MTI

Veszteség a BenQ-nál a Siemens miatt

Veszteséggel zárta a BenQ, Tajvan vezető mobiltelefon-gyártó cége az első negyedévet a Siemens mobil üzletágának átvételét követő átszervezések tetemes költségei miatt.

Elemzők úgy látják, hogy a vállalat ezzel túl is van a nehezén, a második negyedben a szállítások növekedésének köszönhetően javulni fog a helyzet. Az adó utáni veszteség 4,99 milliárd tajvani dollár (32,1 tajvani dollár/amerikai dollár) volt a márciussal végződött negyedben; egy évvel korábban 300 millióra rúgott az adózott eredmény. A helyzet azonban javult ahhoz képest, hogy a tavalyi utolsó negyedben még 6,02 milliárd tajvani dollár volt a cég adó utáni vesztesége, szintén az átszervezés miatt. A BenQ arra számít, hogy a második negyedben 30 százalékkal növekednek a szállítások az elsőhöz képest, amikor a tajvani cég összesen 7 millió mobilkészüléket adott el.

A BenQ tavaly vette meg a Siemens veszteséges mobiltelefon-gyártó részlegét, és ezzel a világ hatodik számú mobilgyártója lett. A tajvani elektronikai anyavállalathoz tartozó, müncheni székhelyű BenQ Mobile a vezeték nélküli mobil távközlési eszközök egyik vezető gyártója és forgalmazója, és a vásárlástól számítva másfél évig jogosult a Siemens márkanév használatára. A kutatás-fejlesztéssel is foglalkozó BenQ Mobile árbevétele tavaly meghaladta az 5,6 milliárd eurót, és világszerte 7 ezer embert foglalkoztat. A cégnek, a Siemenssel együtt számolva, Kelet- és Közép-Európában átlagosan 25 százalékos részesedése van, és a második akar lenni a piacon. Magyarországon a részesedés 9-10 százalék körüli, amit tartani szeretne az új társaság is. A cél az, hogy a régióban és Magyarországon 2006 végére nyereséges legyen a BenQ Mobile.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!