ben lépte át a százezres határt, tavaly 140 ezer volt, míg idén már a 200 ezres határ átlépése várható. Erdélyi Gergely, a cég kutatási csoportjának vezetője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, hogy jelenleg az ismertekből, mintegy kétezer víruscsalád aktív. "A közvélekedéssel ellentétben az interneten keresztüli telefonálást biztosító Skype-ot és az internethez kapcsolható számítógépes játékokat is fenyegetik a vírusok" - mondta a szakember.

Erdélyi Gergely elmondta: egy szimuláció szerint a Skype esetében mindössze másfél-két perc alatt fertőzné meg egy, a szoftver biztonsági hibáit kihasználó vírus a kétmillió felhasználóval rendelkező hálózatot. Hozzátette: a Nintendo, a Play Station 3 és az X-Box játékok az internetre csatlakoztatás lehetőségével szintén vírustámadásoknak lehetnek kitéve.

Az F-Secure finnországi telephelyén tavaly májusban adták át az új víruslabort. Az egész világról adatokat gyűjtő központban izolált hálózati telephelyen tenyésztik és tesztelik a vírusokat. A központ egy közepes méretű cég számítógépes rendszerét szimulálja. A mobiltelefonokat támadó vírusok megfigyelésére egy rádióhullámoktól elzárt "fémszobát" hoztak létre. Az internethez kapcsolódó mobiltelefonokat ugyanis szintén egyre több vírus támadja. A vírusok ezen típusa csak 2000-ben indult növekedésnek, a családok száma jelenleg 130 körül mozog, 200 felett azonban erőteljes terjedésükre lehet számítani - vélekedett Erdélyi Gergely.

A cég a vírusmintákat saját rendszerén kívül többek között a felhasználóktól és vírusgyűjtőktől kapja, és a beérkezéstől számítva 15-30 perc alatt nyújtanak védelmet ügyfeleiknek.

Juhani Kivela, az F-Secure Közép-Kelet Európai regionális menedzsere elmondta: a vállalat tavalyi bevétele meghaladta a 61,8 millió eurót, míg 2004-ben forgalmuk 47,3 millió euró volt. A 60 országban disztribútorok útján működő, 20 országban pedig irodát üzemeltető cég üzemi eredménye 7,4 millió euró, adózás előtti eredménye 9,3 millió euró volt. A vállalat bevételeinek 50 százaléka a cégeknek, 30 százaléka a szolgáltató társaságoknak, 20 százaléka pedig az egyéni felhasználóknak nyújtott szolgáltatásokból származik.

Az F-Secure kalkulációs programjával végzett kísérletet ismertetve elmondta: egy 200 főt foglalkoztató vállalat számára egy vírus átlagosan 230 euró veszteséget okoz, ha három órán belül kezelik a problémát. Az évente átlagosnak tekintett 50 vírussal számolva ez meghaladja a 11 ezer eurót, ami azonban a késlekedés növekedésével exponenciálisan nő, így a vírustámadást csak 5 órával később kezelő cég számára ez 50 ezer eurós veszteség is lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • drizzt1666 #1
    Most ez ekkora nagy hír? Vírusok mindíg is voltak, és lesznek is. Folyamatosan, ahogy eddíg. Ez olyan nonszensz...