SG.hu

Tartalombővítés a Magyar Elektronikus Könyvtárban

Tavaly ősszel az Internet Szolgáltatók Tanácsa támogatást nyújtott a MEK Egyesületnek azért, hogy bővítsék a Magyar Elektronikus Könyvtár(röviden a MEK) állományát, kínálatát.

Az ISZT támogatásának célja elsősorban az volt, hogy a felhasználók számára hasznos és érdekes, főként magyar nyelvű, az Internetről szabadon elérhető digitális tartalommal bővüljön a MEK. A támogatásnak köszönhetően a MEK munkatársai folytatták a Hungarológiai Alapkönyvtár digitalizálásának programját. Ez a program a magyarságtudomány (pl. irodalom, történelem, néprajz, nyelvtudomány) legfontosabb kézikönyveinek digitalizálását célozta meg.

Ennek keretében olyan jelentős kézikönyvek kerültek fel a MEK állományába, mint pl.
  • Brehm Az állatok világának 19 kötetes művének a legújabb német kiadás nyomán teljesen átdolgozott, az új felfedezésekkel és a magyar vonatkozásokkal kiegészített új magyar kiadása
  • a hazai felsőoktatásban alapkönyvnek számító mű, a Pecz Vilmos által szerkesztett Ókori lexikon.
  • valamint a hajdani neves kolozsvári professzor, Finály Henrik latin-magyar szótára, amely a mai napig alapmű. Több mint 61.000 szócikkével az eddigi legteljesebb és leghasználhatóbb latin szótár.
  • felkerült a MEK állományába a Romániai magyar irodalmi lexikon eddig elkészült 4 kötete is. A mű érdekessége, hogy az I. kötet online változatába az eredeti szerkesztő - Dávid Gyula - segítségével visszakerültek megjegyzéssel a 80-as évek elején a cenzúra által kihagyott címszavak, szövegek.

    A könyvek mellett az Egyesület az OSZK-val együttműködésben digitalizáltatta a 19. század második felének egyik, ma is legnépszerűbb hetilapját, az illusztrációkban gazdag Vasárnapi Ujság 11 évfolyamát (1861-1871), több mint 7000 oldalt. Az újság oldalait betűhíven tartalmazó PDF file-okban a képek mögött a felismertetett szöveg egyben teljes szövegű keresést is biztosít a több mint 100 éves újságban. A hetilap digitalizált változata a MEK mellett működő Elektronikus Periodika Adatbázis és Archivumban található.

    A könyvek és a hetilap digitalizálása mellett a MEK állománya további 1000 órányi hangoskönyvvel bővül a támogatásnak köszönhetően. A felolvasott művek az MVGYOSZ (Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége) hangoskönyvtárából kerülnek digitális változatban a MEK-be, MP3 formátumban. Ugyancsak a támogatásból tovább bővült a "Száz szép kép" sorozat is, amely a magyar közoktatás számára is jelentős és hasznos, 100 fontos klasszikus magyar festményről szóló szöveggyűjteményt biztosít az érdeklődők számára.

    A MEK-be felkerült tételekről szabványos leíró adatok készülnek, amelyek már kezdetek óta bekerülnek a Nemzeti Digitális Adattárba (NDA) is, mint jónéhány más, hazai tartalomszolgáltató adatai. Azonban az NDA mellett az OSZK teljes katalógusával együtt a MEK rekordok kísérleti módon már bekerültek a The European Library (TEL) nagy, közös katalógusába is, mivel az OSZK tagja a TEL-hez csatlakozást megcélzó TEL-ME-MOR EU-s projektnek. Sajnos a magyar digitális tartalmakat közvetítő rekordok egyelőre nem találhatóak meg nyilvánosan a TEL közös katalógusában, mivel az OSZK-nak nem áll rendelkezésre a TEL-hez csatlakozás feltételéül szabott tagsági díj. Ez már csak azért is sajnálatos, mert a TEL lesz az alapja a már többször emlegetett Európai Digitális Könyvtárnak is.

    Az Országos Széchényi Könyvtárban azonban bíznak abban, hogy előbb-utóbb teljes jogú tagjai lesznek a TEL-nek, ezáltal az ott épített Magyar Elektronikus Könyvtár digitális gyűjteménye is részese az Európai Digitális Könyvtárnak. Ugyancsak várják az Internet Szolgáltatók Tanácsának (ISZT) idei döntését arról, támogatják-e idén is a digitális tartalom további, dinamikus bővítését.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • sesquatch #3
      jó, cikk, köszi!
      Csak a linket rontottátok el a végén: a mek új címe (már azt hiszem több éve, de javítsatok ki, ha tévedek), nem http://www.mek.iif.hu/, hanem
      mek.oszk.hu

    • echo #2
    • Kakor #1